Vücudun enerji metabolizmasýný düzenleyen kortizol hormonunun aþýrý salgýlanmasý fazla kilolara davetiye çýkarýyor. Kortizol hormonundaki dengesizlik baðýþýklýk sisteminde güçsüzlük ve yaðlanmayla belirti veriyor.
Kortizol, böbreðin adrenal bezlerinden salgýlanan ve kolesterolden üretilen bir hormon. Kortizonun sabah uyandýðýnýzda, stresli olduðunuzda ve egzersiz sýrasýnda salgýlanýyor. Bu hormonun baþlýca görevi vücudun enerji metabolizmasýný düzelemek. Eðer kronik olarak kanda kortizol yüksekliði varsa; kilo alýmý artabilir, baðýþýklýk sistemini bozulabilir ve kronik hastalýklara zemin oluþturacak riskler ortaya çýkabilir. Stres altýnda yükselen kortizol, vücudun proten kaynaklarýndan karaciðerde glikoz üretimini arttýrarak sürekli olarak kan þekerinin yüksek seyretmesine neden olabiliyor. Bu durumda insüline karþý direnç geliþerek diyabet hastalýðýna neden olacak hormonsal bozukluklar baþgösteriyor.
Sýk nezle ve grip olanlar risk grubunda
Vücutta kortizol yükselmesi ile kilo alýmý bir gerçektir. Kortizol kanda yükseldiðinde kan yaðlarý olan trigliseritlerin karýn ve bel bölgesine yerleþmesine yardýmcý olan mekanizmalarýn çalýþmasýný saðlar. Kortizol yüksekliði ile giden kiþilerde iþtah mekanizmasý da bozulur, yüksek kalorili yiyeceklere eðilim ile yeme dürtüsü normalden farklýdýr. Ýngiltere Týp Birliði’nin raporlarýnda, kanda kortizol yüksekliði tespit edilenlerin beyinde hipotalamus bölgesindeki iþtah resptörlerinin algýsýnda bozukluk olduðunu, fazla yemeyi tetikleyerek aþýrý kilo alýmýný saðladýðý bildirildi. Kanda kortizol hormonunun artmasý baðýþýklýk sistemini baskýlamakta, sýk soðuk algýnlýðý ve alerji riskini arttýrmaktadýr.