Şişmanlık hafızayı zayıflatıyor

Son yapılan araştırmalara göre şişmanlık sadece fiziksel sorunlara değil hafıza ve idrak kapasitesinin düşmesine de yol açıyor. Dolayısıyla şişmanlığın çözümü bunama riskini de düşürecek.

Hafıza ve idrak kapasitesini ölçen testler çoğunlukla şişman kişilerde metabolizmalarındaki hızlı değişimler nedeniyle daha düşük olduğunu gösterdi. İngiltere’de 6 bin kişi üzerinde yapılan ve nöroloji dergisinde yayımlanan araştırmada kilo ve zeka kapasitesi arasında bir ilişki deşifre edildi. Bilim adamları zekanın bir bütün olarak ele aldığında hafıza ve idrak gibi tamamlayıcı unsurlar üzerinde şişmanlığın bedende oluşan metabolik değişiklikler, kolesterol düzeyindeki yükseklik ve tansiyondaki artışların bu mekanizmaya etki edebileceğini öne sürü- yor. Bu hipoteze göre şişmanlığın zeka üzerinde  olumsuz etkilerini gidermek mümkün.

Beyne çift yönlü egzersiz gerek 

Araştırma sonuçlarını değerlendiren İngiltere Alzheimer Derneği, şişmanlık  bunama riskinin olabileceğini söylemenin erken olduğunu belirtiyor. Bunamanın dünya üzerinde milyonlarca kişiyi esareti altına aldığını bildiren uzmanlar özellikle idrak ve odaklanma kapasitesini arttıracak, hafızayı güçlendirecek hobilerin edinilmesinin  hayatımıza eklenmesi gerektiğini vurguluyor. İngiltere Alzheimer Derneği, hafızayı güçlendirmek için özellikle balık, ceviz, badem, yer fıstığı, Antep fıstığı, süt, yoğurt, yumurta, buğday,  nohut, taze mevsime uygun meyve ve sebze yemek gerektiğini hatırlatıyor. Düzenli beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivite yapmak, kitap okumak, yeni bir yabancı dil öğrenmek, doğayla ilgili uğraşılarda bulunmak, resim yapmak ve yaratıcı gücü ortaya çıkaracak tiyatro, sinema aktivitelerini sık takip etmek de beyin kapasitesini artıran unsurlar. Bilim adamları kilo problemi olan kişilerin bu konuda daha titiz davranması gerektiğini açıklıyor. Araştırmalar hafızanın güçlü olması için açık havada yürüyüş, küçük ağırlıklarla sık tekrarlanan ağırlık antrenmanlarının devamlılığı, satranç, tenis, basketbol, yüzme gibi strateji geliştirilen aktivitelerin yapılmasının uygun olduğunu bildiriyor. Araştırmaya göre haftada en az 4 kere ve en az 45 dakika egzersiz yapanlar öğrenme, dikkat ve hafıza konularında daha başarılılar.