Siyasi þýmarýklýðýn sonu

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Baþkaný Mesut Barzani, oynadýðý siyasi kumarý kaybetti. Çocukluðundan beri hayallerini süslediðinden mi baðýmsýzlýk referandumuna sarýldý, yoksa uzun zaman önce biten görev süresine raðmen kendisine yeni bir siyasi istikbal aradýðýndan mý bu yola girdi bilinmez. Ama bu hülyalar ve tul-i emeller boþa çýktý. Aç gözlülük, hýrs, gözü dönmüþlük yine büyük hayal kýrýklýklarý üretti.

Barzani baðýmsýz devlet kuran büyük bir lider olarak tarihe geçeceðini düþünüyordu, Kerkük’ten bile korkarak kaçan ve mevcudu dahi muhafaza edemeyip batýran ezik bir lidere dönüþtü.

Ne sýrtýný dayadýðýný düþündüðü güçler onun böyle bir paye almasýna fýrsat verdiler, ne de yerel müttefikleri/rakipleri onun kahramana dönüþmesine göz yumdular. KYB ve merkezi yönetim Barzani’yi kündeye getirip, bütün hesaplarýný bozdu. Fýrsatçýlýða sarýlan Barzani’ye ne içeridekiler ne dýþarýdakiler böyle bir fýrsat verdiler. Umduðu daðlara karlar yaðdý.

Emperyalist güçlere dayanarak çekilen baðýmsýzlýk resti bu kadar olur!Bunun bir baðýmlýlýk iliþkisi üreteceði çok açýktý, tabii ki, küresel güçler bu baðýmlýlýk iliþkisine onay verir ve arkasýnda durursa...

Baðýmsýz olmak isteyen bir devlet, diðer devletler bana niye sahip çýkmadý, beni yalnýz býraktý, bana ihanet etti diye feryat eder mi? Barzani tam baðýmlý bir uydu devlet kurmak için bir ata oynadý, o at böyle bir iliþkiyi kendisi için faydalý görüp gereken desteði vermedi. Olan budur.

Barzani þimdi kara kara düþünüyor, ‘ABD’nin sesi niye çýkmadý’ diye...

Oysa köle-efendi iliþkisi, köleliðe soyunanýn arzu ve istikameti çerçevesinde geliþmez. Efendi ise kendisini kullandýrma deðil, baþkalarýný kullanma odaklýdýr.

Süper güçler, Irak’taki güç dengeleri, risk ve fýrsatlar, oyuncularýn oyun planlarý gibi birçok faktörü deðerlendirip kendi menfaatleri çerçevesinde bunlara meyil verirler. Kendisini kullandýranlarýn düþünemediði husus, süper güç sanýlanlarýn her þeye muktedir olmadýðý gibi, baþkalarýnýn oyun planlarýna göre baþýný da aðrýtmayacaðýdýr.

Eðer ABD’nin düþünüldüðü kadar bir gücü olsa, (Obama döneminde olduðu gibi dirayetsiz politikalar izleyip) ezeli rakiplerine Ortadoðu’da müthiþ bir nüfuz alaný açmazdý.

ABD’nin Suriye’de kendisini PKK/PYD gibi bir terörist örgüte muhtaç durumda görmesi nasýl izah edilebilir?

ABD, Barzani’ye bir söz verip vermedi mi bilmiyoruz. Ama Barzani’nin yaþadýðý hayal kýrýklýðý bölgedeki tüm aktörlere ders olmalý…

PKK ve uzantýlarý da bugün kendilerini süper bir güçle müttefik gibi görüp her türlü þýmarýklýðý sergiliyorlar. Onlarýn duvara toslamalarý da yakýndýr.

Baþkasýnýn gücüyle hava atýp afra tafra yapanlar, tam baðýmlýlýk karþýlýðý baðýmsýzlýk havasý atanlar hayal kýrýklýðýna uðramaya mahkûmdurlar.

Ýspanya’da baðýmsýzlýk ilan eden Katalan liderlerin ilk zorlukta Belçika’ya kaçtýðý yönündeki haberler de ibretlik bir durumdur.

Ayrýlýkçý hareketleri destekleyenler günün sonunda ortalýktan kayboluyorlar.

Katalan liderlerden birinin Ýsrail’den destek istemesi de Barzani’nin halini çaðrýþtýrýyor. Baþkasýna güvenerek uzun yýllardýr birlikte olduklarý halklara sýrt dönenler, zor zamanda kendilerini tahrik eden o baþkalarýný bulamýyorlar.

Önümüzdeki günlerde Kuzey Irak’ta yeni siyasi tablo þekillenecek. Böylece sadece Mesut Barzani’nin mi devre dýþý kaldýðýný, yoksa diðer Barzaniler ve KDP için de benzer bir sonun mu hazýrlandýðýný göreceðiz.