Şişmanlık yeni hastalıkları çağırır

Bazı insanlar türlü diyetler deneyerek zayıflamaya çalışırken bazıları da ‘kilolarımla mutluyum’ diyor. Ancak unutmayın şişmanlık fiziksel görüntüden ziyade sağlığınız için bir tehdit.

Kilolarınız ile mutlu mesut yaşarken bir gün başınız dönüp gözünüz kararırsa, göğüs çevresinde ağrı sinyali başlarsa ve yemekten sonra uyuklama peşinizi bırakmıyorsa acil zayıflamanız gerekliliğinizin sinyalleri veriliyor diyebilirim. Çünkü belde yağlanma, tansiyon, insülin direnci, kan kolesterolleri yüksek seyretmesi kalp sağlığında bozulma ve kronik hastalıklar anlamına gelir. Bunları her 10 şişman kişiden 3’ü yaşıyor. Şişmanlık devam ettiği sürece diyabet, kalp hastalığı ya da tansiyon hastalıkları aniden gelişebilir.

Vücudumuz sinyal veriyor

-Kadınların 88 cm, erkek için 102 cm üzerinde bel çevresi, şişmanlığı tetikleyen hastalık döngüsüne neden olabilir.

-Tansiyonda istenilen değer 130/85 mmHg.

-Yüksek kolesterol: 200 mg/dL normal olan değerin üzerinde tüm şişman kişilerin en az 10 yıl içinde koroner kalp hastası olduğu araştırmalarda desteklenmektedir.

-Açlık kan şekeri sürekli yüksekse diyabet gelişebilir. Aç olarak sabah kan şekeri değerinizin > 110 mg/dL olması karın bölgesinde kiy ağın sorumlusu olarak yüksek seyredebilir.

1 SAAT YÜRÜYÜŞ ŞART

Kronik hastalıklardan sadece kilo vererek korunmak elinizde.

-Kiloların yüzde 5-10’unun 3-6 ay içinde verilmesi şart.

-Haftada en az 3 gün ortalama 60 dakika yüksek tempolu yürüyüş gerekli.

-Kırmızı etin ve kızartılmış ürünlerin bel bölgesi yağları yüzde 25 artırdığı saptanmıştır. Bu nedenle bu besinlerden uzak durun.

-Günlük tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. Sakatatlar, tereyağı gibi kolesterol içeriği yüksek gıdalardan uzak durulmalıdır.

-Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir. Haftada en az 2 kez kurubaklagil tüketilmelidir.