Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Tüm Yazýlarý

Soðan yemek, ileri yaþlarda demans gibi algýlama sorunlarýnýn önlenmesinde yararlý olabilir

Dünyada yaþam sürelerinde dikkati çeken artýþa baðlý olarak bazý hastalýklarýn görülme sýklýðýnda yükseliþ göze çarpýyor. Bunlar arasýnda hafif algýlama sorunlarýndan aðýr demansa ve Alzheimer hastalýðýna giden sorunlar gerçekten korkutucu. En uzun yaþam ortalamasýna (89 yaþ) sahip ülke olan Japonya’da 4 milyon hafif algýlama ve 4,6 milyon demans sorunu olan birey bulunduðu bildiriliyor.  Bu sürecin nasýl önlenebileceði konusu araþtýrýcýlarýn baþlýca ilgi alanlarýndan biri.

Kersetinoksidatif hasarý önleyici (antioksidan), iltihap giderici ve alerjiye karþý etkileri ile bilinen fenolik madde (flavonoit). Beslenme ile yeterli miktarda tüketilmesi durumunda yüksek tansiyon ve kolesterol gibi kalp ve damar hastalýklarýndan, alerji, astým ve kansere kadar hastalýklara yakalanma riskinin azaltýlmasýna yardýmcý olabileceði bildiriliyor.  Kersetinden en zengin besinlerden biri elma, diðeri ise  soðan. 

Japonya’da 65-84 yaþlarýnda elli gönüllü üzerinde yürütülen bir çalýþmanýn sonuçlarý yayýmlandý. Gönüllüler iki eþit gruba ayrýlarak bir gruba kersetin bakýmýndan zengin soðan, diðer gruba ise soðan taþýmayan bir diyet uygulamýþlar. Soðan verilen grupta  daha yüksek algýlama skoru gözlemlenmiþ. Soðan gibi kersetin bakýmýndan zengin besinlerin tüketimi ileri yaþlarda algýlama iþlevlerimizdeki düþmeyi önlemek, beynin yaþlanmasýný geciktirmek bakýmýndan yararlý olacaktýr.

Japon araþtýrýcýlar kersetin bakýmýndan zengin iki tip soðandan hazýrlanan karýþým (7/9 oranýnda) iþlenerek toz haline getirilmiþ ve günde 10 gram kullanmalarý istenmiþ. Bu suretle günde 60 miligram kersetin verilmiþ.  Soðan tozumuz olmadýðýna göre, biz soðandan nasýl yararlanmalýyýz?

Kersetin içeriði, soðandan soðana deðiþiyor. Beyaz soðanda kersetin yok denecek kadar az. Kýrmýzý, pembe ve sarý bir kilogram soðaný içerisinde 54 ile 286 mg. bulunmuþ. Diðer bir husus soðaný piþirdiðimizde kersetin yapýsý bozulmuyor. Hatta kersetin oranýnýn soðanlý çorbada daha yüksek olduðu tespit edilmiþ. Soðanýn dýþ zarýnda kersetin oraný iki misli daha fazla bulunmuþ. Bu durumda soðan çorbasý yaparken çorbanýn içine kabuk kýsýmlarýný bir tülbente sararak koymak ve piþince çýkarmak yararlý olabilir diye düþündüm! Þöyle güzel bir soðan yahnisi de bir baþka seçenek.