Siyasetin ve askerin dikkati baþka yerde

"Komuta kademesinde nöbet deðiþimi. 3-5 Aðustos tarihinde toplanacak olan Yüksek Askeri Þura, Genelkurmay’ýn tepe yönetiminde önemli deðiþikliklere neden olacak. Genelkurmay Baþkaný, Kara, Hava, Deniz ve Jandarma komutanlarý emekli olacak.” (Gazeteler) 

“Suriye’nin kuzeyindeki hareketlilik devam ediyor. PKK’nýn Suriye kolu PYD’nin koridor açma bahanesiyle etnik temizliði sürüyor.” (Gazeteler)

“PKK’nýn Suriye kolu PYD daha önce kendisi ile birlikte hareket eden Selam Ordusu’na pusu kurdu.” (Yeni Þafak)

“Irak ve Suriye fiilen bölündü. Sýnýrlar yeniden çiziliyor. Türkiye sýnýrlarý büyük tehdit altýnda.” (Gazeteler)

“7 Haziran sonrasý koalisyon çalýþmalarý bu hafta hýz kazanacak. Koalisyon seçenekleri masada.” (Gazeteler)

Tehlikenin farkýnda mýyýz?

Türkiye kurulduðu günden bu yana en büyük sýnýr sorunu ile karþý karþýya. Türkiye sýnýrlarý ilk kez bu kadar tehdit altýnda. Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin hiç istemediði bir oluþum adým adým hayata geçiyor.

Böyle bir durumda Ankara’nýn teyakkuz derecesini en üst seviyeye çýkartýp gerekeni yapmasý beklenir öyle deðil mi?

Fakat, Ankara’nýn hem siyasal kadrolarý hem bürokrasisi bugünlerde enerjisini maalesef baþka bir yönde harcýyor.

Askeri bürokrasinin neredeyse tamamýnýn gözü Yüksek Askeri Þura’da.  

Siyasi kadrolar ise 7 Haziran seçimlerinden sonra oluþan yeni tabloyu okuma çabasýnda.

Ýþbaþýnda bir hükümet var. Görev baþýnda askeri kadrolar var. Güvenlik bürokrasisi emrinde olduklarý siyasi kadrolarla toplantý üzerin toplantý yapýyor...

Sonuç, bir oldubittinin önüne geçme konusunda güçlü irade konamýyor.

Yüksek Askeri Þura (YAÞ)  öncesinde Genelkurmay Baþkanlýðý’nda hummalý bir çalýþma var. Nedeni terfii ve emekliliði gelen personelin durumu. Paralel Yapý’nýn YAÞ toplantýsýna nasýl konu olacaðý ise bilinmiyor. Oysa þimdinin Meclis Baþkaný Ýsmet Yýlmaz, Milli Savunma Bakaný olduðu dönemde “1000’e yakýn ihbar var, deðerlendiriliyor” demiþti. Bakalým sonuç ne olacak.

YAÞ kararlarý askeri personelin özlük haklarýyla ilgili bir mevzu gibi görünse de çoðunlukla Türkiye’nin geleceðini doðrudan etki eden kararlar. Bu kez çok daha önemli.

YAÞ toplantýsý öncesi adým atmak istemeyen bir askeri kadronun varlýðýndan söz ediliyor. YAÞ sonrasý oluþacak komuta kademesiyle ilgili kara propagandanýn yapýlmasý ise cabasý.

Anladýðýmýz kadarýyla enerjisinin büyük bir bölümünü koalisyon kurma çabasýna yönelten iktidar ile, enerjisinin çoðunu YAÞ’taki terfi, emeklilik ve ihraçlar üzerine yönelten bir askeri bürokrasinin aklý Ankara’nýn ötesine geçmiyor.

Önemli kararlar; hadi söyleyeyim eyleme geçme kararý YAÞ sonrasýna býrakýlmýþ gibi..

Benim kaygýmsa ya çok geç kalýnýrsa?

Yeniden seçim temenninin ötesinde

Koalisyon senaryolarý bu hafta daha da netlik kazanacak. Ak Parti’nin ya da Baþbakan Ahmet Davutoðlu’nun durduðu yer “herkese eþit mesafe” olarak özetleniyor. Tüm partilerle ilk turda hýzlý bir görüþme trafiði yaþanacak anlaþýlan.

MHP ve CHP’nin pozisyonlarýnda ise daha keskinleþen bir dil görüyoruz. MHP’nin olasý bir koalisyon için neredeyse kapýyý kapatýp bir de kilitleme durumu söz konusu. CHP ise “istemem yan cebime koy” mantýðýyla hareket ediyor. Bir yandan “burnundan kýl aldýrmýyormuþ gibi” yapýyor öbür yandan iktidara mecbur olduðunun farkýnda. HDP’nin koalisyon denklemlerinde yeri yok. Hatta yakýn gelecekte HDP’nin kendi içinde bir yarýlmanýn da iþaretlerini görebiliriz. Bir yanda solcular diðer yanda Kürtçüler. 

Bu tablodan hükümet çýkarma sorusunun cevabý bende yok.

Yeniden seçim ihtimali temenninin önüne geçmiþ görünüyor.