Seçim dönemini arkamýzda býraktýk. Seçim döneminde siyasetin dili ziyadesiyle sertti. Þimdi yeni bir döneme girmiþ bulunuyoruz. Bu yeni dönemin gerçekliðini doðru okumak lazým...
Halk bir biçimde diyalog ve uzlaþý olsun istiyor. Bugüne kadar muhalefet partileri hep AK Parti’yi diyaloga ve uzlaþýya kapalý diye suçluyorlardý.
Þimdi ne kadar diyaloga ve uzlaþýya açýk olduklarýný göreceðiz.
Þimdiden kendilerini bir tek blok ve AK Parti’yi de imha edilmesi gereken bir düþman gibi gören bir muhalefet anlayýþýnýn Cumhurbaþkanlýðý makamý üzerinden sürdürdükleri sekter tutum yeni dönemde diyalog ve uzlaþý üzerine oturmasý gereken siyaseti zehirlediði görülmelidir.
Rövanþizm, diyalogu ve uzlaþýyý öldürür
Cumhurbaþkaný Erdoðan seçimlerin hemen ertesinde bu yeni dönemin uzlaþýya açýk bir dönem olmasý çaðrýsýnda bulundu. AK Parti Genel Baþkaný ve Baþbakan Davutoðlu siyasetin bu yeni dilini þimdiden þahsýnda somutlaþtýrmýþ durumda. AK Parti’yi de yeni bir siyaset dili üzerinden yenileyeceðini de ilan etmiþ durumda. Ama muhalefet partileri kaba bir rövanþizm duygusuyla hareket etmeyi sürdürüyor. “Hesaplaþma” olmadan “helalleþme” olmayacaðý üzerinden yürütülen muhalefet dili, demokratik siyasetin dilini yeni dönemde zehirleme riski taþýyor. Bunun görülmesi gerekiyor.
Davutoðlu 25. Dönem milletvekillerine yaptýðý konuþmada kendi iktidarlarý döneminde eski Türkiye’de ziyadesiyle maðdur edilen bir kesimi temsil ettikleri halde rövanþist duygularla hareket etmediklerine vurgu yaptý. Bugüne kadar AK Parti’yi her seferinde “rövanþist” olmakla suçlayan muhalefet partilerinin bugün çok kaba bir ötekileþtirme dili üzerinden “rövanþist” bir anlayýþa yaslanýyor olmalarý manidardýr. Ýlkesellik ve tutarlýlýk bahsinde sýnýfta kalýyorlar ne yazýk ki... Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn ve AK Parti Genel Baþkaný Davutoðlu’nun diyaloga ve uzlaþýya açýk bu yeni dilini bir “korku” veya “zaaf” eseri olarak görmek, siyasi bir yanýlgýdýr. Buradan hareketle inþa edilmek istenen yeni bir siyasal hattýn asýl görülmesi gerekiyor. Buna þans tanýnmazsa kaybedenin muhalefet olacaðýný söylemek bile gereksiz.
AK Parti’nin ne “yargýlanma” veya “hesap sorulma” korkusuyla ne pahasýna olursa olsun hükümet olmak istediði zannediliyorsa burada da yanlýþ bir hesap yapýlýyor demektir. AK Parti’nin ne böyle bir korkusu var, ne de ne pahasýna olursa olsun hükümet kurmak gibi bir kutsalý... AK Parti’nin Türkiye sevdasý var. Türkiye’de bir an önce hükümet kurulmasý, siyasal ve ekonomik istikrar adýna bir zorunluluk. AK Parti sýrf bu nedenle hükümetin kurulmasý gerektiðine inanýyor.
AK Parti’nin dýþýnda bir hükümet formülasyonu oluþturabiliyorlarsa buyursunlar oluþtursunlar. Ama kurulacak bu muhalefet bloðu “rövanþist” duygularla hareket eder ve halkýn yeni dönemde istediði diyalogun ve uzlaþýnýn köküne kibrit suyu dökecek giriþimlerde bulunursa iþte o zaman da AK Parti’nin güçlü muhalefetiyle karþý karþýya kalýrlar. AK Parti kendi hukukunu da, temsil ettiði milletin hukukunu da çok iyi korumasýný bilir elbette. AK Parti sonuna kadar diyalog ve uzlaþý kanallarýný açýk tutacaktýr. AK Parti’yle hükümet kurmaya yanaþmayan muhalefet partileri kendi aralarýnda da hükümet kuramazlarsa iþte o zaman tekrar seçim zorunlu hale gelir. Bu durumda da son sözü millet söyler. Kanaatim o ki yeni dönemin ruhuna uygun davranýp yeni bir siyaset tarzý inþa etmekten kaçýnan partiler milletin sillesini yer.
AK Parti yeni dönemde ne yapmalý?
Genel Baþkanýmýz bunun cevabýný verdi: “Yenilenmiþ bir AK Parti”
Halkýn istediði de bu... AK Parti ilkelerini yeniden güncelleþtirmeli. Ýlkelerinde bir sorun yok elbette, ama bu ilkelerin ifade ediliþ biçimleri yeniden düzenlenmeye muhtaç gibi görünüyor. Yanlýþ anlaþýlmaya müsait ifade biçimlerinin tümü yeni ifade biçimlerine dönüþtürülmeli. Siyasal aktör deðiþimi, yeni dönemin ruhuna uygun bir biçimde yapýlmalý. “Yenilenmiþ AK Parti” iddiasý, sanýrým bütün bunlarý zaten içeriyor.
Yenilmemek için yenilenmek þart
Bu bir reddi miras deðil, mirasýn geleceðe çok daha güçlü bir biçimde taþýnmasý için gerekli olan bir deðiþimdir. Kendi geleneði içinde deðiþen bir AK Parti’ye ihtiyaç var. Þimdiden bu talebin hem AK Parti tabanýnda, hem de AK Parti’ye umut baðlamýþ halkýmýz nezdinde gördüðü olumlu karþýlýk, AK Parti’nin yeni bir seçimde çok daha güçlü bir oy desteðiyle iktidara taþýnacaðýný gösteriyor. AK Parti’nin asýl gücü deðiþime ve yeniliðe açýk olmasýdýr. Bazen kriz gibi görünen durumlar yeni fýrsatlarý beraberinde getirir.
Bu yenilenme ne kadar hayati bir öneme sahipse, bu yenilenmenin mevcut AK Parti liderliðinin arkasýnda dimdik durarak yapýlmasý da bir o kadar hayati öneme sahiptir.