‘Soft Power’ ve Akdoğan

Bir siyasetçi kendisine bağlı olan kuruma destek verir mi? Vermemesi imkansız da desteğin şekli önemli.

Genellikle kurum yöneticilerine kolay randevu verip makamda kabul etmekle gösterilir destek.

Bir adım fazlası bağlı kurumun genel müdürlüğüne gidip koltuğa oturup brifing almaktır.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın TRT’nin reyting listesinin tepesine tırmanan dizisi Diriliş Ertuğrul’un setine gittiğini duyduğumda aklıma geldi bunlar.

Hiç de alışık olmadığımız, yeni bir standart yaratan bir destek oldu bu.

***

Ziyaretin şekli kadar önemli olan bir diğer nokta sette söylenenler oldu.

Dizilerin Türkiye’nin Soft Power’ı olduğunu söyledi Akdoğan ve Türkiye’nin tanınmasına sağladığı faydadan bahsetti.

Bu cümlenin önemini örneklerle açalım:

Daha önce de yazmıştım, Hitler sadece Yahudileri değil yüzbinlerce Roman’ı da katletti ama Hollywood sermayesi Yahudilerin elinde olduğu için en fazla konuşulan soykırım Yahudi soykırımı oldu.

Bir adım ileri gidelim, en alakasız aşk filminde bile arkadaş-dost-akraba kategorisinde yer alan iyi insanlardan birinin mutlaka Yahudi olması bile başlı başına bir alt mesaj ve Soft Power kullanımıdır.

***

BBC Dünya Servisi yayın hayatına radyolar olarak başladı.

Bugün radyo yayını sayısı tasarruf tedbirleri nedeniyle azaltıldı ama internet ve televizyon da halen çok sayıda dilde yayın yapılıyor.

İngiliz gazeteleri BBC’nin ekonomik önlemler paketi uygulamaya girmeden önce “Bir sürü diplomatın yapamadığını BBC Dünya Servisi yapıyor” diye yazmaları da boşuna değildir.

Dünya artık böyle şekilleniyor.

Çok kişi farkında değildir belki bugün sadece BBC’nin Türkçe Servisi yok.

Almanya’nın DW’si, Rusya’nın Sesi, Çin’in Sesi, Amerika’nın Sesi halen Türkçe yayınları babalarının hayrına yapmıyor, onlara dışişleri bakanlıkları durduk yerde bütçe vermiyor.

***

Yeni yılda yayına girecek TRT News ve daha etkin kullanılacak bir Türkiye’nin Sesi yayınları dizilerle gelen merakı, siyasi başlıklarda da buz kıracağı haline getirecektir.

Yeni dünya düzeninde silahtan ziyade ekonomi ve kitle iletişim araçlarının gücü kullanılıyor ya, şu an tam da ihtiyaç olan yere parmak basılıyor...