Sofradan saðlýklý kalkmanýn sýrrý

Modern yaþam ile birlikte hýzlý ve çabuk yemek önceleri gereklilik gibi görünüp, sonralarý alýþkanlýk haline geldi. Özellikle çalýþan insanlar ve gençler tarafýndan oldukça popülerlik kazanan fast-food diye tabir edilen hýzlý-yemek tercihleri Ramazan da karþýmýza bir tehdit olarak çýkýyor. Besin deðeri düþük, hijyen ve saðlýk kriterleri açýsýndan riskli bu grup yiyeceklerden Ramazan ayýnda da uzak durmak gerekiyor. Gün boyu boþ kalan mideyi, yaðda kýzarmýþ patatesler, bol kalorili soslar ve asitli içeceklerle doldurmak eve dönerken sizi büyük bir piþmanlýða itebilir. Ciddi mide kramplarý ve yanmalarý yaþayabileceðiniz gibi, fazla alýnan kaloriler vücudunuzda çok geçmeden yaða dönüþüp kilo olarak bedeninize de döner. Aile yada eþ-dost yemeklerine davetliyseniz, kimseyi kýrmadan sofradan ayrýlmak mümkün. Ýftariyelik olarak salam, sucuk, sosis gibi bol kalorili ve doymuþ yað içeren þarküteri ürünleriyle karþýlaþýrsanýz onlara yönelmek yerine tercihinizi bal, peynir çeþitleri, zeytin ve pideden yana kullanýn. Mutlaka çorba için. Et çeþitlerinin yanýna zeytinyaðlý, makarna yerine sebze veya kurubaklagil yemekleri tercih edin.

Mönüyü önceden öðrenin

Dýþarýda bir otele ya da restorana gidiyorsanýz rezervasyon sýrasýnda mutlaka mönüyü öðrenin. Ýftariyelik olarak peynirli ya da sebzeli börekle baþlangýç yapabilir, ardýndan biraz bekleyip ana yemeðe geçebilirsiniz. Ö ana yemekte kýrmýzý et yerine beyaz et tercih etmek olacaktýr. Çorba, ýzgara tavuk, cacýk, pide restoranda hem doyurucu hem de saðlýklý bir iftar alternatifidir.