Sofradan sağlıklı kalkmanın sırrı

Modern yaşam ile birlikte hızlı ve çabuk yemek önceleri gereklilik gibi görünüp, sonraları alışkanlık haline geldi. Özellikle çalışan insanlar ve gençler tarafından oldukça popülerlik kazanan fast-food diye tabir edilen hızlı-yemek tercihleri Ramazan da karşımıza bir tehdit olarak çıkıyor. Besin değeri düşük, hijyen ve sağlık kriterleri açısından riskli bu grup yiyeceklerden Ramazan ayında da uzak durmak gerekiyor. Gün boyu boş kalan mideyi, yağda kızarmış patatesler, bol kalorili soslar ve asitli içeceklerle doldurmak eve dönerken sizi büyük bir pişmanlığa itebilir. Ciddi mide krampları ve yanmaları yaşayabileceğiniz gibi, fazla alınan kaloriler vücudunuzda çok geçmeden yağa dönüşüp kilo olarak bedeninize de döner. Aile yada eş-dost yemeklerine davetliyseniz, kimseyi kırmadan sofradan ayrılmak mümkün. İftariyelik olarak salam, sucuk, sosis gibi bol kalorili ve doymuş yağ içeren şarküteri ürünleriyle karşılaşırsanız onlara yönelmek yerine tercihinizi bal, peynir çeşitleri, zeytin ve pideden yana kullanın. Mutlaka çorba için. Et çeşitlerinin yanına zeytinyağlı, makarna yerine sebze veya kurubaklagil yemekleri tercih edin.

Mönüyü önceden öğrenin

Dışarıda bir otele ya da restorana gidiyorsanız rezervasyon sırasında mutlaka mönüyü öğrenin. İftariyelik olarak peynirli ya da sebzeli börekle başlangıç yapabilir, ardından biraz bekleyip ana yemeğe geçebilirsiniz. Ö ana yemekte kırmızı et yerine beyaz et tercih etmek olacaktır. Çorba, ızgara tavuk, cacık, pide restoranda hem doyurucu hem de sağlıklı bir iftar alternatifidir.