Siyasal kışkırtma ve propaganda uzmanı Merkel!

Angela Merkel’in geçmişine bir göz atalım mı?  Merkel Doğu Almanya’da dünyaya geldi ve fizik eğitimi aldı. Doğu Alman kökenli ilk Almanya Başbakanıdır. Buraya kadar birşey yok; ta ki,  “Freie Deutsche Jugend” yani Komünist Gençlik Örgütü’nün önderlerinden biri olarak karşımıza çıkıncaya kadar. Rolf Georg Reuth ve Günther Lachmann adlı iki gazeteci, “Angela M’nin İlk Yaşamı” adlı kitabı yayınlayıncaya değin kimse geçmişiyle ilgili fazla birşey bilmiyordu. Şimdi, Doğu Almanya’nın komunizm altında, insanların inim inim inlediğini, Merkel’in de  zorunlu olarak Komünist Gençlik Örgütü’ne girdiğini söyleyebilir. Ne var ki, Merkel’in örgütteki görevi çok önemli: Ajitasyon ve Propaganda Uzmanı! Nedir Ajitasyon ve Propaganda uzmanlığı? Gezi Parkı olayları bu uzmanların neler yapabileceğinin çok güzel bir örneğidir!  Sovyetler özel ollarak Agitprop ajanları yetiştirirler, bunları batılı ülkelere yollarlardı. Amaç hedef ülkeleri karıştırmaktı.  Oyunlar sahnelenir,  broşürler, sinema filmleri hazırlanır,  topluma açık yerlerde sergilenen masum amaçlı eylemlerle başlar herşey ama mutlaka siyasal bir amaca yönelirdi. Masum, iyi niyetli, genellikle çevre, kadın hakları, hayvan sevgisi gibi konularda duyarlılığı olan gençler kullanılırdı Agitprop ajanlarınca. Bunun ilk örneği için 1920’lere dönelim. Sol içerikli, siyasal ağırlıklı oyunlar önce Avrupa’da sonra da Amerika’da sergilendi. Sovyet Agitprop Tiyatrosu sanatsal açıdan rezaletti; tek boyutlu, ya hepten iyi ya da tümüyle kötü kimliğe bürünmüş oyuncular sahneye çıkar, seyirciyi kışkırtırlardı ki, zaten ajitasyon da kışkırtmak anlamına gelir! Agitprop’un anlamı Siyasal kışkırtma değil de nedir?  İşte Merkel de bu karanlık işlerin uzmanıdır!

Sovyetler 1917 Ekim Devriminden sonra siyasal amaçlı kışkırtmayı Moskova gibi büyük kentlerden başlayarak ülkenin dört bir yanına yaymak için tren, vapur, tramvay, otobüs, yazılı basın, broşür, duvar yazıları gibi araçları kulandılar. Tabi o zaman ne bilgi sayar, ne internet ne de twitter, facebook denilen sosyal medya var ne de televizyon! Bu konunun en büyük uzmanı, iki kez Lenin Madalyasıyla ödüllendirilen, Güney Amerika, Afrika ve Orta Doğu’da nice ülkeyi karıştıran Elizaveteva Kruglikova’dır. Bu hatunun geliştirdiği Sözlü Kışkırtma Birimleri masum insanların arasına karışır, “falanca yerde, polis (asker) şu kadar kişiyi öldürdü, evleri,çiftlikleri yaktı, mahsulü talan etti...” dedikodusunu yayar insanların ayaklanmasını sağlardı. İşte Angela Merkel, Agitprop uzmanı olarak yetiştirildi Doğu Almanya’da. Eminim bir bakışta Gezi Parkı olaylarının ne olduğunu anlamış, Türkiye’yi AB’den uzak tutmak için  eline bir fırsat geçtiğini kavramış, eh Kılıçdaroğlu gibi bilinçsiz ve de bilgisiz bir yandaş da bulunca gaza basmıştır tabi!

Lüksemburg’da yapılan son toplantıda imtiyazlı ortaklık önerisini rafa kaldırıp yerine stratejik işbirliği gibi ne olduğu anlaşılmayan bir ifade kullanması, ortaklıkla ilgili yeni faslın açılmasının AB Komisyonu’nca ekimde yayınlanacak İlerleme Raporu sonrasına bırakılmasını isteyen Merkel’in iki amacı var. Bunlardan biri ülkesinde 22 Eylül’de yapılacak seçimlerde Türkler’den nefret eden aşırı sağcı, neo nazi seçmenlere şirin görünmek. Diğeriyse, İlerleme Raporu’nun  Gezi Parkı olayları sürecinde polisin aşırı ve orantısız güç kullandığını öne süreceğini var sayarak fasılların açılışını ertelemek. İşte bir siyasal kışkırtıcı ve propaganda uzmanı  böyle çalışır; anlatabildim mi Kılıçdaroğlu Kemal efendi!