Þirazesinden çýkan siyaset

Cumhurbaþkaný Tayyip Erdoðan Baþkomutan sýfatýyla 30 Aðustos Zafer Bayramý münasebetiyle önceki akþam Beþtepe’de resepsiyon verdi. 

Ýlk kez Beþtepe Külliyesi’ne gittim. Açýkçasý çok da sevdim.

Ýzlenimlerimi sona sakladým.

Önce Cumhurbaþkaný Erdoðan bizlerin sorusunu cevaplandýrýrken “Þirazesinden çýkan siyaset” þeklinde bir ifade kullandý oradan baþlayayým.

Bahçeli ve Demirtaþ yok

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin kendine bile “hayýr” dediði günleri yaþýyoruz. Kendine bile “hayýr” diyen ve Türk milliyetçiliði üzerinden siyaset yapan bir lider 30 Aðustos Zafer Bayramý nedeniyle düzenlenen hiçbir etkinliðe katýlmadý. Ne Anýtkabir’e, ne Hipodrom’a ne de akþam Beþtepe’deki resepsiyona geldi.

Devlet geleneðine atýf yapan, milli duygular üzerinden siyaset yapan bir lider 30 Aðustos Zafer Bayramý’nda ortalýklarda görünmedi. Devlet Bahçeli için Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn sözü “Þirazesinden çýkan siyaset” oldu..!

Ayný cümle HDP eþ Baþkaný Selahattin Demirtaþ için de geçerli.

Birkaç gündür Avrupa baþkentlerini turlayan Demirtaþ, yine “koyun postu”na bürünüyor. “Özerklik silahla olmaz” dediði yer Hollanda’nýn Lahey kenti!

“Silaha hayýr” dediði yer yine ayný...

Oysa diðer eþ Baþkan Figen Yüksekdað daha “Sýrtýmýzý PYD’ye YPG’ye dayýyoruz” diyeli kaç gün oldu? Demirtaþ, “Þiddet yükseliþi sürerse sandýklar kurulamayabilir” diye bir laf daha etmiþ!

Türkiye partisi iddiasýyla 7 Haziran seçimlerine giren ve arkasýna Aydýn Doðan medyasýný alan HDP eþ Baþkaný Selahattin Demirtaþ, iþgalcilere karþý verilen son Ýstiklal Savaþý’nýn zaferle sonuçlandýðý 30 Aðustos’ta Türkiye’nin Baþkenti Ankara’da olmaktansa, Avrupa baþkentlerinde olmayý tercih etti.

Hem de Türkiye’yi þikayet etmek için!

Þimdi Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn “Maalesef siyasetin þirazesinde bir sapma var diye düþünüyorum. Bu, ülkemiz için özellikle de milli duygular için olumlu bir geliþme deðil” cümlesi daha da bir anlam kazanýyor.

Biri Türk milliyetçiliði üzerinden siyaset yapýyor, diðeri Marksist sol ve marjinalleri yanýna alýp Türkiye partisi olma iddiasýndayken geç ergen Kürt milliyetçiliði üzerinden...

Ve bu iki partinin iki lideri son Ýstiklal Savaþý’nýn zafer anýnýn yýl dönümünde ortalýkta görünmüyor.

Ýnsan gerçekten hayret ediyor!

Böyle mi olmalýydý?

Eþsiz davetten baþörtülü mihmandarlara

Beþtepe’de bizi kapýda karþýlayan...

Ýç bahçeye kadar yol gösteren...

Genç hanýmefendilerin bir kýsmý baþörtülü idi. 

Dikkatimi çekti..!

Bir zamanlar “Eþsiz davetiye” diye bir þey uydurulmuþtu hani hatýrlayýn. Ahmet Necdet Sezer döneminde Cumhurbaþkanlýðý Köþkü’ndeki resepsiyonlara baþörtülü eþler katýlmasýn diye.

Ve kimlerin eþi baþörtülü, kimlerin ki deðil sorusunun cevabý da kapýcýlardan oluþturulan muhbirler tarafýndan yapýlýyordu.

Koridorlardan geçerken, baþörtülü genç hanýmefendilerin “hoþ geldiniz” diyerek bize yol gösterdiði anlarda yakýn geçmiþi de hatýrlayýverdim.

Nereden, nereye...

Neyse..!

“Saray, saray dedikleri üç beþ mermer, üç beþ sütun” demeyeceðim.

Kampüs, külliye tartýþmasýna girmeyeceðim.

Bu konuda sadece þunu söyleyeceðim, 30 Aðustos resepsiyonunun verildiði iç bahçeyi çepeçevre saran haliyle, toprak renginin hakim olduðu, ýþýk gölge oyunlarýyla huzurlu bir ortamdý Beþtepe!

Neyse bunu da geçelim.

Þehitler için Kur’an-ý Kerim

Resepsiyonda ilkler yaþandý. Bunlardan bir tanesi, cümle þehitlerimiz için okunan Kur’an-ý Kerim’di.

Kur’an’daki “þehit” ayetlerinin mealinin de okunmasý anlamlýydý.

Hele “Fatiha” dendiðinde asker eþlerinin özenle ellerini kaldýrýp yüzlerine götürmeleri dikkatimden kaçmadý.

Konuklar ihtimamlý; ev sahibi özenliydi..!

Açýk söylüyorum, davetliler arasýnda sayýlarý fazlaca olan askerlerin rahatlamýþ hallerine, kendilerini kasmadan sivillerle sohbet etmesine neredeyse ilk kez þahit oluyorum.

Gecenin önemli anlarýndan bir diðeri ise Kosova’dan, Bosna’ya, Hint Okyanusu’ndan, Afganistan’a, Konya’dan, Urfa’ya askerlerimizin bulunduðu yerlere canlý baðlantýlar yapýlmasýydý.

Hele ki Akçakale sýnýrýndaki nöbetçi askerin, “Sayýn Cumhurbaþkaným” diye tekmil vermesi bütün davetlilerden uzun alkýþ aldý.

Baktým yine o an en heyecanlý olanlar davetli asker ve eþleriydi.

7 Haziran seçimleriyle ilk kez Meclis’e girmiþ genç Ak Partili vekillerle de görüþtüm. Bir kýsmý vekilliðe çoktan alýþmýþ...

Bir kýsmý ise 1 Kasým seçimleri öncesi tedirginlik yaþýyor.

Sanýrým onlar da biliyor, bazýlarýnýn listelerde yer bulamayacaðýný.

30 Aðustos Zafer Bayramý nedeniyle Beþtepe’deki resepsiyonda birçok siyasetçi ve iþadamýyla da konuþma fýrsatým oldu.

Ortak kaygý, terör...

Ortak beklenti istikrar!

Bence de öyle.

Ya sizce?