Siz örtmeyin baþýnýzý zaten  

Bir süredir twitter, facebook ve instagram gibi sosyal medya mecralarýnda devam eden #10yearschallenge isimli bir kampanya var. "Yalnýz Yürümeyeceksin" diye bir de portallarý var, baþýný açan kýzlarýn paylaþýmlarýnýn biriktiði... 

Baþýný açmanýn ya da örtmenin kiþinin iç dünyasýyla ilgili bir karar olduðu, dindarlaþmýþ bir kiþinin baþýný örtme ihtiyacý hissedebileceði ama pekala dini pek çok ritüeli yerine getirdiði halde baþýný örtmeyen kadýnlarýn da olduðu malum. Hayatlarýnýn muhtelif dönemlerinde baþýný örten de açan da var zaten. Bunda bir problem yok. 

Paylaþýmlarýn içeriðindeki "Aile baskýsý" ve "Açtým, özgürleþtim" meselesine gelince; ebeveynler nasýl ki kendi ideolojik, felsefi inanýþýný çocuklarýna aktarmak istiyorsa dindar bir aile de ayný þekilde çocuðunun imanlý, Allah sevgisi ile dolu bir kul olarak yetiþtirmek ister. Çünkü çocuklarýn Allah'ýn emaneti olduðuna inanýr. Kýz ya da erkek, erken yaþta namaza baþlamalarýný saðlamak, kýz çocuklarýnýn ise belli bir yaþa geldiðinde baþlarýný örtmelerini beklemek, bunun için gerekli ortamý saðlamak dindar ailelerin sorumluluðunu hissettiði bir þeydir. 

Bunu, ailelerin çocuklarý üzerinde baský kurmasý olarak telakki etmek baþý açýklýðý 'normal', baþ örtmeyi anormal sayan "medenileþtirici" bakýþýn bir yansýmasýdýr. 

Kimse kendi inandýðý deðerleri aktarmak için çocuðunun hukuken reþit olduðu 18 yaþýna gelmesini beklemez. Nasýl ki Yýlmaz Özdil kendi çocuðuna Kemalist olmanýn rükünlerini aktarýyorsa dindar bir aile de çocuðuna Ýslam'ýn þartlarýný, kulluk bilincini, hak, adalet, günah-sevap kavramlarýný aktarýr. 

Seküler inançlarý, dine nispetle 'ileri' saymak "Cumhuriyet aydýný" hastalýðýdýr. Batýnýn doðuya bakýþýndaki "mission civilization"un içerideki þubesidir bunlar çünkü. 

*** 

Baþýný açmayý bir medenileþme seviyesi zanneden ve bunu da "özgürleþtik" hikayeleriyle bezeyen söz konusu kampanyanýn öncülerine baktýðýnýzda zaten bir proje ile karþý karþýya olduðumuz anlaþýlýyor. Zira il kez birileri baþýný açýyor deðil. Baþörtüsü takmaya karar verenler gibi baþörtüsünü çýkartanlar da hep oldu. Olacak da. Fakat sosyal medyadaki fotoðraflý paylaþýmlar baþörtüsünü çýkartmanýn çok ötesinde bir mahiyet arz ediyor. 

Özellikle bu iþte baþý çekenlerin paylaþýmlarý, baþörtülüyken de tesettürlü olmadýklarýný gösteriyor. Sergiledikleri hallerine bakýnca söz konusu kýzlarýn sadece baþlarýný açmadýklarýný anlýyorsunuz. Zincirlerinden boþalmýþ gibiler. Allah selamet versin, ne diyelim... 

*** 

Lakin nasýl ki oruç tutmak aç kalmaktan ibaret bir þey deðilse, baþýný örtmek de saçlarýný göstermemekten ibaret bir pratik deðildir. Bir terbiye takýnmaktýr. Tevazuu taþýmaktýr. Ve kul olarak haddini bilmenin sembolüdür baþörtüsü. Baþýmý örterim ama hiçbir þeyden de geri kalmam diyorsanýz, yine olmaz. Baþýný örttüðü halde bu hasletlerin tamamýndan uzakta çok kiþi var maalesef. 

Gidip de onlara "Çýkartýn baþýnýzdaki örtüyü" diyecek halimiz yok ancak #10yearschallenge kampanyasýna kendini malzeme edenlerin baþlarýný açmalarýnýn isabetli bir karar olduðunu söyleyebiliriz pekala. 

Örtmesinler baþlarýný zaten. 

*** 

Bir þey daha; mezkur kampanyadan murat edilen, baþýný açma olayýný bir dalgaya dönüþtürmek ve baþörtülülerin aslýnda baský altýnda olduðu ve imkan bulsalar hepsinin baþýný açacaðý algýsý oluþturmaksa bunu baþarmanýn çok uzaðýnda bir iþ yaptýklarýný da söylemek gerek. Zira en paçoz fotoðraflarla kendilerini ortalýða dökenler sadece baþlarýný açmýþ deðiller, artýk hiçbir kaidenin kendilerini baðlamadýðýný deklare ediyorlar. Yani baþ açmanýn deðil inançsýzlýðýn propagandasýný yapýyorlar. 

Böyle bir kampanya kendine deðil hedef aldýðý deðerlere artý yazar ancak.