Sinemamýza Hollanda’dan bir buket Kýrmýzý Lale

Hollanda’nýn Rotterdam kentinde, Hollanda Türkiye Kültür Vakfý tarafýndan ikinci kez düzenlenen Rode Tulp / Kýrmýzý Lale Film Festivali’ndeyim. Henüz iþin çok baþýnda, amatör ruhla, gönüllüler aracýlýðýyla düzenlenen bir etkinlik bu. Konuklar arasýnda yer alan belgesel yönetmeni Semra Güzel Korver’in isabetli tanýmýyla “butik festival”.  Ama Türkiye sinemasýndan, 16’sý kýsa metrajlý 34 yeni filmin gösterildiði yarýþmalý bir program yapmayý baþardýlar.

25 Mayýs akþamý Rotterdam’ýn LantarenVenster  kültür merkezinde düzenlenen açýlýþ töreninde Yeþilçam’ýn efsane starý Fatma Girik’e Yaþam Boyu Baþarý Ödülü verildi. Fatma Girik güleryüzü, tatlý dili ve anýlarýyla Kýrmýzý Lale’ye renk verdi. Onu kanlý canlý karþýlarýnda görünce gözlerine inanamayan bazý hayranlarý zor sakinleþti. 

Ustaya Saygý bölümünde “Bir Zamanlar Anadolu’da” ve “Ýklimler” adlý filmleri gösterilen Nuri Bilge Ceylan, Altýn Palmiye kazandýðý gecenin sabahýnda Hollanda’ya uçtu ve törene katýldý. “Were Denge Min / Sesime Gel” adlý filmi Kýrmýzý Lale ödülü için yarýþan yönetmen Hüseyin Karabey de açýlýþa katýlan konuklar arasýndaydý.

Türkiye’nin Hollanda Büyükelçisi Sadýk Arslan, Rotterdam Baþkonsolosu Togan Oral ve Sinema Genel Müdürlüðü Daire Baþkaný Enver Arslan’ýn da katýldýðý ve evsahipliði yaptýðý açýlýþ töreninin ardýndan Onur Ünlü’nün bol ödüllü filmi “Sen Aydýnlatýrsýn Geceyi” gösterildi. Festival programýndaki gösterimler 31 Mayýs Cumartesi akþamýna dek LantarenVenster salonlarýnda devam edecek. 

Nuri Bilge Ceylan, 27 Mayýs Salý günü LantarenVenster’de bir ustalýk dersi verdi. Ceylan’ýn ustalýk dersinin kayýtlarý açýldýðý gün dolmuþtu! Hollanda’nýn birçok þehrinden sinemasever Rotterdam’a sýrf bu nedenle akýn etti. Mehmet Eryýlmaz’ýn moderatörlüðünü yaptýðý ve Ceylan’ýn izleyicinin sorularýný yanýtladýðý bir söyleþi biçiminde geliþmesini tercih ettiði konuþmanýn ardýndan “Bir Zamanlar Anadolu’da” gösterime sunuldu.

***

Baþkanlýðýný Mehmet Emin Alkanlar’ýn yaptýðý Hollanda Türkiye Kültür Vakfý, iki ülke ve iki kültür arasýnda 400 yýlý aþkýn bir süredir devam eden iliþkilerin daha da sýkýlaþmasý için kuruldu. Kýrmýzý Lale Film Festivali adýný iki ülkenin de simgesi olan çiçekten alarak kültürel ortak paydaya vurgu yapýyor.

Yarýþma jürisinin baþkanlýðýný usta yönetmenimiz Tayfun Pirselimoðlu üstleniyor. Türkiye’den diðer jüri üyesi yazar ve kültür - sanat programlarý yapýmcýsý Yekta Kopan. Hollandalý jüri üyeleri ise film eleþtirmeni Sasja Koetsier, film küratörü Bob Bleute ve fotoðraf sanatçýsý Diana Blok. Türkiye’den benim, Hollanda’dan deneyimli meslektaþým Peter van Beuren’in bir Eleþtirmenler Ödülü vereceði yarýþmaya seçilen Türkiye yapýmlarý þöyle sýralanýyor: “Cennetten Kovulmak” / Ferit Karahan, “Kusursuzlar” / Ramin Matin, “Kutsal Bir Gün” / Serdar Temizkan, “Sesime Gel” / Hüseyin Karabey, “Þarký Söyleyen Kadýnlar” / Reha Erdem.

Panorama bölümünde yer alan on film arasýnda Jüri Baþkaný Tayfun Pirselimoðlu’nun yönettiði, baþrol oyuncusu Ercan Kesal’ýn da konuklar arasýnda yer aldýðý “Ben O Deðilim” hemen dikkat çekiyor. Son iki yýlýn en çok ödül kazanan, uluslararasý festivallerde prömiyer yapan filmlerinden “Eve Dönüþ - Sarýkamýþ 1915” / Alphan Eþeli, “Yozgat Blues” / Mahmut Fazýl Coþkun, “Mavi Dalga” / Zeynep Dadak & Merve Kayan, “Soðuk” / Uður Yücel, “Daire” / Atýl Ýnaç göze çarpýyor. Batur Emin Akyel’in “Meddah” ve Erhan Kozan’ýn “Halam Geldi” filmlerinin tamamladýðý programda Türkiye’den Hollanda’ya misafir iþçi gitmesinin 50. yýldönümü nedeniyle Yasemin Þamdereli’nin “Almanya’ya Hoþgeldiniz” filmi ve Semra Güzel Korver ile Ayla Karlý Tezgören’in yaptýðý “Almanya’da Yarým Asýr - Alamanya Alamanya” belgeseli de yer alýyor.