Bir ülkedeki siyasi yapý günlük olaylara da yön verir. Ancak genelde bu yapý incelenmez ve o sýrada partiyi yönetenler ülkenin geleceðinden çok kendi geleceklerini düþünerek hareket ederler. Bu siyasi yapý zannedildiði gibi seçilmiþ kiþiler tarafýndan belirlenmez. Seçilmiþler daha çok belirlenen politikanýn uygulanmasýný saðlarlar. Burada amacým seçilmiþlere haksýzlýk etmek deðildir. Herkesin bir mesleði ve karar verebileceði bir alan vardýr. Bu konuda karar verirse ya bilmediði konuyla ilgili karar vermiþ olur ya da danýþtýðý kimselerin düþüncesini taþýr. Oysa parti içinde belirlenen çözüm her açýdan daha uygundur.
***
Siyasi yapý tek bir partiden ibaret deðildir. Ýktidar ve muhalefet ayný yapýnýn parçalarýdýr. Ancak tek bir yapýnýn parçalarý gibi genel oluþumu desteklemezler. Muhalefet iktidara gelmek ister ve bu amaçla mücadele eder. Ülkeyi bir siyasi parti yönetir ama bunun yapýsý bilinmez. Her siyasi parti ülkedeki bir grubun desteðini alýr. Bu grup kamuoyunu etkileyebilen bir yapýdýr. Herhangi bir partinin belli bir konuda nasýl davranacaðýný bazý medya mensuplarýnýn yazýlarýnda bulabilirsiniz. Yapýsý saðlam bir ülkede birbiri ile rekabet eden deðil ortak bir çözüm üreten gruplar bir araya gelerek çözüm üretirler. Ancak her zaman bu uzlaþma saðlanamaz. Taraflardan biri diðerinin çözümüne katlanýr. Bu ihtilaflar genelde dýþ politikadadýr. Gruplarý destekleyen güçler farklý olabilir ve bu da politikayý etkiler. Bu sözlerim siyasi partilere karþý deðildir ama onlar dýþarýdan deðerlendirme yaparak taraflardan birini desteklerler. Bu durum yanlýþ anlaþýlýr ve bizdeki taraflardan her birinin yabancý bir ülkeye hizmet ettiði düþünülür.
Bir ülkede taraflarýn yönleri deðerlendirilirken ve buna dýþ politika da dahil iken taraflarýn nasýl davrandýðýný, hareket ettikleri yönün nasýl belirlendiðini anlamak için liderinin nasýl belirlendiðini ve deðiþmezliklerinin kimin tarafýndan belirlendiðinden ziyade kimin desteklediðini bilmek gerekir.
***
Bir siyasi yapý hakkýnda deðerlendirme yapabilmek için ise yönetimde bir deðiþme olmuþsa bunun kimin tarafýndan desteklendiðinin bilinmesi gerekir. Mesela CHP’de bir operasyonla lider deðiþimi gerçekleþmiþtir bunu kimin yaptýðýný bilmek gerek, ayrýca lider ayrýlýrken yerine gelecek kiþinin bilinip bilinmediði açýklanmalýdýr. Soru sadece muhalefete yönelik deðildir. Mesela Erbakan’ý da hangi sistem saf dýþý býrakmýþtýr ve yeni gelen kim tarafýndan desteklenmektedir? Bu partinin desteði olabilir ancak o zaman rekabet eden güçler incelenmelidir.
MHP’nin lideri partiyi yönetmekte olan güç tarafýndan mý belirlenmiþtir. Önce partide çalýþmasý, sonra seçilmesi bir tesadüf müdür yoksa bir planýn parçasý mýdýr?
Ýþte bu sebeplerle Derin Devlet kavramýný kamuoyuna sürerken bunlarýn suç örgütleri olduðunu hiç düþünmedim. Maksadým; ülke için siyasi yapýlar oluþturulurken karar verici gruplarýn herhangi bir menfaat peþinde olmayan ve ülke için en doðru çözümleri üreten akýllardý. Bunlar herhangi bir yetkiye sahip deðildi ve iktidar kim olursa olsun, onlarýn düþüncelerinden faydalanýrdý. “Kapitalist bir sistem içinde herhangi bir çýkarý olmadan böyle bir konumda insanlar olur mu” diye düþünebilirsiniz ama mutluluk sadece parayla saðlanmaz ki. Bana göre kiþisel mutluluk sade bir yaþam içinde ruhu en üst düzeylere çýkarmaktýr.