Sinemanın renkleri Malatya’da

Beşinci yılına giren Uluslararası Malatya Film Festivali çeşitli bölümleri, yan etkinlikleri ve özel ödülleriyle seyirciyle buluşmak üzere start aldı. 21-27 Mayıs tarihleri arasında yapılacak festivalde, Türk sinemasının 100. yılına denk düşen onur ödüllerini bu yıl ünlü oyuncular İzzet Günay, Selda Alkor ve yönetmen Ünal Küpeli alıyorlar. Onur ödülünü Türk dünyasından alacak isim ise, Türkmen sinemasının Sovyet döneminde de büyük ilgi gören yönetmeni Hocakulu Narlıyev.

Yönetmenin ayrıca gösterildiği yıllarda büyük alakayla karşılanan ve hanımı Maya Aymedova’nın rol aldığı 1972 yapımı Gelin seyirciyle buluşacak. Emek ödülleri ise ses mühendisliği ve stüdyo yöneticisi Necip Sarıcı, Türk Film Arşivi’ni kuran Prof. Sami Şekeroğlu ve sitesiyle her türlü sinema haberini servis eden yazar Sadi Çilingir’e takdim edilecek. Uluslararası uzun metraj yarışma, ulusal uzun metraj, kısa film ve belgesel yarışmalarıyla bezeli festivalin jürileri de sahalarında önemli isimlerden oluşuyor. Uluslararası jüride Dr. Hans-Joachim Schlegel, Mahmut Fazıl Coşkun, Nesim Bencoya, Rıza Attaran, Vithaya Pansringarm, Maya Vitkova ve Andreas Sinanos’tan bulunuyor.

Jüri üyesi H.-J. Schlegel’in, 24 Kasım Pazartesi İnönü Üniversitesi’nde arşiv filmlerinden görüntülerle örnekleyerek, Çeçenler başta olmak üzere Kafkas halklarıyla ilgili çok ilginç “Sinemada Kafkaslar” başlıklı bir sunumu yer alacak. Ulusal uzun metraj jürisi Erden Kıral, İsmail Güneş, Yıldız Ramazanoğlu, Kerem Akça ve Görkem Yeltan’dan oluşuyor. Kısa film jürisini Bünyamin Yılmaz, Faysal Soysal, Doç.Dr. Rıdvan Şentürk ve Hüseyin Namık Yıldırım oluştururken, belgesel jürisinde Burçak Evren, Turgay Kural, Müjgan Taner, Semra Güzel Korver, Mevlüt Akyol ve Ertuğrul Karslıoğlu bulunuyor. Sinema Yazarları Derneği jürisi de Vecdi Sayar, Okan Arpaç ve Necla Algan’dan meydana geliyor.

Malatya Film Festivali’nde Uluslararası Yarışma bölümünde Rodolfo Bisatti’nin Denizin Acımasızlığı, Julia von Heize’nin Hannah’nın Yolculuğu, El Rayo Ernesto de Nova ve Fran Aajo’nun Hasan’ın Yolu, Martin Shanly’nin Juana 12 Yaşında, Grzgorz Jaroszuk’un Kebap ve Burçlar, Puran Derakşandeh’nin Kızlar Bağırmaz, Nesamasis Laikas ve Mykolas Vildziunas’ın Olmayan Zaman, Shu Jia Zuo ve Chang Tso-chi’nin Quchi’de Yaz, Kanu Behl’in Titli, Bas Devos’un Ürkek isimli filmleri yeralıyor. Ulusal uzun metraj film yarışmasında finale kalan dokuz çalışma, Erol Mintaş’ın Annemin Şarkısı, Derviş Zaim’in Balık, Kenan Korkmaz’ın Gittiler ‘Sair ve Meçhul’, Aydın Sayman’ın İçimdeki İnsan, Fırat Tanış’ın Karınca Kapanı, Muhammet Çakıral’ın Kırlangıçlar Susamışsa, Yasin Korkmaz’ın Netekim Karakolu, Nesimi Yetik’in Toz Ruhu olarak tezahür ediyor. Kısa film yarışmasındaki filmlere bakacak olursak, Özer Kesemen’in Alamor, Nazlı Elif Durulu’nun Düldül ve Bülbül, Anıl Kaya’nın Dün Bugün Yarın, Koray Sevindi’nin Kafa, Bedir Afşin’in Ne Topraktır Ne Asfalt, Baran Gündüzalp’in Öğretmen,

Mehmet Gülkanat’ın Ukde ve Onur Yiğit’in Yuva’yı görüyoruz. Belgesel film yarışmasında ise, Aydın Kapancık’ın Fırtına, Berfi Dicle Öğüt’ün Karda Açan Menekşeler, Emel Çelebi’nin Külkedisi Değiliz, Kurtuluş Özgen’in Nail V., Güliz Sağlam’ın Tepecik Hayal Okulu, Emre Kayapınar’ın Yolanda, Oktay Altunnar’ın Yüzde 12.29, Orhan Çalışır, Cengiz Kültür ve Dirk Meissner’in Zülfü Livaneli: Doğu ile Batı Arasında Bir Ses adlı çalışmaları gösteriliyor.