Sigara dumanýndan uzaklaþýnca yiyeceklerin tat ve kokusu daha iyi hissedilir. Sigarayý býrakan kiþi tütünden aldýðý damak zevkini yiyeceklerden almaya yönelir. Sigara iþtahý kapar. Sigara býrakýlýnca iþtah açýlýr. Tiryaki için sigara yemeðin bitiþ sinyalidir. Birey sigarayý býrakýnca yemeðini ne zaman bitireceðini tam bilemez. Eskiye oranla daha fazla yiyecek tüketir. Davetler, iþ yemekleri, aile toplantýlarý gibi sosyal durumlarda sigara içen kiþi yemeði bitince, sofrada sigara içerek vakit geçirir. Ayný kiþi sigarayý býrakýnca yemek sonrasý masada nasýl zaman geçireceðini bilemez. Tatlý veya meþrubat gibi yüksek kalorili maddeleri tüketir. Sigara enerji tüketimini artýrýr. Sigara býrakýlýnca bazal metabolizma hýzý düþer. Sigarayý býrakan birey kendi iç dünyasýnda büyük bir baþarý gerçekleþtirmiþtir. Kiþi bunun için kendisini ödüllendirmek ister, ancak mükâfat olarak yüksek miktarda kalori içeren tatlýlarý seçer. Sigaranýn býrakýlmasý saðlýksýz beslenme alýþkanlýðýný doðurabilir.
KÝLO VERDÝREN ÖNERÝLER
Kilo artýþý sigarayý býrakan birey için kýsýr döngü oluþturur. Kiþi sigaraya tekrar baþlayarak aldýðý kilolarý vereceðini hesaplar, ancak çoðunlukla evdeki hesap çarþýya uymaz ve uzun vadede net sonuç hem fazla kilolu hem de sigara baðýmlýsý bir kiþi olur.
Önce zayýflayayým, sonra sigarayý býrakýrým fikri yanlýþtýr. Kiþi zayýflamak ve iþtahýný kesmek için sigara tüketimini artýracaktýr. Kilo vermeyi baþarýp, sigarayý býraktýðýnda ise sigara içme tutkusunu daha fazla yemek yiyerek veya atýþtýrarak bastýracak ve sonuçta tekrar kilo alacaktýr.
Sigarayý býrakmak metabolizmamýzý yavaþlattýðýndan egzersiz yapmak normalden daha önemli hale gelir. Bunun için de düzenli olarak haftada 5 kez yarým saat yürümeniz çok faydalý olacaktýr.
Kan þekerinizin düzenini bozmuþ olan nikotinden dolayý þekerli yiyeceklere, çikolatalara yönelme isteði çok sýk rastlanabilir. Kan þekeri dengeniz için esmer veya çok tahýllý ekmek grubundan tercih edin.
Salatalýk, domates, roka, maydanoz, marul, renkli biberler ve benzeri enerjisi düþük yiyecekleri tüketin.
Aþýrý kuruyemiþ tüketimi yerine yaðsýz patlamýþ mýsýr patlaklarýný deneyin.
Meyve, süt, yoðurt gibi bir protein kaynaðý ile tüketin.
Þekersiz sakýz çiðneyebilirsiniz.
Antioksidan özellikli bitki çaylarýna yönelin.
Uyanýk olduðunuz her saat baþý bir bardak su için.
C vitaminli besinler tüketin.