Prof.Efraim Ýnbar, dünya strateji araþtýrmalarý alanýnda özel yeri olan bir isim. Ýsrail’in saðcý ve devlet stratejilerini belirleyen kurumu Begin-Sedat Stratejik Araþtýrmalar Merkezi’nin direktörü. Kendilerini, “Ýsrail’in güvenliði için gerçekçi, muhafazakar, Siyonist gündeme sahip” bir kurum olarak tarif ediyorlar. 1955 yýlýnda ABD-Ýsrail ittifakýnda köprü olmasý ve Yahudi þeriatý ile küresel deðerleri buluþturmasý amacýyla kurulmuþ, “Dini Siyonizm”in lideri Haham Meir Bar-Ýlan’ýn adýný taþýyan Bar-Ýlan Üniversitesi ile birlikte çalýþmalarýný yürütüyorlar.
Prof.Efraim Ýnbar, 2 Aðustos günü, “DAEÞ’in Yýkýlmasý Stratejik Hatadýr” baþlýklý yazýsý ile dikkat çekti, o sýrada püskürtülmüþ darbe giriþiminin sýcaklýðýný yaþadýðýmýz için elimiz deðemedi, ama baþlayan Fýrat Kalkaný Harekatý nedeniyle bu yazýya yakýndan bakmamýz gerekiyor.
Yazýnýn ana fikri þu cümlede yer alýyor: Ýstikrar tek baþýna anlam ifade eden bir kavram deðildir, yalnýz çýkarlarýmýza hizmet ettiðinde tercih edilebilir.
Prof.Ýnbar, aslýnda bu cümleyle Irak-Suriye coðrafyasýnýn yýllardýr yaþadýðý, Müslümanlar’ýn birbirini öldürmesine dayalý kaos ortamýnýn kimler tarafýndan desteklendiðini itiraf ediyor. Tezini; 1-DAEÞ’in varlýðý Ýran’ýn bölgede yayýlmasýný önlüyor, 2- Ýkisi de Batý karþýtý olan DAEÞ-Hizbullah çatýþmasý aslýnda Batý’nýn stratejik çýkarlarýna hizmet ediyor, 3- DAEÞ’in yýkýlmasý yeni bir “terörist diaspora” yaratacak ve tehdit doðrudan Batý’nýn baþkentlerine taþýnacak, 4-DAEÞ, Irak-Suriye gibi yýkýlmýþ devletlerin ordularý karþýsýnda bir varlýk gösterebilir ama Ýsrail ordusu gibi bir askeri güç karþýsýnda çaresizdir, o zaman, neden bir tehdit algýlayalým, gibi önermelerle güçlendirmeye çalýþýyor. (Meraklýsýna: http://besacenter.org/perspectives-papers/destruction-islamic-state-strategic-mistake/
Son tahlilde Prof.Ýban’ýn Amerikan yönetimine mesajý þu: DAEÞ’i tahrip etmeyin, onun, güçsüz bir þekilde varlýðýný korumasýný saðlayýn.
“Býrakýn, Müslümanlar birbirini öldürsün...”
Siyonist stratejik düþünce yapýlanmasýnýn “Müslümanlar’ýn birbirini öldürmesini uzaktan seyretmeye dayandýðýný” anlamak için Prof.Ýnbar’ýn bu yazýsýný beklemeye gerek yok, yýllardýr zaten görüyor ve elimizden geldiðince yazýp/çiziyoruz. Umarým, Türk milletinin 15 Temmuz’daki güçlü duruþundan sonra ortalýða dökülmeye baþlayan bu gerçekler, Ortadoðu’daki güçler mücadelesini “Sünni-Þii Savaþý” zemininde yürüten Ýran ve Suudi Arabistan’ý uyarmýþtýr. Pek sanmýyorum.
Ýran’ýn dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in “özel temsilcisi” sýfatýný taþýyan muhafazakar yayýn organý Kayhan’ýn yayýn yönetmeni Hüseyin Þeriatmedari’nin Prof.Ýnbar’ýn yazýsýný yorumlarken, Þii milislerin ve Hizbullah’ýn Irak-Suriye’de Sünni sivillere yaptýklarýný saklayarak, “Ýnbar’ýn DAEÞ’i savunmasý, terörist iþbirlikçileri Siyonizm ve Amerika’nýn Ýran’a karþý kullandýklarýnýn kanýtýdýr” demesi dikkat çekici.
Hüseyin Þeriatmedari, DAEÞ’in salt Ýran’a karþý kullanýldýðýný savunarak, mezhepçi politikanýn savunuculuðunu tercih ediyor, oysa, örgütün en kanlý eylemlerini gerçekleþtirdiði ülke Türkiye, gariptir -asla olmasýný da istemeyiz- Ýran halkýný hedef alan bir eylemine þahit olmadýk.
Nitekim, Ýsrail Güvenlik Konseyi Direktör Yardýmcýsý (Albay) Dr.Eran Lerman’ýn Prof.Ýnbar’ýn düþüncelerine þu sözlerle karþý çýkmasý önemli: DAEÞ’in varlýðý Ayetullah Hamaney için bir hediyedir. O, bu yolla Türkiye’ye tuzak kurabiliyor, Suudi’leri baský altýnda tutabiliyor ve daha da vahimi, Ýran’ýn Irak ve Suriye’deki vekalet örgütlerinin (Hizbullah-Þii milisler) Sünni topluma yaptýklarýný meþrulaþtýrabiliyor.
DÝKKAT:Yine oyun bozuyoruz...
Bu tartýþma, Türkiye’nin Fýrat Kalkaný Harekatý ile “büyük bir oyunu bozduðunu” gösteriyor, bu nedenle, özellikle iç güvenliðimiz açýsýndan çok dikkatli olmak zorundayýz. Çünkü, Tahran-Kudüs-Riyad üçgeninde þekillenmiþ ve herkesin nemalanmaya çalýþtýðý kanlý bir oyunun içine býçak gibi girdik.
Müslüman nüfuslu demokratik/laik bir devlet olarak Türkiye’nin DAEÞ’e doðrudan müdahalesi Ortadoðu’nun mezhep kavgasý içinde yaþamasýný isteyen “tüm” güçler açýsýndan yýkýmdýr!..
Ýkinci yýkýmlarý “güçlü ve kararlý” Türkiye’nin Ortadoðu’da haritanýn yeniden çizilmesine izin vermeyeceðinin anlaþýlmasýdýr.
Daha çok saldýr(týr)lar mý? Evet.
Göðüsler miyiz? Hem de püskürterek...