Gerek Müslümanlar gerekse de Türkler için Siyah Sancak neden çok önemlidir? Yavuz Sultan Selim Han bu sancak için Mýsýr seferine çýkmýþ, Abdülhamid Han ise Ertuðrul gemisiyle Süveyþ'ten baþlayýp Japonya'ya kadar Siyah Sancaðý dalgalandýrmýþ...
Herhangi bir toplumun en önemli simgelerinden biri sancaktýr. Ancak... Sancaklar arasýnda bir sancak vardýr ki önemi ve anlamý nedeniyle diðer sancaklardan ayrýlýr. Tam 1400 yýldýr Ýslam'ýn simgesi Siyah Sancak, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in, adý Ukab olan emaneti, Sancak-ý Þerifidir. Hz. Peygamber her katýldýðý savaþta, Ukab'ý yanýndan ayýrmaz.
***
Arap kabileleri arasýnda sancaðýn yere düþmesi yenilgi anlamýna gelir. Sancak yere düþtüðü an askerler savaþ alanýný terk ederdi. Bu nedenle sancaðý taþýyan kiþi yaralandýðýnda ya da öldüðünde, onu taþýyacak bir sonraki kiþi belliydi ve hemen sancaðý devralýrdý.
Hz. Muhammed ilk kez Bedr Savaþý’nda biri beyaz ikisi siyah sancak kullanýr. Hayber seferinde kale bir türlü ele geçirilemeyince Peygamberimiz, "Bayraðý öyle birine vereceðim ki, O, Allah'ý ve Resulünü sever, Allah ve Resulü'de onu sever" buyurmuþ ve Hz. Ali'yi çaðýrýp siyah bayraðýný ona vermiþti. Böylece Hayber'in fethi Hz. Ali'ye nasip olmuþtur. Peygamberimizin sancaðý üzerinde "La ilahe illallah, Muhammed'ür Resuluallah" yazýlýydý.
Ýslamiyet'in yayýlmasý ve Peygamberimizin vefatýndan sonra dört halife bu þerefli emaneti almýþtý. Resmi kayýtlara göre daha sonra Emevi ve Abbasi halifelerince kullanýlan Sancak, Moðollarýn Baðdat'ý iþgali sonrasýnda Abbasi Halifesi tarafýndan Mýsýr’a götürüldü. Yavuz Sultan Selim'in Mýsýr'ý almasýyla birlikte Siyah Sancak Osmanlýlara geçer.