Skorer bir Beşiktaş

Beşiktaş gereken hücum üretkenliğinde değil. Ama bunu çabucak da yakalayabilecek bir takım. Kadro yapısı buna uygun. Beşiktaş’ın oyunu dikine ve tempolu oynaması gerekiyor. Beşiktaş’ın rakip yarı sahada geçirdiği süreyi artırması, hücumda daha fazla çoğalması gerekiyor. Erken presi ve özellikle orta sahada hızlı pas trafiğini öngörmesi gerekiyor. Biliç ve oyuncular bu hedefe varabilir mi? Varabilir. Ben gayet iyimserim.

Diziliş için tercihimin 4-1-2-3 olduğunu daha önce belirtmiştim. İdeal ve bir o kadar Schusterist orta üçlüm de belli: Oğuzhan-Atiba-Sosa. Tabii buna hırs ve taktik disiplinin eşlik etmesi şartıyla. Bursa maçındaki Oğuzhan’ı da fazla eleştiri konusu yapmamak gerek. Sezon içinde iniş çıkışları olacaktır, ama oyun sistemine ciddi katkıda bulunacağından eminim. Şunun da altını tekrar çizeyim: Biliç, Veli-Atiba ikilisi gibi daha tedbirli dizilişleri yeğlese bile, takımı ofans odaklı kılmayı başarırsa benim için sorun yok.

Bursa maçı bu açıdan çarpıcı bir örnek oluşturuyor. İlk yarım saat kontrollü oynamayı deneyip bunu beceremeyen bir Beşiktaş var. Mesele oyuncu tercihlerinde değil, sahadaki zihniyette. Yoksa 1. yarıyı da Veli-Atiba’yla oynadı Beşiktaş, 2. yarıyı da. Ama aradaki fark geceyle gündüz kadar. Defansif bocalama da ilk yarım saatle sınırlı. Bursa’nın 6. gol girişimi dk. 27’de, 7. gol girişimi ise dk. 70’de; aradaki bölüm hücum arayışından ibaret. İlk yarım saat Beşiktaş’ın neyi yapamadığının uygulamalı örneği. Biliç gerekli dersleri çıkarmıştır.

Bursa’da ilk yarı hiç gol girişimi üretemeyen, hatta doğru düzgün hücuma çıkamayan Beşiktaş, 2. yarı 8 gol girişimi üretmiş ve maçı koparmış. Asteras maçında gol girişimi sayısı 16’ya 5. Yani? Bursa’daki ilk yarıyı da kendi oyun karakteriyle oynamayı başarsa, Asteras maçındaki üretkenliği yakalayacak. Bunlar önemli rakamlar. Asteras beraberliği de şanssızlıktan ibaret. Beşiktaş sezon boyu 15 ve üzeri bir gol girişimi ortalaması yakalarsa çok şey yapar. Şimdi yapıcı eleştiri zamanı. Bu takım gereken hücum üretkenliğini yakalayabilir.

Ben 8 resmi karşılaşmada sadece Arsenal’a, o da 1-0 yenilen bu takıma güveniyorum.Biliç’ten beklentim Beşiktaş’ı skorer bir takım kimliğine kavuşturması. Beşiktaş skorer bir takıma dönüştükçe, oyuncuların taktik disiplini de özgüveni de artacak.