Mustafa Sabri Beþer
Mustafa Sabri Beþer
Tüm Yazýlarý

Siz de Korelileþtirdiklerimizden misiniz?

Bazý olaylar vardýr küçük gibi görünürler ama arkalarýnda yatan gerçekler ürkütücü boyutlardadýr. Sinsi sinsi ilerler, kendini belli etmezler. Etkileri görülmeye baþladýktan sonra iþ iþten geçmiþtir.

Güney Kore'nin "misyonerlik" olarak da tanýmlanabilecek faaliyetleri tam da bu cinsten. Gençler arasýnda son yýllarda hýzla yayýlan Güney Kore hayranlýðý günümüzde gözle görülür, elle tutulur hale gelmeye baþladý.

Geçtiðimiz günlerde Ýstanbul Hadýmköy'de üç genç kýz kaybolur. Aramalar sonucu Avcýlar'da bir parkta bulunan gençlerin, seyrettikleri Güney Kore dizilerinden etkilenerek Güney Kore'ye gitmek üzere yola çýktýklarý anlaþýlýr. Her ne kadar aile tarafýndan yalanlanmýþ olsa da çocuklarýn ilk ifadesinden anlaþýlan görmezden gelemeyeceðimiz bir gerçek var.

Güney Kore'nin, popüler kültürü ön plana çýkararak dünyaya açýlmasý 90'lý yýllarýn baþýnda baþlýyor. Bu açýlýma Kore hükümetinin de destek vermesiyle akým, hýzla dünya üzerinde yayýldý ve bu akýma "Hallyu" adý verildi.

Hallyu akýmýnýn ülkemize ulaþmasý ise 2005 yýlýna denk geldi. 2005 yýlýnda ilk defa ekranlarda yayýnlanan Güney Kore dizileri sonraki yýllarda yoðunlaþarak devam etti. 2010 yýlýna gelindiðindeyse neredeyse bütün özel kanallarda Güney Kore dizileri yayýnlanmaya baþladý.

Güney Kore kültürünün en büyük istilacý gücü olan K-Pop müziði, BTS isimli grupla birlikte hýzla gençler arasýnda yayýlmaya baþladý. Sadece Türkiye'de deðil bütün dünyada hýzla BTS fanlarý oluþtu. BTS grubu hakkýnda yazdýðým ve zararlarýný anlattýðým "Gübre Böceði, BTS Grubu ve 11 Yaþýndaki Kýzlarýmýz" baþlýklý yazýma o kadar çok tepki geldi ki...

Bu grubun Türkiye'deki hayranlarý sandýðýmýzdan çok daha fazla ve hararetli...

K-Pop akýmýna ve onun en büyük temsilcisi olan BTS grubuna baktýðýmýzda cinsiyetsiz, ya da toplumsal cinsiyetçi, gelenek ve ahlaki deðerlere kafa tutan bir kendilik mesajý verdiðini görüyoruz.

Giyimlerinden, makyajlarýndan ve fiziksel görünümlerinden baðýmsýz olarak "dilediðin gibi ol" mesajý veriyorlar.

Ýslam ve Türkiye toplumunun deðerlerine tamamen aykýrý mesajlar veren Güney Kore dizi kültürüne yönelik ilgi, akademik çalýþmalara konu olmuþ durumda. Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde Fatma Özturhan tarafýndan hazýrlanan yüksek lisans tezinde gençler arasýnda hýzla yayýlan Güney Kore kültürü hakkýnda ilginç tespitlerde bulunuluyor.

Güney Kore kültürüyle ilgili devlet destekli çalýþmalarý, "misyonerlik çalýþmalarý" olarak tanýmlayan Özturhan; "Güney Koreli misyonerler, dizi ve filmlerin etkisiyle Ýmam Hatip Lisesi kýz öðrencileri üzerinde bir hayranlýk oluþturarak, sosyal medya üzerinden de faaliyetlerini yürüterek, nihayetinde öðrencileri Güney Kore dil kurslarý, Kültür Dernekleri vb. yerlerde bir araya getirerek misyonerlik faaliyetleri yapmaktadýrlar." görüþünü belirtiyor.

Özturhan, çalýþmasýnýn sonunda "Misyonerlerin bu faaliyetlerine baktýðýmýz zaman, tamamen bir Hristiyanlaþma, baþka bir ifadeyle din deðiþtirme, nicel olarak çok olmasa da gençlerimizin toplumla olan mesafelerinin uzaklaþtýrýlmasý büyük bir problem olarak ele alýnmalý, bu hususta önemli adýmlar atýlmalýdýr." tespitinde bulunuyor.

Gençlerimizi hýzla kendi toplum ve kültürüne karþý yabancýlaþtýran Güney Kore kültürüne karþý ilk elden tedbir elbette aile tarafýndan alýnmalýdýr.

Aile olmadan hiçbir þekilde baþarýya ulaþmak mümkün deðildir.

Ailede baþlatýlacak çalýþmalar ise mutlaka devlet kurumlarý tarafýndan desteklenmelidir.

Baþta Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý olmak üzere toplum, gençlerimizi etkisi altýna alan bu sinsi düþman hakkýnda bilgilendirilmelidir. Yine baþta TRT olmak üzere özel kanallar Güney Kore kültürünü özendirici yayýnlarýna çekidüzen vermelidirler.

Özellikle Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý tarafýndan desteklenecek yazýlý ve görsel materyaller gençlerimizi etkisi altýna alan bu sinsi düþmanla mücadelede aile tarafýndan verilecek olan mücadeleye oldukça yardýmcý olacaktýr.

Etkisini gün geçtikçe artýran bu tehlikeyi görmezden gelmek mümkün deðildir.

Bu sinsi tehlikenin daha fazla zarar vermesini engellemek için gereken adýmlarý hep birlikte bir an önce atmalýyýz.