Malum bir mayýs iþçi bayramý, Ýstanbul ilimizde yine problemli geçirildi. Oldum olasý Sendikalar bir mayýsý kendilerinin sermayeye baþkaldýrýþý þeklinde yorumlar, akýl ve mantýktan yoksun bir þekilde bu günün kutlamasýný yönetirler.
1 Mayýsý bayram olarak kutlama bu iktidar zamanýnda çýkarýlan kanunla gerçekleþtiriliyor. Ben þu sivri soruyu soruyorum; kaç medeni ülkede 1 Mayýs resmi tatil þeklinde kutlanýyor. Bildiðim kadar hiçbir batýlý ülkede resmi tatil yok, 1 Mayýsta.
Ýktidar, Taksim meydanýnda inþaat gerekçesi ile kutlamanýn baþka yerde yapýlmasýný istedi. Sebep sormaya gerek yok. Valilik veya bakanlýk öyle münasip gördü. Bu bayramý kutlamayýn diyen yok. Baþka bir meydan gösterilmiþ, hatta Taksim meydanýnda da sembolik bir kutlama yapabilirsiniz denilmiþ. Buna raðmen bu ülkenin çok küçük bir azýnlýðýnýn, çoðunluða hükmetmesi davranýþýný görüyoruz. Evet, çok küçük bir azýnlýk çünkü mevcut sendikalar ülkemizdeki iþçilerin sadece %5’ini temsil ediyor. Dýþarýdaki %95’i temsil etmiyor. Sendika aðalarýnýn faaliyetlerini tasvip etmiyor (onaylamýyor) ve sendikaya üye olmuyor. Sivri soru þu, %5’ini temsil eden sendikalar bütün iþgücü adýna nasýl konuþuyor, nasýl idareye kafa tutma gücünü kendinde görüyor. Tabii ki devlette istihdam edilen iþçi miktarýný çýkarýrsanýz, bizim sendikalar bu ülkenin özel sektörde çalýþan beþ yüz bin kiþiyi temsil eder, yani toplam iþçinin sadece yüzde iki buçuðu.
Biz de sendika, aðalýða dönüþtüðü için, fikri deðil cebri yollarla hayatiyetini sürdürüyor, bu tavýr da kendilerinin marjinal kalmasýna yol açýyor.
Size bir olayý hatýrlatayým.1960 yýllarý ortasýnda o zamanki sendika aðalarý grev baþlattý ve “her iþçi kullandýðý tezgâhý kýrsýn” diye talimat verdi. Bu talimatý alan bazý gafiller de fabrika da kullandýklarý tezgâhlarý balyozlarla kýrdýlar. Ýþte, sendika anlayýþýmýz bu. Bu sendikalarýn o günkü fikriyatlarý biraz törpülendi ama daha gidecekleri çok uzun bir yol var.
Sendikalar cebir ve þiddetten medet umacaklarýna, sendikal faaliyetler Batýlý Ülkelerde nasýl yürütülüyor, onlar neden aðalýða dönüþmüyor, iþçi haklarýný nasýl ölçüyor ve toplu sözleþmelerde neleri talep ediyorlar a bakarlar ve öðrenirlerse sendikalarýný büyütürler. Büyütmeliler ki iþçiler adýna konuþma haklarý olsun.