Siyasi analiz mi niyet beyaný mý?

Siyaset yorumu yapanlar da futbol yorumu yapanlar da tarafsýz deðildir. Zaten insan doðasýna aykýrýdýr bir insanýn siyasi her hangi bir düþüncesi ya da futbolla alakalýysa tuttuðu bir takým olmamasý. Sonuçta olmasý gereken yorum yapanýn tarafsýz deðil objektif olmasýdýr.

Objektif olmanýn kriterleri de evrenseldir zaten. Her neyse Çarþamba günü bir sürü kanalda bir sürü yorumcu seyrettim. Bir kýsmý, Meclis Baþkanlýðý seçiminde MHP’nin tavrýna çok kýzgýn olduklarýný saklamadýlar ya da saklayamadýlar.

Bir kýsmý, objektif kriterler yerine tamamen akýllarýndan ya da yüreklerinden geçen formülü siyasi analiz diye masaya koydular. Ýsteyen istediðini düþünür, kimseye þöyle düþün ya da böyle düþün demek gibi bir tarzým olmadý hiç, olanlarý da sevmem zaten.

Týpký siyasi analiz ya da siyasi analiz sorusu diye izleyiciye bir düþünceyi zorla kabul ettirmeye çalýþanlarý sevmediðim gibi... Tüm bu yazdýklarým tarafsýzmýþ gibi davrananlar için geçerli olan þeyler. Siyasi tarafýný saklamayan insanlarýn zaten hangi gözle meselelere baktýðýný biliyor ve öyle seyrediyoruz.

Mesela Kadri Gürsel’e bir kanalda rastladýðýmýzda üç aþaðý beþ yukarý neler söyleyeceðini ve olaya nasýl bakacaðýný biliyoruz.

Mesela Rýdvan Dilmen’in tuttuðu takýmý biliyor ve yorumlarýný öyle seyrediyoruz. Ya da Erman Toroðlu’nun Aziz Yýldýrým’la kiþisel sorunlarý olduðunu da biliyor ve o gözle izliyoruz.

Bu ne demek derseniz, o kýsmýný da açayým. Fikrini, duygusunu bildiðiniz insanlarý izlerken seyirci olarak bir olumlu ya da olumsuz bir marj býrakýrsýnýz zaten. Buna karþýn ekranda tarafsýz gözükmeyi sevenlerin cümlelerine daha nötr yaklaþýrýz. Ýþte dananýn kuyruðu da burada kopuyor zaten. Adil bir yöntem deðil bu.

Peki ne bekliyorum, herkesin ekrana çýkarken tarafýný açýklamasýný deðil beklediðim elbette. Siyasi taraf olanlar risk alýr, tarafsýz gözükenler daha güvenli bir ortamda ilerlerler. Riski daha az alanda olmanýn karþýlýðýnda daha duygulardan arýnmýþ yorumlar almayý beklemek de bir hak bana göre...

Magazine baþka gözle bakmak

Mehmet Aslantuð ve Arzum Onan çiftinin oðullarý Can artýk liseli oldu. Sosyal medyada mezuniyet töreninden paylaþýlan fotoðraflarý gördüðüm için biliyorum.

Türkiye’de magazin haberleri algýsýný aþk, çýplaklýk ve “olay, olay” anonslarýndan çýkarabilmek adýna güzel bir örnek bu. Sevilen bir çift, onlarýn çocuklarýnýn mutlu günü.

Bu bir örnek, bu tür düzgün ve mutlu haberlere dair bir sürü örnek de var. Tamam Bodrum plajlarý ya da Alaçatý geceleri kadar görüntü zenginliði ve hatta görüntü teþhiri olan haberler deðil bunlar. Ya da devam eden bir dizinin yýldýzlarý olmamasý ya da Mehmet Aslantuð’un futbolcu olmamasý da sonucu deðiþtirmez.

En azýndan Ramazan Ayý’nda, en azýndan ekrana verilen görüntülere daha fazla özen gösterilen bir zaman diliminde bazen düzgün iliþkilerin mutlu günleri de ekrana gelebilmeli. Sanýrým magazin algýsýna artýk baþka gözle bakmak gerekiyor.