Siyasi yapı

Dünyada yeni bir denge kurulurken bu çeşitli şekillerde her yeri etkiliyor. Şimdiye kadar güçlü olduğuna inandığımız bazı Avrupa ülkeleri ekonomik sorunlarla boğuşuyor. Ortadoğu karışık, birçok yerde çatışma varken yenilerinin nerede olacağı araştırılıyor. Türkiye iki zıt sonuç verecek Kürt sorunundan etkilenmiş durumda. Bir yandan çözüm sürecine girildi ve Türk-Kürt birlikteliğinin büyük güç olacağı konuşuluyor diğer yandan bölücülüğe destek olacak bir politika olduğu söyleniyor.

***

Büyük değişiklikler iç siyasetin yapısından çok etkilenir. Mesela Kürt sorununun çözümü için iktidar siyaset uygularken bazı siyasi partiler bunun bölücülüğe hizmet için yapıldığını söylüyor. Bir ülkede iktidarın ülke aleyhine yanlış politika uygulaması mümkündür ama aleyhine eylemler yapması düşünülemez. Bunun iktidarın hatası olduğu söylenir ama bir ülkenin kendisine ihanet eden bir güç tarafından yönetildiği söylenemez. Darbe dönemlerinde benzer bir durumla karşılaştık. Darbe yapanlar iktidarın hata yaptığını değil ülkenin geleceğini tehlikeye attığını söylediler. O zaman böyle sorunlar yoktu ama biz Atatürk’e saygı göstermeyenleri suçlardık. Darbeye maruz kalan iktidarların da bu suçu işleyecek bazı tavırlar sergilediği söylenirdi. Yani iktidarlar izledikleri politikayla değil egemen değer yargılarına itaatsizlikle suçlanırdı.

Mesela ülkemizde Avrupa Birliği’ne karşı bir politika uygulanmadı ve bunun yanlış olacağı söylenmedi. Bugünkü durum bunun en güzel örneğidir. Herkes iktidarın ABD ile iyi ilişkiler kurduğunu söylerken aynı zamanda AB sorununu çözmesi beklenen bir bakanımız bile var öte yandan Muhalif partilerimizden CHP’nin her zaman Avrupa’ya yakın olduğu ama MHP’nin ABD’ye yakın davranmadığı gözlemlenmektedir.

Bu farklılıklar iç siyasi yapımızda karşılaştığımız sorunları çözmeye uygun değildir. İktidarın ABD-Rusya ittifakından yana olduğunu, izlenen siyasete bakarak söyleyebiliriz. Ancak CHP ve MHP’nin içinde nasıl bir ittifaka uygun dış politikaları olduğunu kestiremiyoruz. Böyle bir siyasi yapının sağlam olduğunu düşünmüyorum. Her siyasi partinin dış politikası açıkça ifade edilmese bile değerlendirilebilmelidir.

***

Siyasi partilerde büyük değişiklikler yaşanacağını ve önemli sorunlar hakkındaki görüşlerinin aranacağını söyleyebiliriz. Bizde siyasi görüşlerdeki yenilenmeler partinin tavrından değil liderden anlaşılır. Bu nedenle önümüzdeki dönemde lider değişiklikleri görebiliriz. Hiç şüphesiz yeni gelen siyasetin bir simgesi olacaktır. Ancak bu değişiklikler kişisel sorunlara dayanırsa gerçek sebebin ne olduğunu sorgulayacağım. Bu değişiklik partinin politikasını değiştiriyorsa o zaman bu değişiklik sorunu anlamakta önemlidir.

Söylediklerimin birçok kişi için kabul edilemez olduğunu biliyorum. Ancak siyasi kişilere yönelik eylemler onun kişiliğinden çok izlediği politikayı değiştirmeye yöneliktir.