Fark etmeden þiþmanlamaya ve diyete raðmen kilo verememenizin en önemli nedenlerinden biri besinlerdeki gizli þeker. Az kalorili bilinen bazý yiyecek ve içecekler yüksek oranda þeker içeriyor.
Uluslararasý Obezite ve Metabolizma Uzmanlarý son 5 yýlda gizli þeker içeren yiyecek ve içecek tüketiminin yüzde 30 oranýnda arttýðýný bildiriyor. Ýngiltere’den Liverpool Üniversitesi Halk Saðlýðý uzmanlarý þekeri sigara kadar tehlikeli bir madde olarak tanýmlamasý ile birlikte; Ýngiltere’nin yeni saðlýk politikasýnda direk olarak þeker içeren yiyeceklerin tüketiminin sýfýrlanmasý yönünde atýlýmlarýn baþladýðýný belirtiyor.
Gazoz içmeyerek 7 kilo verdi
Þiþmanlýðýn geliþiminde besin endüstrisindeki þekerli yiyeceklerin sýk tüketilmesinin büyük payý olduðu kanýtlandý. Genetik faktörlerin deðiþtirilmesi þu an için mümkün olmasa da özellikle çevresel faktörlerin ve alýþkanlýklarýn deðiþtirilmesine yönelik farklý stratejiler geliþtirilmesi önemli. Araþtýrmalar þekerli yiyecek tüketen þiþmanlarýn beslenmelerinde sadece yüzde 30 kadar þeker yemede azaltma yaptýklarýnda en az 200-300 kalori daha alarak kilo almanýn önüne geçilebileceðini gösteriyor. Ýngiltere Besin ve Ýçecek Federasyonu, her gün en az 3 kutu þekerli içecek içen ergen kýzlarýn beslenmelerinde bu þekerli içecek yerine maden suyu ile deðiþtirerek 3 ay gibi kýsa bir zamanda ortalama 6-7 kg verdiklerini rapor etti.
Ýnsülin direncini etkileyen besinler
Genel olarak beslenme alýþkanlýðýnda þekeri çýkartmak ve fiziksel aktivitede yapýlacak köklü deðiþiklikler þiþmanlýðýn önlenmesi de, tedavisi de mümkün uzun yýllar kalýcý þekilde etkili olmaktadýr. Saf þeker kaynaklarý olarak; çay þekeri, þekerlemeler, pasta, kekler, kurabiye, hazýr kek-bisküvi, puding ve gofretler, meyveli þekerli hazýr yoðurt, beyaz ekmek, pirinç, gazlý-þekerli tüm içecekler, sade galeta-grissini-etimek cinsi unlu mamüller, hamur tatlýlarý ve kakao oraný düþük çikolatalardýr.