Siyasetin yeni normalleri…

Geçen günkü yazýmda eskiden ‘masa baþý siyaset’ denildiðinde olumsuz bir çaðrýþým oluþtuðunu belirtmiþtim.

Gerçekten de ‘masa baþý’lýk tabiri, siyaset ve gazetecilik gibi iþlerde bir yüzeysellik, kurgusallýk, halktan ve halkýn gerçekliðinden kopukluk anlamlarý taþýr.

Küresel salgýn döneminde e-hayat, evden sürdürülen iþler baðlamýnda e-siyaset de kaçýnýlmaz bir durum oluþturdu. Yeni normallerle süreç yeniden canlansa da karantina döneminin bir kýsým uygulamalarý ve alýþkanlýklarý bir süre daha devam edecek görünüyor.

Tele-konferansla yapýlan toplantýlar, zoom’la yapýlan görüþmeler, whatsapp üzerinden yapýlan haberleþmeler vs yeni bir zemin oluþturmuþ durumda ve kazanýlan bu kabiliyetlerin siyasette aktif kullanýma devam etmesi pekâlâ mümkün…

Teþkilat çalýþmalarýnýn iletiþim teknolojileri üzerinden yapýlmasý siyasetin yeni normalleri açýsýndan yeni bir imkândýr.

Zaman ve mekân boyutlarýný geliþtiren bu yöntemlerle tecrübe ve fikir paylaþýmý yapmak, meseleleri tartýþmak, çok uzak noktalardaki kiþileri bir sürecin parçasý haline getirmek mümkün.

Teþkilatlara yönelik interaktif eðitim çalýþmalarý yapabilmek büyük bir kolaylýk.

E-siyasetin temasa dayanan yüz yüze siyaset, halkla hemhal olmak, duygu paylaþýmý yapmak açýsýndan yetersizliði muhakkak. Teknolojik imkânlarý olmayan insanlarýn bu halkanýn dýþýnda kalmasý büyük bir eksiklik…

Ama meselenin olumlu yönü e-siyasetin doðru kullanýlmasýyla ‘katýlýmcýlýk’, ‘çoðulculuk’, ‘istiþare’ gibi demokratik siyasetin olmazsa olmaz boyutlarý güç kazanabilir.

Teþkilat mensuplarýnýn yönetim kademesiyle birebir ve geniþ katýlýmla görüþme halkasýna katýlarak görüþ belirtebilmesi önemli bir kazaným.

Düþünün; AK Parti’nin 10 milyonu aþkýn üyesi, 2.2 milyon civarýnda teþkilat mensubu var. Bu kadar büyük bir kitleyle mesajlaþmak, internet üzerinden interaktif fikir alýþveriþinde bulunabilmek, telekonferans yöntemiyle farklý tecrübe paylaþýmlarý yapabilmek dinamik bir teþkilat yapýsý ortaya çýkarýr. Mesele dinamik bir iliþki geliþtiren teþkilatlarýn halkla dinamik iliþki kurmasýna kalýyor.

Elektronik ortamda iletiþimin veya sosyal medya üzerinden bilgilenmenin belli bir yüzeysellik ve sýðlýk taþýdýðýný; sosyal âlemin batýn yerine zahir, öz yerine þekil, derun yerine satýh, siret yerine suret üzerine yoðunlaþtýðýný biliyoruz.

Ama ayný zamanda bir genel kültür oluþturabildiðini ve doðru kullanýlýrsa eðitici-bilgilendirici karakterinin öne çýkarýlabileceðini de biliyoruz.

Gazete ve kitap okuma kültürü geliþmeyen ama bu zeminleri takip eden insanlarýn eðitici videolar, görseller, tablolar sayesinde bilgi aþýlamasý da yapýlabiliyor.

Sanal medya her ne kadar enformatik cehalet eksenli olsa da, siyasetin iletiþim teknolojileri üzerinden siyasi bilgilendirme-yönlendirme, tutum ve davranýþ oluþturma kabiliyetini geliþtirmesi küçümsenmemeli.

Sosyal medyada yalan haberlerin çok hýzlý dolaþýma sokulmasý ne kadar mümkünse, doðru haberlerin hemen karþýsýna çýkarýlmasý ve zehire karþý panzehirin sunulmasý da mümkün.

Yeni normalin olmazsa olmazý olan maske ve mesafe de siyasete yeni normaller kazandýracak.

Tokalaþmanýn ve kucaklaþmanýn geri plana düþeceði, esnaf ve çat kapý ziyaretlerinin mahiyet deðiþtireceði yeni dönemde duygu aktarýmýnýn da yeni yollarýnýn bulunmasý gerekiyor.

Maske, bütün yüzleri anonimleþtiren bir etki yapýyor. Esnaf ziyareti yapan kiþilerin kim olduðu, hangi makamý ve statüyü taþýdýðý anlaþýlmýyor.

Bu bir yönüyle eþitlik saðlayan bir durum ama yüz yüze iletiþimde göz göze bakmak, ses tonu, mimikler büyük önem taþýr.

Siyasetçi için ‘yüz’ ve tanýnmak çok önemlidir. Tüm bunlar yeni normallerde yeni boyutlar kazanacaktýr.

Velhasýl siyasetin yeni normalleri bir kýsým handikaplar ve eksikliklerle malul olduðu kadar yeni imkânlar ve fýrsatlar da ortaya çýkarýyor.