Siviller için üç tahliye koridoru

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki PKK/PYD-DEAÞ terörüne karþý baþlattýðý ikinci operasyon 11. gününe girdi. 

Türkiye içinde de, dünyada da operasyonun meþruiyeti konusunda tartýþma yok. 

Ancak bugüne kadar ABD ve önüne kattýðý terör örgütünün faaliyetlerine karþý dile getirilmeyen bir konu mýrýldanýyor: Sivillerin korunmasý. 

Ankara’daki kaynaklar, siviller konusunda ‘hassasiyet’ çaðrýsý yapýlacak en son ülkenin Türkiye olduðunu vurguladýlar. 

Tek bir askerinin bile þehit olmadan önce “ailesine ödenecek tazminatýn Tel Afer’deki (Irak, Musul yakýnlarýnda) çocuklar için kreþ ve okul yapýlmasý” vasiyetini; 

Türkiye’nin de 3,5 milyon mülteciye ‘tek baþýna’ ev sahipliði yaptýðýný, Fýrat Kalkaný ile güvenliðe alýnan bölgenin Suriye’de geriye göçün yaþandýðý tek bölge olduðunu hatýrlattýlar. 

Ve Afrin’e yönelik Zeytin Dalý operasyonunda sivillerin güvenli tahliyesi için yeni bir çalýþmadan bahsettiler. 

Türkiye, sadece ÝHA’larla deðil, Afrin içindeki halktan da bilgi alýyor. Terör örgütü sivilleri canlý kalkan olarak kullanýyor. Mühimmat depolarý, mevziler, iletiþim ve karargah noktalarýnýn ÝHA’lar ve yerel halktan gelen bilgilerle tespit edildiðini biliyorlar; buralara sivilleri taþýyorlar. Kendilerine destek vermediklerini düþündükleri sivillere saldýrýyorlar.

Örgüt, dünya kamuoyuna ‘kuþatma altýnda sivillerin ayrýlamadýðý’ propagandasýný yayýyor. Türkiye, bölgeye hakim Buseyra daðýný ele geçirdikten sonra kuþatma hattýný daraltmayý ve üç noktadan sivillerin çýkýþý için koridor açmayý planlýyor. Bu koridorlar, Kilis, Hatay ve Fýrat Kalkaný bölgesine açýlacak. Sivil halk, buralardaki kamplara alýnacak.

 

CHP Þam’a gidecek

CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu, dünkü basýn sohbetinde Suriye’deki operasyona destek verdi, ancak ardýndan eski görüþlerini ve iddialarýný tekrarladý. 

Genel Baþkan Yardýmcýsý Öztürk Yýlmaz’ýn, Özgür Suriye Ordusu’nu terör örgütü DEAÞ’a benzeten sözleri dahil! 

Zeytin Dalý operasyonunu ‘TSK’nýn baþarýsý’ diye niteleyen Kýlýçdaroðlu, bu baþarýnýn ÖSO’ya mal edilmek istendiðini öne sürerken, “Ordumuz ÖSO’nun ardýna neden gizlenir? TSK yedek ordu gibi gösteriliyor” dedi. 

Kýlýçdaroðlu’na “ÖSO hakýndaki bu deðerlendirmelerinizi destekleyecek kanýtlarýnýz, çalýþmanýz var mý” diye soruldu. 

Kýlýçdaroðlu, “ÖSO’yla ilgili benim özel bir çalýþmam yok” dedi ve iki ‘kanýt’ gösterdi: 2012’de CHP’li Hurþit Güneþ’in Hatay’da ziyaretine izin verilmeyen, yani ‘görmediði’ Apaydýn Kampý’na iliþkin; “Batý medyasýnda Türkiye'nin Suriye'de silahlý muhaliflere destek verdiði, kendi sýnýrlarýnda eðitim verdiði yazýyor” açýklamasý; 

Ve bir internet gazetesinde yayýnlanan analiz. 

Ardýndan da, “(Sýnýrýmýzda) Terör örgütlerinin konuþlanmasýný istemiyorsak, o zaman Suriye’yle þu veya bu þekilde iliþki kurmalýyýz” dedi. 

Kýlýçdaroðlu, bir soru üzerine de “Suriye rejimiyle görüþme için çalýþma yaptýklarýný” ekledi. 

Deðerlendirmem; 

ÖSO, TSK’nýn desteðinde Fýrat Kalkaný’ný yapan, halen Afrin’e yönelik Zeytin Dalý operasyonuna katýlan Suriyeli Arap, Kürt ve Türkmen muhalif gruplardan oluþuyor. 

ÖSO’ya yönelik ‘terörist’ suçlamasýný ise sadece Esad rejimi ve terör örgütü PKK/YPG yapýyor. YPG’nin ‘müttefiki’ ABD, hatta Rusya böyle bir ithamda bulunmuyor. 

Kýlýçdaroðlu ise Türkiye’nin Suriye’de terör örgütlerini eðitip silahlandýrdýðý iddiasýný sürdürüyor; giderek TSK’yý terör örgütleriyle birlikte çalýþmakla suçluyor. 

“Bunun Türkiye’yi uluslararasý alanda töhmet altýnda býrakabileceðini düþünüp düþünmediði” sorusuna da “Dünya biliyor” karþýlýðýný vermekle yetiniyor. 

Suriye’de çözümü ‘Esad rejimiyle görüþme’de buluyor ve muhtemelen bir CHP heyeti Þam ziyaretine hazýrlanýyor. Oysa, ÖSO güçlerini ‘terörist’ sayan herhangi bir ‘meþru’ uluslararasý karar olmadýðý halde, Esad yönetiminin ‘kimyasal silah kullanmakla’ suçlayan en az üç BM kararý var! 

CHP, Türkiye’yi yurt dýþýnda çok önemli yerlerde temsil etmiþ ünlü diplomatlarýn siyasete girdiði bir parti. 

Düne kadar CHP’de ‘politika yapýcý’ olarak (bazý görüþlerim saklý kalmak kaydýyla) merhum Ýnal Batu ile Osman Korutürk, Onur Öymen, Faruk Loðoðlu ve Þükrü Elekdað gibi ‘devlet’ konusunda hassasiyetleriyle tanýnan isimler vardý. 

Bugün Öztürk Yýlmaz var!..