Siyasal alanda nasýl hayatta kalýnýr?

Hayatta kalmak canlýlarýn doðasýndaki en önemli içgüdülerden biri. Doðada yeterince güçlü olmayan canlýlar elenir.  Bu sebeple, tüm canlýlar varlýklarýný devam ettirecek özellikler geliþtirirler.

Siyasal alanda hayatta kalmak, varlýðýný devam ettirmek; vahþi ormanda hayatta kalmak kadar zordur. Hayatta kalmak; güç iliþkileri üzerinden, realist bir temelde yürüyen iktidar mücadelesini sürekli kazanmakla mümkündür.

Milli ve yerli olarak hayatta kalmak kolay iþ deðil

Bu coðrafyada siyasal olarak hayatta kalmak çetin bir mücadeleyi kazanmakla mümkün. Hele baðýmsýz ve milli bir þekilde var olmak hedefi daha da zorlu bir iþ. Darbe sürecinde Amerikan rolü açýk. Batý’nýn tutumu ise vahim.  Siyasal olarak hayatta kalabilmek için; hem liderliðin, hem devlet kurumlarýnýn, hem sivil toplumun hem de halk kitlelerinin özel yetilere sahip olmasý gerekiyor.

Bu süreçte, darbe sürecini görme ve baþlamasýný önleme konusunda baþarýsýz olduðumuz, darbeyi savuþturma açýsýndan ise siyasal reflekslerimizin iyi olduðu açýða çýktý. Eðer siyasal olarak hayatta kalmak istiyorsak daha fazlasýna ihtiyacýmýz var.

Erdoðan’ý özel lider yapan dört özel yetisi

.Kanaatimce Erdoðan’ý liderlik açýsýndan özel ve elzem kýlan þey; siyasal alanda hayatta kalmayý saðlayan güçlü bir içgüdüye, sezgisel bir kavrayýþa, gerçekçi bir karar alma mekanizmasýna ve mücadele sürdürme iradesi gibi yetilere sahip olmasý. Bu dört unsurun bir araya gelip, dinamik olarak etkileþmesi onu krizlerden çýkmayý saðlayan özel bir lider yapýyor.

Erdoðan FETÖ’nün tehlikeliliðini gerçekçi bir þekilde görmüþ ve aktif bir mücadele süreci baþlatmýþtý. Siyasal alandaki bir çok kiþi ve bürokrat bu tehlikeyi ayný oranda net görememiþ, riski gerçekçi algýlayamamýþ, realist tarzda mücadele edememiþti.

Erdoðan darbeyi savuþturma sürecinde halký sokaða çaðýrarak ve orada tutarak hayatta kalmamýzý saðladý. Þimdilerde ise bir çok entelektüele fazla görünen gerçekçi mücadele siyaseti uygulayarak yeni bir liderlik örneði sergiliyor. Erdoðan’ýn OHAL kapsamýnda geliþtirdiði siyasetlerin siyasal gerçeklilikle uyumlu olduðu kanaatindeyim.

Vicdani çaðrýlar realist mücadeleyi gözeterek yapýlmalý

Karþý karþýya olduðumuz tehlikenin doðasýna uygun olmayan zayýf mücadele yöntemleri siyasal olarak hayatta kalmamýza yetmez. Hem devletin hem milletin varlýðý tehlikeye girer. Yerli yerinde olmayan ve olup bitenin doðasýna uymayan vicdan çaðrýlarý gerçekçi mücadeleyi zaafa uðratmamalý. 

Türkiye’nin muhafazakar kesimleri siyasal mücadele de zalimce eylemlerde bulunma alýþkanlýðýna sahip deðil. Aksine iktidar mücadelesinin doðasýna uymayacak düzeyde yufka yürekli. Dolayýsýyla vicdan çaðrýlarý, realist mücadelenin gereklerini dikkate alýnarak yapýlmalý. 

OHAL sürecindeki hatalý uygulamalara itiraz etmek, düzeltilmesine katký saðlamak gerçekten de gerekli. Zalimlerle mücadele ederken zulüm yapmamalýyýz. Fakat FETÖ yapýsýna ait örgüt yapýsýný daðýtmadan, kurumlarýný çökertmeden, insan gücünün kurumlardaki etkinliðini kýrmadan siyasal olarak hayatta kalmak mümkün deðil. Tüm bunlarý yapmak acýmasýzlýk deðil, siyasal gerçeklilik.

Ýktidar mücadelesi ve inþa süreci eþ zamanlý yürümeli

Türkiye’de iktidar mücadelesinin tamamlandýðýný, þimdi inþa zamaný olduðu þeklindeki yaklaþým üretenler, inþa zamanýnda baþka bir tür lidere sahip olmamýz gerektiðini söylüyorlardý. Bu yaklaþýmýn nasýl ölümcül bir yanýlgý olduðunu þimdilerde daha iyi anlar hale geldik. Türkiye’de “siyasal olarak hayatta kalma” ile “kuruculuk / inþa etme” fonksiyonunun iç içe olduðu açýk hale geldi.