Siyasal þizofreni ve yalan dünya

Siyasal þizofreni siyasi gerçeklik duygusunu kaybedip hayal aleminde yaþamak ve yeni algý durumunun ürettiði hayali, sanal, sanrýsal gerçekliði baz alarak siyaset yapmaktýr. 

Þizofreni eleþtirilecek bir durum olmaktan öte bir rahatsýzlýktýr ama siyasi þizofreni siyasetçilerin bile bile kendilerini kandýrmalarýdýr ve eleþtiriyi hak eder. Kendisinin toplumsal gerçeklikten koptuðunu fark etmeyen siyasetçinin rakibini ve ona oy verenleri yoldan çýkmýþ görmesi þizofrenik bir hal üretir ve siyasi þizofrenler büyük bir kýzgýnlýk ve takýntý halinde kendilerini deðil baþkalarýný suçlarlar.

24 Haziran seçimlerinin öncesinde, gecesinde ve sonrasýnda yaþanan kimi olaylar ve deðerlendirmeler bir kýsým siyasetçinin ve destekçilerinin nasýl bir hayal âleminde yaþadýklarýný, siyasi gerçeklikten ne kadar koptuklarýný gözler önüne seriyor. 

Seçimi kazandýklarýný duyuranlardan, ikinci tur anonsu yapanlara, Ýnce’nin kaçýrýldýðýný veya seçim hileleri olduðunu söyleyenlere kadar o kadar çok yalan piyasaya sürüldü ve o kadar eðitimli insan bunlara inandý ki akýl sýr ermiyor. 

Hayali senaryolarla amel edenler mi dersiniz, kendi uydurup kendi inananlar mý?

Adeta alternatif bir evren ve alternatif bir gerçeklik üretilmiþ ve bu evrenin hayali senaryolarý ciddi bir akýl tutulmasýna yol açmýþ. 

Siyasal þizofreniye tutulanlar kendi hallerinin tuhaflýðýný görmez, baþkalarýnda tuhaflýk olduðunu sanýrlar ve hakikati görmediðini düþündükleri insanlarý aþaðýlamaktan geri durmazlar. 

Kendilerince AK Parti’ye yükledikleri gerçekliðin anlaþýlmamasýndan dolayý herkesi delirmiþ gibi gören, herkesi suçlayan, herkesin kafayý yediðini düþünen bir halet-i ruhiye bu… 

‘Nasýl anlamazsýnýz, nasýl görmezsiniz, nasýl desteklersiniz’ türü bir tepkisellik psikolojik bunalýmý artýrýyor. 

Eskiden irtica tehlikesini nasýl görmezsiniz diyorlardý, þimdi “diktatör olduðunu nasýl anlamazsýnýz” diyorlar. Ve hep kýzýyorlar.

FETÖ’cüler kendi ürettiði tape ve kumpas malzemelerini piyasaya sürünce insanlarýn aldýrýþ etmemesi üzerine ‘nasýl inanmazsýnýz’ diye kýzgýnlýk nöbeti geçiriyorlardý. Yalan ve hile konusunda uzman olan FETÖ’nün klasik CHP seçmeninin korku ve hezeyanlarýna kattýklarý yalanlar ve yükledikleri nefret/kýzgýnlýk bagajý tabloyu daha vahim hale getiriyor.

Toplumsal gerçeklikten kopanlarýn siyasi þizofreniye sürüklenmeleri kaçýnýlmaz oluyor. 

‘Göbeðini kaþýyan adam’dan ‘cahil cühela’ya, ‘bidon kafalý’dan ‘bunlar her þeye müstehak’a kadar Ak Parti seçmenine yönelik aþaðýlayýcý ve alaycý ifadeler þekil deðiþtirerek ama kin ve nefret derecesi artarak devam ediyor.

Sadece siyaset üzerinden, siyasi tercih ve seçimleri üzerinden insanlarý okuyan, AK Partili bir seçmen gördüðünde onun tüm baþka özelliklerini yadsýyarak öfkesinin objesi haline getiren insanlar türüyor. 

AK Partili seçmeni arkadaþ, komþu, akraba, insan gibi görmeyip kafasýnda ‘düþman’ gibi kodlama, insani özelliklerinden yalýtarak algýlama… Bu çok vahim ve yapanýn psikolojisini yýpratan, tüm iliþkilerini havaya uçuran bir tavýr… 

Seçim gecesi CHP’li bir kitle sanal âlemde üretilen yalanlarýn o kadar kolay peþine takýldý ki sanki kitlesel bir hipnotizma vardý. Kitlesel hipnotizma gibi kitlesel çýlgýnlýk hali yeni bir durum… Koca koca insanlar hem de gruplar halinde bir yalanýn peþinde koþup kendi kendilerini dolduruþa getirebiliyorlar. 

Hatta seçimde hile yapýlýyor yalanýný o kadar dolaþýma soktular ki, Kýlýçdaroðlu seçim gecesi hakikati ve yadsýnamaz gerçekliði görünce ‘seçimde deðil demokraside hile var’ gibi absürt bir laf ederek durumdan kurtulmaya çalýþtý. 

Sürekli algý operasyonlarýyla siyaset yapmaya çalýþanlarýn algý bozukluðu yaþamasý kaçýnýlmaz bir durumdur. 

Siyasal þizofreninin ilacý toplumu tanýmak, kendini bilmek ve gerçeklikle kavga etmemektir.