Sinemadan Haberler

Sinema dünyasýnda kimi yeni faaliyetlere ve giriþimlere deðinmek istiyorum. Geçen yýl ilki gerçekleþtirilen Alemlere Rahmet Kýsa Film Yarýþmasý’nýn bu yýl ikincisi yapýlýyor. Siyer Vakfý tarafýndan düzenlenen, son müracaat tarihi 27 Ekim 2015 olan ve proje danýþmanlýðýný Koray Sevindi’nin yaptýðý yarýþmaya, Hazret-i Peygamber’in hayatýndan bir hadisi konu alan çalýþmalar kabul edilecek. Ödüllerinin geçen yýla göre arttýrýldýðý yarýþmada birinciye 15 bin, ikinciye 10 bin, üçüncüye 5 bin, mansiyona 3 bin, jüri özel ödülü olarak da 2 bin TL verilecek. Vakýf, sinemayla olan iliþkisini sadece yarýþmayla sýnýrlandýrmýyor; yeni kurulan Hasan bin Sabit Sinema Akademisi de 14 Mart’ta baþlayacak seminerlerde, din, sanat ve sinema sahasýnda uzman kiþilerce seminerler verecek. Bu yýl teorik eðitimlerin verileceði akademide, gelecek yýldan itibaren atölye ve uygulamalý çalýþmalar da yer alacak. Ayný kavram çerçevesinde bir baþka yarýþma da Konya’dan geliyor. Konya Selçuklu Belediyesi tarafýndan düzenlenen 1 Hadis 1 Film Kýsa Film Yarýþmasý’nýn son katýlým tarihi 10 Nisan 2015, ödülleri ise, birinciye Canon Mark III+EF 24-70 Lens, ikinciye Apple MacBook Pro 15’’ i7 2,5 Ghz, üçüncüye Phantom 2 Vision plus Multikopter Set. Sanal alemin önemli sinema sitelerinden biri olan Sinefesto tarafýndan da Türkiye Yazarlar Birliði Istanbul Þubesi’nin katkýlarýyla sinema atölyeleri baþlýyor. Ücretsiz olarak yapýlacak atölyeler ‘sinema yazarlýðý’, ‘sinema haberciliði’ ve ‘sinema yazarlýðý’ þeklinde gerçekleþtirilecek ve 14 Mart’ta baþlayýp dört hafta devam edecek.

Yayýn hayatýna fanzin olarak atýlan ve beþ yýldýr e-dergi olarak devam eden Hayal Perdesi, yine iki aylýk periyodlarla bu kez matbu olarak yoluna devam ediyor. Mevcut sinema dergileri arasýnda duruþu, tematik yaklaþýmý ve genel mahiyetiyle farklý bir yerde duran dergi, sinema düþüncesine ve estetiðine dair yapýcý ve katký yapýcý bir çizgide bulunuyor. Derginin Vizyon bölümünde, son dönemde gösterime çýkan yabancý ve yerli sinema örnekleri üzerine deðerlendirme yazýlarý bulunuyor. Söyleþi bölümünde yönetmen Murat Düzgünoðlu ile, Kulis’te ise Zeynep Özbatur Atakan’la yapýlan söyleþiler yeralýyor. Akademi bölümünde Yusuf Ziya Gökçek’in “Postkolonyal Afrika Sinemasý” baþlýklý çalýþmasý var. Canlandýrma bölümünde de animasyon tarihi ve tekniðiyle ilgili yazýlar bulunuyor. Perspektif bölümünde Aybala Hilal Yüksel, 2014’te Türk sinemasýný deðerlendiriyor. Belgesel Odasý’nda Barýþ Saydam’ýn Yeþilçam kopyalama kültürü, Büyülü Gerçek’te Cihan Aktaþ’ýn son dönem Türk sinemasýnda erkek karakterler deðerlendirmesi karþýmýza çýkýyor. Türk Sinemasý Araþtýrmalarý’nda Mustafa Furkan Özren melodramý, Kamera Arkasý’nda Halil Kardaþ yapýmcýlýðý mercek altýna alýyor. Açýk Alan’da Rüveyda Temel Barbara filmini, Sinefil’de Hüseyin Etil Kýþ Uykusu’nu inceliyor. Neden Film Seyrediyoruz’un bu sayýdaki muhatabý ise Prof. Peyami Çelikcan.

Bahsetmek istediðim son yarýþma projesi de Zeytinburnu Belediyesi tarafýndan tasarlanýyor. Kýsa film yarýþmasý olarak planlanan düzenlemenin bu yýlki temasý, Çanakkale Savaþlarýnýn 100. Yýlý çerçevesinde Çanakkale ruhu.