Siyasete Hatay’dan bakınca

Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin hedeflerinden birisiydi ‘güçlü Meclis’... Nitekim demokratik manada katılım, sosyal medya aracılığıyla kolaylaşan haberleşme ve etkili, toplumsal farkındalık, cemiyet meselelerinde duyarlılık, son 10 yılda hissedilebilir şekilde arttı. (2000’li yılların da hedefiydi bu; daha fazla iletişim, daha fazla etkileşim, daha fazla demokrasi.) 

Yasama, Yürütme ve Yargı arasındaki uyum, devlet yönetişimini akıcı ve amaca uygun hale getiriyor kuşkusuz. Ama bu profesyonel akış içinde insan tekine, devletle olan ilişkisinde anlam ve kişilik katacak durum, ancak ’temsil’ ile tecelli ediyor. ‘Milli egemenlik’ yeni profesyonel yönetimde gerçek kişilerin anlam-varoluş bağı halinde. 

Gündemimizdeki TBMM Meclis Başkanlığı seçimini böylesine popüler hale getiren de bu göbek bağı zaten. Yürütme, bir yandan sektör içinden gelen başarılı ve işini bilen kişilerce Cumhurbaşkanlığımızın idaresinde işlerini görürken, buna eşlik eden kurulların vazife akordunu da buna eklediğimizde çok daha güçlü bir poızisyonda. Cumhurbaşkanımızın yönetim karizması, siyasi gücü ve dehası da Yürütme’nin başında olduğu süreçte gerçekten kudretin parladığı yer haline geldi... 

Yeni Meclis Başkanı sadece halk egemenliği, kanun yapım yeri olarak değil, siyasetin de yapılıp konuşulduğu makam olarak Yasama’yı daha etkin hale getirmeli...   

*** 

Medeniyetlerin, birlikte barış içerisinde yaşamanın, bereketin kenti, Ensar Şehir Hatay'da, Anadolu Medya Yayıncıları Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Kültür Turizm ve Medya Kurultayı'ndaydık. 

Hatay hem Hristiyan hem islam tarihinin kesişim şehri. Çok kültürlü olduğu kadar çok medeniyetli bir kent. 

Suriyeli muhacirlerin ağır yükünü taşıyor. Beyazıd-i Bestami hazretlerine de ev sahipliği yapan Kırıkhan’ı ziyaret ettiğimizde 60 bin civarında muhacirin sahiplenildiğini gördük. 

Yasin Suresi’nde “Şehrin diğer ucundan koşarak gelerek Hakkı söyleyen kişi” olarak taltif edilen Habibi Neccar’ın kenti burası... 

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Hatay’daki basın toplantısında sorularımızı cevapladı. Beka mevzunun Türkiye’nin özgürlüğü bahsi olduğunu bu yüzden meclisin varlığının değerli oluşuna dikkat çekti. 

Meclis Başkanlığı konusunda isminin geçtiği bir zamanlamada hakkında çıkartılmak istenen spekülasyonları da cevapladı. Babasının 1976’da Selametköy Kooperatifinden aldığı arsa bahsini gazetemizde de yayınlandığı şekliyle ifade etti. 

Hatay’daki insanlık dersinin tüm dünyaya örnek olması gerektiğini vurgularken, yeni dünya düzeninde siyasetin yeniden dizayn edildiğini, insanlık değerlerinin yok edilmesiyle karşı karşıya olduğumuza dikkat çekti. 

Numan Kurtulmuş, kulislerin peşinde olmayan davasına bağlı, Hak bildiğini Anadolu’da söylemeye devam eden bir siyasetçi. 

Siyasetin temsil sanatı olduğu kadar sorumluluk taşıyan bir ideal olduğunu da bir kere daha düşünerek dönüyorum Hatay’dan..