Elbette ki, 5510 Sayýlý Kanunla Kanun’un 53. Maddesi’nde yer alan 1.10.2008 tarihinde yürürlüðe giren 4/b bendi kapsamýnda (Bað-Kur) sigortalý sayýlanlarýn, kendilerine ait veya ortak olduklarý iþyerlerinden dolayý, 4/ (a) bendi kapsamýnda (SSK) sigortalý bildirilemeyecekleri düzenlemesi getirilmiþtir. Anonim þirketlerin sadece ortaðý olup yönetim kurulu üyesi olmayan kiþilerin, ortak olduklarý anonim þirketlerden 4/a (SSK) kapsamýnda bildirilmesinde bir sakýnca bulunmamaktadýr. Eðer ortaklýk yanýnda ayrýca yönetim Kurulu üyesi de olurlarsa bu durumda YK üyeliði tarihi itibariyle SSK sigortalýlýðý sona erer ve 4/b bendi kapsamýnda (Bað-Kur) sigortalý olurlar. Yani, artýk 1.10.2008 sonrasýnda zaten hiç kimse kendisine ait bir iþyerinde 4/ (a) bendi kapsamýnda (SSK) sigortalý olamamaktadýr.
Ancak 1.10.2008 öncesinde SGK uygulamasýnda on yýllardýr anonim þirket yönetim kurulu ve murahhas azalarýndan öteden beri SSK sigortalýsý olup esas görevlerine ilaveten üçüncü bir kiþinin yapabileceði görevlerden birini de yapan ve karþýlýðýnda ücret alanlarýn 4/ (a) bendi kapsamýnda (SSK) sigortalýlýðýnýn devam edebileceði düzenlenmiþtir.Bir çok kiþi de bu haktan yararlanarak 4/ (a) bendi kapsamýnda (SSK) sigortalýlýðýný kendi þirketinde devam ettirmektedir. Bu düzenlemeler 2019-9 sayýlý Genelge ile deðiþiklik yapýlýncaya kadar uygulanarak yüzbinlerce kiþi de emekli edilmiþtir.
2019/09 No’lu SGK genelgesi ile bu durumda olan sigortalýlara ciddi maðduriyet yaþatacak bir yoruma gidilmek suretiyle 1.10.2008 öncesinde 4/ (a) bendi kapsamýnda (SSK) sigortalýlýklar iptal edilerek bu kiþiler 4/b bendi kapsamýnda (Bað-Kur) sigortalýsý sayýlmaktadýr.
2019/09 No’lu SGK genelgesinde; “1/10/2008 tarihinden önce 1479 Sayýlý Kanun kapsamýnda tescili yapýlmasý gerektiði halde 506 sayýlý Kanun kapsamýnda tescil yapýldýðý söz konusu tarihten sonra tespit edilen sigortalýlar, kanunun geçici 8’inci maddesi kapsamýnda deðerlendirilmeyecek, (4/a) kapsamýnda yapýlan tescil kaydý beyan kabul edilerek, (4/b) kapsamýnda sigortalý olmasý gereken tarih itibariyle (4/b) kapsamýnda sigortalýlýðý baþlatýlacak ve (4/a) kapsamýndaki hizmetler (4/b) kapsamýnda hizmet olarak deðerlendirilecektir. (4/a) kapsamýndaki hizmetlerin (4/b) kapsamýnda hizmet olarak deðerlendirilmesine iliþkin iþ ve iþlemler cari usullere göre sonuçlandýrýlacaktýr. Bu durum, (4/a) kapsamýnda çalýþmaya baþladýðý tarih ile þirket ortaðý olduðu tarih ayný olan sigortalýlar için de uygulanacaktýr. Burada esas olan, (4/a) kapsamýnda çalýþma devam ederken (4/b) kapsamýnda sigortalýlýðý gerektiren þirket ortaklýðýnýn gerçekleþmesidir.” denilmek suretiyle onyýllardýr uygulanan ve onlarca genelgede tanýnan bir hakkýn geriye dönük ve vatandaþ aleyhine iptal edilerek SGK uygulamasýnýn deðiþtirilmesi yanlýþtýr.
5510 Sayýlý Kanun’un geçici 8’inci maddesinde yer alan 1.10.2008 öncesi Bað-Kur’a kayýt ve tescil edilmemiþ olanlarýn 1.10.2008 öncesi için Bað-Kur kaydýnýn yapýlamayacaðý yasada açýk bir þekilde düzenlenmiþtir. Bu hükme aykýrý þekilde 4/b tescili yapýlmýþ olmaktadýr.
Bað-Kur’un 279 Sayýlý Genelgesi’ne göre; “Bað-Kur’a tabi sigortalýlýðýn baþlayacaðý tarihte veya daha önceki bir tarihten itibaren diðer sosyal güvenlik kuruluþlarý kapsamýnda bulunanlarýn bu kuruluþlardaki sigortalýlýklarý zorunlu veya isteðe baðlý olarak devam ettiði sürece, Bað-Kur Kanunu kapsamýna alýnmayacaklardýr”.
Gerek SSK uygulamasý, gerek SSK ve Bað-Kur arasýnda yapýlan protokol ve gerekse de SGK uygulamasýna aykýrý þekilde yayýnlanan 2019/09 sayýlý genelgenin yüzbinlerce kiþiyi maðdur ettiði ve edeceði açýktýr.
Bu nedenle 2019/09 sayýlý genelgenin revize edilerek 1.10.2008 öncesi kendi þirketlerinde baþlayan ve kesintisiz þekilde devam eden 4/ (a) bendi kapsamýnda (SSK) sigortalýlýklarýnýn devam ettirilmesi, ancak 1.10.2008 tarihi sonrasýnda ortaklýk ve YK üyeliði olmasý durumunda ise Bað-Kur tescilinin yapýlmasý yoluna gidilmesi gerekmektedir.
Umarým Aile, Çalýþma ve Sosyal Hizmetler Bakanýmýz Zehra Zümrüt Selçuk ve SGK Baþkanýmýz Dr. M. Selim Baðlý bu sorunu çözer ve yüzbinlerce kiþinin maðdur olmalarýný önler.