Gazetemizin okurlarýyla buluþmak için gerçekleþtirdiði paneller, son yýllarda katýldýðým en verimli toplantýlar. Geçtiðimiz Cuma günü Erzurum’da yazarlarýmýzla birlikte ‘Baþkanlýk Sistemi’ni tartýþtýk.
Önce birkaç not. Katýldýðým toplantýlar arasýnda bugüne kadar ne böyle bir kalabalýk, ne de bu kadar dikkatli ve istekli bir dinleyici gördüm. Salondan ayrýlýrken onlarca parmak soru sormak için ýsrarla havadaydý. Erzurum Büyükþehir Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki program, þehrin bu yöndeki duyarlýlýðýný ifade etmesi açýsýndan tek kelimeyle muhteþemdi.
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Ýl Emniyet Müdürü H. Turgut Yýldýz baþýndan sonuna bize eþlik ettiler. Büyükþehir Belediye Baþkaný Ahmet Küçükler, ilçe belediye baþkanlarý ve AK Parti Ýl Baþkaný Murat Kýlýç ekipleriyle bize 24 saat kesintisiz bir ev sahipliði yaptýlar. Erzurum Evi’ndeki keyifli sohbeti ve türkü ziyafetini ancak ayrý bir yazýda anlatabilirim.
Gelelim baþkanlýk sistemi tartýþmalarýna. Bu konuda kafalar karýþýk, ama kimse herhangi bir sisteme dokunulmazlýk atfetmiyor. Ýþte bu çok deðerli. Bu tartýþmanýn doðru sonuçlar üretebilmesinin zemini burada ortaya çýkabilir.
Öncelikle mevcut sistemin ne kadar ‘parlamenter sistem’ olduðu üzerinde ciddi kuþkular var. Dahasý bunca önemli adýma ve reforma raðmen Türkiye, ‘sistem’ tartýþmalarýna ayný cesaretle giremiyor. Ancak Erzurum’da edindiðim izlenim, bu ülkenin sistem tartýþmalarýný cesaretle yürütecek ve bunu rejimin bekasý gibi saçmalýklara kurban etmeyecek bir birikim ve cesarete sahip olduðu yönünde.
Vesayet döneminin alýþkanlýklarýný terketmeye baþladýkça, bu tür hayati önemdeki tartýþmalara daha geniþ yer ayýrmak mümkün olacak. Mesele sadece Türkiye’nin baþkanlýk sistemine geçip geçmemesi deðil. Öncelikle bunu konuþacak cesareti bulmasý ve bu tür gündemleri kendileri açýsýndan tehdit gören vesayet artýðý zihniyetleri tarihe yollamasý.
Baþbakan Tayyip Erdoðan tarafýndan böyle bir tartýþmanýn baþlatýlmasý, öncelikle bu önyargýlarý ve alýþkanlýklarý kýrýyor. Galiba hepsinden önemlisi de bu.
***
Erzurum’dan sonraki adresim Gaziantep. Þehitkamil Belediyesinin sadece bir yýl içinde tamamladýðý Türkiye’nin en büyük biyolojik göletinin açýlýþýndayýz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakaný Fatma Þahin ve Orman ve Su Ýþleri Bakaný Veysel Eroðlu açýlýþýn konuklarý.
Dülükbaba Tabiat Parký içerisinde yapýlan açýlýþa vatandaþlarýn yoðun ilgisi var. Zaten bu þehrin hafta sonu geleneði, piknik ve eþsiz lezzetlerin mangalda hayat bulmasý. Antepliler koluma girip ‘Altý gün çalýþ, bir gün ye felsefesi’ diye anlatýyorlar bu alýþkanlýðý.
Gölet, su ve yeþil alanlar açýsýndan hayli fakir sayýlan Gaziantep için gerçekten büyük bir imkan. Þehitkamil Belediye Baþkaný Rýdvan Fadýloðlu’yla sohbet ederken ‘Bu projenin belediye baþkaný olmadan önceki hayali olduðu’nu söylüyor.
Baþkan ve ekibi göreve geldikten sonra önce söz konusu alaný piknik hizmeti için kiralayýp, ardýndan projeyi hayata geçiriyorlar.
‘Göletin temizliði için herhangi bir kimyasal madde kullanýlmadýðý’ný belirten Rýdvan Fadýloðlu ‘Normal þartlarda birini gözü kapalýyken buraya getirseniz, burasý Gaziantep mi diye sorabilir. Çünkü ilk kez gören vatandaþlarýmýz bunu dile getiriyor’ deðerlendirmesini yapýyor.
Bölgenin güzellikleri sadece gölet ve piknik alanýndan ibaret deðil. Þehitkamil Belediyesi bölgeye çok sayýda yetiþmiþ aðaç getirmiþ. Bunlar farklý ortamlarda yetiþtirilmiþ 255 ayrý cins ve 11 bin 350 kök bitki. Hepsinin üzerinde Latince isimleri ve özellikleri yazýlý. Yani doðal bir eðitim alaný gibi.
Yolunuz düþerse uðrayýn demek yetersiz kalýr. Yolunuz düþsün ve görün mutlaka. Gerçekten buna deðer.