Siz ne diyorsunuz?

Erdoðan diyor ki “Ben baþkanlýk konusunu gündeme getiriyorum, getireceðim de. Milletimiz tartýþsýn, akademisyenler tartýþsýn. Çekinmeye gerek yok. Bu benim þahsi meselem deðil, milletimin meselesi. Ne diyorsa millet biz de “Baþ göz üstüne” deriz. 

Bundan daha açýk, bundan daha net nasýl söylenebilir.

Sizin diktatör dediðiniz, kutuplaþtýrýyor dediðiniz, kamplaþtýrýyor dediðiniz, %50’nin Cumhurbaþkaný dediðiniz adam “gelin oturalým konuþalým bu millete faydasý olacak bir iþi birlikte düþünelim bir noktaya getirelim ama ne sizin ne de bizim dediðimiz olsun. Ortak karara vardýðýmýz sistemi bir de millete soralým. Millet baþkanlýk sistemi olsun derse olsun olmasýn derse olmasýn. Millet ne derse onu yapalým” diyor.

Peki siz ne diyorsunuz?

Sayýn Bahçeli “Mr. No” sýfatýndan kurtulmak için iþte size fýrsat.

MHP’nin kurucusu, efsanevi lideri Alparslan Türkeþ’in savunduðu Baþkanlýk sistemi hakkýnda ne diyeceksiniz? “Bu sistem yanlýþ, bu ülkeye uymaz” diyebilirsiniz. Ama bunun neden yanlýþ olduðunu, neden Türkiye’ye uymadýðýný “köktenci hayýr” argümanýna sarýlmadan anlatýn bize.

Siz ne diyorsunuz Sayýn Kýlýçdaroðlu?

Partinizin kurucusu bu ülkeyi fiili baþkan olarak yönetti. Halefi de selefinden geri durmadý. Ama o baþkanlar sizin hassas olduðunuz “anayasal çerçevenin” hayli dýþýnda yönettiler ülkeyi. Baþkanlýk sistemini istememenizin sebebi diktatörlük korkusu ise bu korkuyu giderecek ne gibi öneriniz var? Tek adamlýk müessesesi oluþmasýn diyorsanýz, nasýl bir çözüm sunuyorsunuz? Ne düþündüðünüzü saðlam argümanlarla ortaya koyun ki, CHP’nin empoze edilmemiþ gerçek fikirleri de olduðunu bilelim.

Siz ne düþünüyorsunuz Sayýn Demirtaþ?

Hendeðe takýlan aklýnýzý baþýnýza aldýnýz mý? “Seni baþkan yaptýrmayacaðýz” takýntýnýzdan 1 Kasým’da vazgeçtiðinizi anladýk. Sizin adýnýza olumlu bir geliþme. Belki de bu konuda akl-ý selim bir iki cümle eder, baþkanlýk ile ilgili elle tutulur bir cümle söylersiniz.

Ve Ak Parti.

Sayýn Davutoðlu peki siz ne düþünüyorsunuz? Manifestonuzda Yeni Anayasa istediðinizi ve Baþkanlýk Sistemini savunduðunuzu biliyoruz. Manifestodaki tüm maddeleri yerine getireceðim diyorsunuz. El hak yaparsýnýz da. Yeni anayasayý yaparken, baþkanlýk sistemi de bu anayasanýn içinde olacak mý? Yoksa yeni anayasayý yapýp sonrasýnda baþkanlýðý bunun içine mi ekleyeceksiniz? Partinizin yetkili organlarý Baþkanlýk sistemi ile ilgili çalýþmalara baþladý mý? Baþladýysa nasýl bir program planladýnýz? Hangi adýmlarý atacaksýnýz? Bu konuda en büyük görev size düþüyor. Sistemin kilometre taþlarýný siz döþeyeceksiniz ki bu konuda fikir söylemek isteyenler bu yolda yürüyebilsin, varsa aksak yönlerini tartýþýp, beyin fýrtýnasý yapabilsinler.

Bu meselenin tek muhatabý siyasi partiler deðil elbette.

Mesela TÜSÝAD.

Hemen her konuda açýklama yapan, geçmiþte Türkiye’nin iyiliði için gerektiðinde muhtýra niteliðinde beyanatlar verebilen iþ dünyasýnýn temsilcisi olan kuruluþ ne diyor? Bu zamana kadar karnýnýzdan konuþtunuz. Kendi fikrinizi tüm iþ dünyasýnýn fikri gibi lanse ettiniz. Artýk bilimsel davranmanýn vakti gelmedi mi? Mesela bu konu ile ilgili bir çalýþtay düzenleyip “Baþkanlýk Sisteminin faydalarý/zararlarý” baþlýklý bir rapor düzenleyemez misiniz? Neden yapmýyorsunuz?

TÜSAÝD derken, MÜSÝAD’ý, TÜMSÝAD’ý, STK’larý da kastediyorum. Siz neyi bekliyorsunuz? Biri illa size çalýþýn mý demeli?

Hep eleþtirilen Üniversiteler.

Ülkenin sisteminin deðiþmesinin tartýþýldýðý aylar boyunca neden hep sessiz kaldýnýz. Konu ile ilgili fakülteleriniz ve bu fakültelerde görevli akademisyenleriniz var. Sizi bizi hepimizi ilgilendiren yeni sistem ile ilgili neden bir konferans düzenlemez, neden neredeyse tek bir cümle sarf etmezsiniz?

Hem bizim hem de ülkenin geleceðini etkileyecek, belki bizi bir üst sýnýfa taþýyacak, belki de taþýmayacak bir sisteme ne dediðimizi ne düþündüðümüzü, hamasete sarýlmadan, bilimsel ve akýlcý bir ortamda tartýþýp fikirlerimizi söylemenin zamaný geldi de geçiyor bile.

Herkes katýlýrsa, düþmanca deðil iyi niyetle yaklaþýrsa, ortaya çýkan ürün hepimizin baþarýsý olur. Katýlmazsanýz söz söyleme hakkýnýz da olmaz. Mýzmýzlanmayýn sonra.