Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Siz dişlerinize ne kadar ‘dost’sunuz?

Bu aralar dişlerimle başım belada... Sızlıyorlar, kendilerini hissettiriyorlar. Kısaca ‘Buraya bak, yoksa sorun çıkacak!’ diyorlar. Korkudan hiç değil ama ‘Zaman yok, şimdi değil, sonra’ gibi ipe sapa gelmez bahanelerle kaçındığım diş hekimi ziyareti için düzenleme yapmaya çalışırken, diş sağlığının belki de en önemli olduğu iki döneme dair yazmak istedim. Hamilelik ve çocukluğun ilk yılları... Gelin önce hamilelikten başlayalım... Bu dönemde vücutta birçok değişiklik oluyor, anne adayı bebeğine sağlıkla kavuşabilmek için A’dan Z’ye sağlığına dair her noktaya dikkat etmeye çalışıyor.

İşte o noktaların D’sinde belki en önemli olanlarından biri, diş sağlığı... Hamilelik planlanırken nasıl öncesinde bazı testler yaptırılıp vücut hazırlanıyorsa, aynı şekilde diş hekimine de başvurularak dişlere gereken tedavilerin zamanında ve doğru biçimde yapılması gerekiyor. “Anne Adaylarına Özel Diş Hekimliği” hizmetiyle bu dönemde işleri kolaylaştırdıklarını söyleyen DentGroup’tan Estetik Diş Hekimi İmren Hocaoğlu, mevcut diş eti hastalıkları ve çürüklerin tespit edilip problem çıkarabileceği düşünülen tüm dişlerin hamilelikten önce tedavi edilmesi gerektiğini vurguluyor. 

Hocaoğlu “Hamileliğin ilk dönemlerinde yoğun olarak görülen bulantı ve kusma nedeniyle ağızda asidik bir ortam oluşur ve yine aynı sebepten ağız bakımı da zorlaşır. Böylece dişler çürümeye daha yatkın hale gelebilir. Ancak hamilelik bilinenin aksine diş kaybına neden olmaz. Diş kayıpları yaşanması hamileliğe değil, diş bakımına yeterli önem verilmemesine veya geçmişe ait sorunlara bağlıdır” diyor ve dengeli beslenme ile birlikte vitamin desteğinin de önemine dikkat çekiyor.

Diş Hekimi İrem Hocaoğlu: “Hamilelik bilinenin aksine diş kaybına neden olmaz. Diş kayıpları yaşanması hamileliğe değil, diş bakımına yeterli önem verilmemesine bağlıdır.”

ATIŞTIRMALIKLARA DİKKAT!

Çocuklukta hele hele besinlerle yeni tanışılan dönemlerde de atıştırmalıklar ve ara öğünler, diş sağlığı açısından önemsenmesi gereken konuların başında geliyor. Uzmanlar, çok fazla ara öğün ve şekerli-karbonhidratlı gıda tüketiminin diş çürüğüne yol açtığı uyarısında bulunuyor. Hal böyle olunca diş dostu ara öğünlerin önem kazandığına işaret eden Diş Hekimi Oktay Ülger “Ağız ortamında pH 5.5’in altına düştüğünde diş minesinde kalsiyum ve fosfatlar eriyerek çürüğü başlatır. Genellikle tükürükteki aktif kalsiyum ve fosfatlar bu erimeyi tekrar tamir eder. Ancak süre uzayıp asit etkisi devam ederse tükürüğün tamponlama etkisi tamir etmeye yetişemez ve çürük oluşur. Yani şekerin sık sık tüketilmesi çürüğü oluşturan en önemli unsurdur” diyor. Diş dostu ürünler ise ağızdaki pH seviyesinin 5.5’in altına inmesine izin vermiyor. Tatlı gıdaların hemen ana öğünlerin ardından yenmesi de bir başka yöntem. Ara öğünlerde ise süt, peynir gibi kalsiyum açısından zengin ürünlerin yanı sıra diş dostu logosuna sahip sakız ve şekerlemelere de izin var.

 -ANNENİN AJANDASI -

SANATTA KARİYER İÇİN

Bugün ve yarın İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ve sanat, moda ve tasarım alanında dünyanın önde gelen okullarını Türkiye’ye getiren Inarts Yurtiçi ve Yurtdışı Sanat Okulları Fuarı, yeni nesil meslekleri tanımak için de doğru bir adres. Giriş ücretsiz. Online davetiye www.inartsfair.com sitesinde.

GÜZEL VE ÇİRKİN 26 EKİM’E KADAR İSTANBUL’DA

Bir kez daha Güzel ve Çirkin  masalını izlemeye ne dersiniz? Dünyaca ünlü müzikal yapımları Türkiye’de izleyiciyle buluşturan Zorlu Performans Sanatları Merkezi, Beauty and the Beast ile hem büyüklerin hem çocukların kalbini çalıyor. Disney’in bu başarılı  müzikaline gösterilen yoğun ilgi nedeniyle gösteriler 26 Ekim’e kadar uzatılmış, bizden söylemesi!

AYDINLIK BİR GELECEK

Çocuklar için tasarladığı eğlenceli elektrik anahtarı ve prizlerle öne çıkan VİKO’nun tiyatro ekibi, Aydınlık Bir Gelecek İçin  adlı oyunla ‘Perde!’ diyor. Çocuklara enerji verimliliğini anlatan oyunun bu yıl 100 bin öğrenciyle buluşması hedefleniyor. Üç yıldır sürdürülen proje ile VİKO Çocuk Tiyatrosu, İstanbul’da her gün farklı bir okulda ücretsiz olarak sahneye çıkıyor.