Siyaseten çok boyutlu bir dönemin tam da içinden geçiyoruz.. Çok boyutlu diyorum çünkü öyle anlaþýlýyor ki 2023 öncesi kartlar yeniden karýlýyor . Buna partiler arasý ittifak basitliðinde bakmak, asýl konuyu ýskalamak olur.. Bir büyük siyasal dönüþümün arifesindeyiz. Ve bu dönüþümü durdurmaya çalýþan statüko, Ýlker Baþbuð üzerinden TBMM’yi itibarsýzlaþtýrma operasyonu ile ön alma çabasýnda.. Bakýn Ýlker Baþbuð, 2009 göndermesiyle sadece AK Parti’yi deðil, temsilin yüzde 97’sini hedef aldý, unutmayýn.. Ve ‘yasa yapamazsýnýz’ dedi.. ‘Deðiþtiremezsiniz’ dedi.. Ýlker Baþbuð’un çýkýþý, Rand’ýn darbe raporuyla birlikte okunduðunda, dönüþümün nasýl bir sonuçla karþýlanacaðýný görebiliriz..
***
Peþinden gelen ÝYÝ Parti istifalarý, bu çok boyutlu siyasal gündemin en önemli deðiþkenleri. Zira istifacýlar bir itirazý gündeme getiriyor. Nedir o? “Partimizi Soros’a peþkeþ çekiyorlar”.. Türk milliyetçisi hassasiyetiyle kurulan bir partide Soros çatlaðý olduðunu anlýyoruz. Dýþarýya, CHP/HDP ittifakýnýn bir yansýmasý gibi sunuluyor ancak asýl problem Soros’ta.. Hatta bu Millet Ýttifaký yapýsýný kuran da, öyle anlaþýlýyor ki Soros’muþ. Yani HDP’ye dönük itirazýn içinde de Soros var.. Bu temel ayrýþmanýn tam da ortasýnda Abdullah Gül’ün, tüm bu beklentileri karþýlayacak açýlýmýný görüyoruz.. Gezi’yi destekleyen, siyasal islamýn iflas ettiðini ilan eden bir söylem..
Bu yeni söylem, mevcut;
1) deðerlerin muhafazasý ve
2) vesayetin muhafazasýný savunan yapýlarýn da karþýsýna oturuyor..
Baþta dedim ya, 2023 denklemini, “hangi parti kimle ittifak edecek” basitliðinde düþünmeyin diye.. Ýþte tam da bu.. Partiler deðil, sistemler çarpýþmasý yaþayacaðýz yakýn siyasi gelecekte..
***
Abdullah Gül’e gelince.. Özellikle 6 milyona yakýn yeni seçmeni etkilemeye dönük bir çabanýn içinde olduðu anlaþýlýyor.. Zira bu yeni seçmen; bugün desteklediðin ‘Gezi’ zamaný sen cumhurbaþkaný deðil miydin, bugün serbest kalmalý dediðin gazetecilerin gazetecilikten içerde olmadýðýný BBC’ye söyleyen sen deðil miydin, bugün ‘çöktü’ dediðin siyasal Ýslamý, Cidde’den geldikten sonra Anadolu’ya ‘tez’ olarak sen taþýmadýn mý?, bugün ‘parlamenter sisteme dönelim’ dediðin hükümet modelinde ‘Türk tipi baþkanlýk önermedin mi?’ .. vs.. diye sormayacaklar.. Çünkü onlar Demirtaþ’ý solcu, Davutoðlu’nu islamcý, Abdullah Gül’ü liberal zannediyorlar.. Kimse uyandýrmazsa, öyle de gidecek..