Dünyadaki film festivalleri kýtadan kýtaya, ülkeden ülkeye bazý bakýmlardan çeþitlilik ve renklilik arzediyor. Gerek kendi çevremizde, gerekse geniþ coðrafyada farklý kimlikler ve aidiyetler altýnda birçok ulusal ve uluslararasý film festivali düzenleniyor. Festival sezonlarýnýn daha çok Sonbahar ve Ýlkbahar olmasýna karþýn, kimi festivaller de yörenin iklim þartlarýna göre veya baþka saiklerle Yazýn yer alabiliyor. Yakýn kültürel havzamýzdan Saraybosna, Yakutsk ve Kazan festivalleri bunlardan birkaçý. Saraybosna Film Festivali’nin düzenleniþ tarihleri 15-23 Aðustos, Uluslararasý Yakutsk Film Festivali 20-24 Aðustos, Uluslararasý Kazan Film Festivali ise 5-11 Eylül tarihleri arasýnda düzenlenmekte. Bu yýl 20’ncisi yapýlacak olan Saraybosna Festivali, artýk oturmuþ bölümleri, yan faaliyetleri, film yapým destek programlarýyla profesyonelce bir organize olmuþluk görüntüsü veriyor. Bu sene sadece ikincisi düzenlenecek olan Yakutsk Film Festivali ise, kültürel akrabalýðýmýza raðmen çok uzaklarda, Sibirya’nýn kuzeybatýsýnda bulunan Yakutistan’da (Saha Cumhuriyeti olarak da anýlýyor) yapýlýyor ve yeni olmanýn deðiþik heyecanlarýný taþýyor. Geçen yýl daha çok iklim özelliklerini gözeterek tematik bir yaklaþým içinde, Kanada, Ýzlanda, Rusya ve Yakutistan’dan katýlan kar beyazý yapýmlarla uzun ve kýsa metraj yarýþma bölümleri, panorama, belgesel ve animasyon çalýþmalarla butik bir festival yer almakta, Yakutsk’da.
Bu yýl onuncusu düzenlenecek olan Uluslararasý Kazan Film Festivali, bizim açýmýzdan deðiþik hususiyetleriyle öne çýkýyor. Tataristan’ýn baþþehri Kazan, ayný zamanda 2014 Türk Dünyasý Kültür Baþkenti. Bu konsept kapsamýnda düzenlenmekte olan kültürel faaliyetlere Türkiye’den de Uluslararasý Boðaziçi Sinema Derneði ‘Türk Sinemasýnýn 100. Yýlý’na ithafen festival bünyesinde bir Türk sinemasý programý düzenliyor. Programda gösterilecek on seçme filmin yanýsýra, Türkiye’den katýlacak konuklar, kýsa filmciler, afiþ sergisiyle ve yapýlacak panel, master class ve atölyelerle sinemamýzýn bir çýkartmasý burada yer alacak. Ayrýca Eskiþehir 2013 Türk Dünyasý Kültür Baþkenti faaliyetleri çerçevesinde düzenlediðimiz Uluslararasý Turkuaz Sinema Günleri’nde baþlattýðýmýz Türkçe ve lehçelerinin konuþulduðu geniþ coðrafyadan (ki Yakutistan da vardý) katýlan sinemacýlarla, daha önceden Türk Dünyasý Sinema Günleri’ne dayanan iþbirliðini prensipte daha ileriye götürme çabasý Kazan’da da devam edecek. Festivalde Türk sinemasýyla ilgili paylaþýlacak olan birikimin yanýnda, kýsa filmcilerin yapacaðý atölye Tatar ve diðer kýsa film ilgilileri için kuþkusuz ilgi çekici olacaktýr.
Uzun yýllar ihmal edilen ortak kültürel deðerleri taþýdýðýmýz geniþ coðrafyayla ilintili sanatsal iliþkiler için sinema takdir edilir ki çok önemli bir iþlev görmeye adaydýr. Yüzümüzü genel itibariyle döndüðümüz Batý’nýn yanýnda dünya kültürünün diðer renkleri de muhakkak ki genel kültür olgusunu ve dokusunu zenginleþtirecek bir faktördür. Bu düþünsel yaklaþýmdan hareketle, gerek kýtasal gerekse bölgesel bir tavýr alýþ içinde Ýran, Hindistan, Çin, Pakistan, Japonya, Endonezya, Afrika ve Latin Amerika’da yapýlan film çalýþmalarý belli ilkeler doðrultusunda genel dünya sinemasý algýsý ve yerli yapýmlar için de verimli ve yapýcý doneler saðlayacaklardýr. Kurumsallaþmanýn bir safhasý olarak Boðaziçi Sinema Derneði’nin Ekim’de Polonya-Türk iliþkilerinin 600. yýlý münasebetiyle Polonya’da yapýlacak olan Türk Filmleri Haftasý’ný takiben Kasým’da düzenleyeceði 2. Uluslararasý Boðaziçi Film Festivali’nde de ayný kavramlaþtýrmalar etrafýnda hem ‘Türk Sinemasýnýn 100. Yýlý’ hem de Türkuaz Sinema baþlýklarý altýnda çok altbaþlýklý etkinlikler seyirciyle buluþacak. Kýsa filmciliðe verilecek kapsamlý desteðin yanýsýra düzenlenecek gösterim, panel, söyleþi ve atölyelerle dünya kültürünün çoðul renkliliðiyle ünsiyet içinde iki haftaya yayýlan bir sinema þöleni hayat bulacak.