Beslenme bilincimiz artsa da alýþkanlýklarýmýz deðiþmedi. Sofralarda ekmek ve pilavýn saltanatý sürerken, süt, sebze ve meyve tüketimiyle Avrupa’nýn yine çok gerisinde kaldýk.
TÜRKÝYE’DE þiþmanlýk sorunun altýnda pek çok farklý neden var. Farklý kültürler ve bu kültürlerin de yemek yeme davranýþlarý bölgeler arasýnda farklýlýk gösteren kilo sorunu ve vücut tipi üzerinde etkili. Ancak tahýla dayalý beslenmemiz bu konuda deðiþmeyen tek gerçek. Ekmek, pilav ve makarna vazgeçilmezimiz. Araþtýrmalara göre günlük aldýðýmýz kalorinin yüzde 44’ünü ekmekten aldýðýmýzý gösteriyor. Bu durum hem ekmeðin hem de günlük beslenmemizin denetlenmesi gerektiðinin önemli bir göstergesi.
Süt içmiyor spor yapmýyoruz
Beslenme ile toplumun bilincine baktýðýmýzda kahvaltý yapan, ara öðünleri önemseyen, sebze yemeðe gayret eden ve de zeytinyaðýnýn kullanmaya çaba gösteren bir yapýda olduðumuz aþikar. Ülkemizde geçmiþ yýllara göre hatalý beslenme alýþkanlýklarýnýzdan bazýlarý tamamen kayboldu. Mesela tereyaðlarý, margarinler yerini sývý yaðlara býraktý. Ülkemizde bir zeytinyaðý bilinci oluþtu. Restoranlarda içki yerine doðal meyve sularý daha çok tüketilmeye baþlandý. Peki hatalarýmýz neler? Süt-yoðurt, et, taze sebze ve meyve tüketiminin kiþi baþýna oldukça düþük. Aktif bir toplum deðiliz. Ülkemizde 7 coðrafik bölgeden 7 ayrý ilde yapýlan araþtýrmada 30 yaþ üzeri bireylerin yüzde 3,5’i haftada 3 gün 30 dakika orta þiddette fiziksel aktivite yapýyor. Bu hiç aktif bir toplum olmadýðýmýzý gösteriyor. Bunun yaný sýra 18 yaþ üzeri nüfusta hiç aktivite yapmayanlarýn oraný yüzde 20 civarýnda.
DURUM ÇOCUKLAR AÇISINDAN DA VAHÝM
ÇOCUKLARIMIZ ise çok daha vahim durumda. Genelde çocuklarýn yüzde 73’ü hafta içi, yüzde 61’i de hafta sonu tamamen hareketsiz. Bu nedenle önerilen aktif yaþam önerilerinin de oldukça gerisindeyiz. Çocuklarýmýz þiþmanlýk ile çok erken yaþta tanýþýyor uzun zamandýr. Bu son dönemlerin sorunu deðil. Ancak hýzý çok arttý. Nedenlerini ise tv izleme yaþý artýk 3 yaþ. Okul çocuklarýnýn yüzde 62’si 2 saatten fazla TV izlerken, yüzde 8’i 4 saat üzerinde izliyor. Yani TV izleme süresi uzun, TV izlerken atýþtýrmalarý çok, anneler çalýþtýðý için yemek denetimi neredeyse yok, okullarda mönüler ise oldukça kalorili.