Siyasi namus!

Grekçe ‘nomos’ kelimesi, Türkçe’ye ‘namus’ olarak çevrilmiş; kanun, kural, nizam, ilkeler bütünü gibi anlamlarda kullanılmıştır. Siyasi namus da siyasetin kural ve nizam içinde işlemesi ve halkın iradesine/emanetine sahip çıkılmasıdır. 

Peygamberlerin getirdikleri namustan bahsedenler, nübüvvetin değer sistemiyle şekillenen kurallar bütününe işaret ederler. Bu anlamıyla namus; kural ve nizam, namussuzluk ise kuralsızlık ve hak-hukuk tanımamazlıktır

Siyaset mühendisliği siyasi namusu ve düzeni bozan, milletin iradesine-emanetine gözdiken habis bir haldir.

Siyasetin namusu milletin emanetine sahip çıkmaktır. Bu emanete el uzatan siyaset mühendisleri halka rağmen bir düzen inşa etmeye çalışırlar. Bu düzen, vesayet düzenidir. 

Siyaset mühendisleri demokrasinin en temel gereği olan halkın iradesine karşı başka odakların iradelerini hâkim kılmaya çalışırlar, milletin emanetine halel getirecek işlere tevessül ederler. 

CHP’nin 15 milletvekilini İyi Parti’ye transfer etmesi en basit ifadeyle halkın iradesine ve emanetine gölge düşürmektir. CHP hem kendisine oy veren seçmenin iradesine saygısızlık göstermiş, hem de siyasetin ve seçimin gidişatına doğal olmayan bir müdahalede bulunmuştur. 

Türkiye’de seçmenler partilere oy veriyorlar. Partilere verilen oylarla seçilen milletvekillerinin başka partilere geçmesi hep tartışmalı bir hal olmuştur. 15 vekilin toplu olarak bir partiden başkasına aktarılması ise kişisel ayıbın ötesinde kurumsal bir ayıptır, açık bir siyaset mühendisliği girişimidir.

İnsanlar dünya görüşüne veya farklı sebeplere göre kendisine yakın gördüğü bir partiye oy verirler. Bu bir partiye güç aktarmak ve destek vermek anlamına gelir amairadenin mutlak devri ve istediği gibi kullanılabileceği anlamına gelmez. Partiler arasındaki geçişler işte tam da bu iradeyi zedeleyen bir emanete hıyanet durumudur. Hele toplu bir şekilde, adeta vagon vagon vekil nakli siyasetin doğal akışına siyaset dışı bir müdahale anlamını taşır.

Türk siyasi tarihinde çok kınanan ve eleştirilen siyaset mühendisliği örnekleri vardır. 

- 28 Şubat sürecinde DYP’nin içinin boşaltılması, partiler arasında geçişler yapılarak uydu hükümetler tanzim edilmeye çalışılması ve RP’nin kapatılması siyaset mühendisliği girişimiydi. 

- R. Tayyip Erdoğan’ın okuduğu şiir sebebiyle ceza alması, hapse atılması, siyasi yasaklı yapılması ve 3 Kasım seçimlerinde partisi iktidara gelmesine rağmen milletvekili ve Başbakan yapılmaması, açık siyaset mühendisliği örneğiydi. 

- 367 skandalıyla Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine müdahale edilmesi, 27 Nisan bildirisi ve ardından yaşananlar siyaset mühendisliği çabasıydı. 

- CHP’nin geleceğini tanzim etmek için Baykal’a kurulan kaset komplosu, 17/25 Aralık sürecinde yaşananlar ve uydurma ses tapeleriyle hükümeti devirmeye çalışmaları siyaset mühendisliği gayretiydi. 

- Güneş motel hadisesi gibi kirli oyunlarla vekil transferleri yaparak iktidarları belirlemeye çalışmak siyaset mühendisliği girişimiydi. 

Siyasette fırıldak diye adlandırılan milletvekillerinin kişisel ayıpları hep olmuştur. Ama belli odakların siyaseti tanzim etmek için siyasi ahlakı ve siyasi ilkeleri hiçe sayarak siyaset mühendisliğine soyunmaları daha büyük bir ayıp ve milli iradeye karşı bir saldırı olarak görülmüştür. 

24 Haziran seçimlerine ‘Erdoğan’a karşı her yol mubahtır’ anlayışıyla hazırlananlar milletin sağduyusunu, basiretini ve külyutmaz hakemliğini hiç hafife almasınlar

Masa başı oyunlarıyla, türlü entrika ve kuralsızlıklarla sonuca ulaşmak isteyenler milletin hakemliğini unutmasınlar. 

Halkımız sükûnetle gelişmeleri izler ve sandıkta gereken cevabı verir. 

CHP’nin bugüne kadar giriştiği her ilkesiz ittifak elinde patlamıştır. Şimdi de sağdan soldan, ortadan kenardan çok farklı kişileri ‘Erdoğan karşıtlığı’ temelinde toplama gayreti var. Anlaşılan yine Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın ‘topunuz birden gelin’ diyeceği bir siyasi mücadeleye şahit olacağız.