Hava soðuyor, sýcaklýk artýk mevsim normallerinde. Hatta bazý bölge ve þehirlerde normallerin de altýna inmeye baþladý. Hayat biraz daha duraðanlaþýyor sýcak yaz günlerine göre... Her þey teker teker kýzýllaþan, dökülen yapraklarla baþlýyor aslýnda. Farklý bir mevsime giriyor oluþumuzun ilk habercisi yapraklar buz gibi esen rüzgarla savrulurken oradan oraya, artýk anlýyoruz hiçbir þeyin sýcak günlerindeki gibi olmayacaðýný. Vücudun optimum ihtiyaçlarýný karþýlamak için daha fazla enerjiye ihtiyacýmýz var, üstelik en önemli enerji kaynaðýmýz güneþi artýk daha seyrek görebiliyorken.
Daha az güneþ, daha soðuk hava, yaðmur rüzgar ve fýrtýnanýn en çok etkilediði konulardan biri de ekonomi. Borsa takipçileri, yatýrýmcýlar, CEO’lar ve patronlarýn bu aralar dikkate almalarý gereken en önemli konulardan biri de havanýn durumu. Onlar için hava, en az euro-dolar paritesi kadar etkili bu aralar. Çünkü soðuk hava iþ verimliliðini de düþürüyor maalesef. Nasýl mý? Hava sýcaklýðý azaldýkça algýlama yetisi azalýyor, düþünme ve tepki verme süresi uzadýðýndan refleks süreleri de otomatikman uzuyor. Dolayýsýyla iþ ve projeleri bitirme süreleri de uzuyor. Isý stresi baþlýyor böylelikle...
Ya açýk havada çalýþanlar? Simitçiler, trafik polisleri, belediye iþçileri, seyyar satýcýlar, pazarcýlar... Onlarýn girdiði ýsý stresi ne olacak? Üstlerinde istedikleri kadar kalýn giysileri olsun; el ve ayak parmaklarý, burun ve kulaklarý soðuktan korumak çok zor. Soðuktan etkilenen el parmaklarý incelikli iþ yapma hatta iþleklik yetisini kaybedebilir.
Soðuk havayla birlikte algýlama yetisinin azalmasý, en çok da öðrencileri maðdur ediyor. Ders çalýþma süresi uzuyor haliyle. Öðrenciler soðuk havalarda daha çok çaba ve emek sarf ederler anlayabilmek, öðrenebilmek adýna. Dolayýsýyla daha çok ekstra enerjiye ihtiyaç duyarlar.
TRAFÝK KAZALARI DA ARTAR
Sadece öðrenciler de deðil tabii ki. Düþünme ve tepki verme süresinin uzamasý, trafikte kaza sayýsýný da artýrýr. Yaðmurun yollarý kayganlaþtýrmasý, gece yollarýn buzlanmasý, karlý günlerde yollarýn donmasý yetmezmiþ gibi soðuk hava bizim daha dikkatsiz olmamýza neden olur. Trafikte kaza riskini artýran bir etken daha kendiliðinden ortaya çýkar. Havalar soðudukça dikkat etmemiz gereken o kadar çok þey var ki aslýnda. Soðuktan korunmak hantal, kalýn ve aðýr kýyafetler giyinmek anlamýna gelmez aslýnda. Hatta tam tersine kýþýn birkaç tane çok fazla kalýn olmayan giysileri kat kat giyinmek gerekir. Aþýrý kalýn, aðýr, açýk renk ve tek parça kýyafetleri özellikle tercih etmemek gerekir. Çünkü aðýr kýyafet giyinmek bizi ýsýtmak yerine, sadece onu taþýmak için harcadýðýmýz enerjiyi artýrýr. Bizi acýktýrýr ve bizi kalorili yiyeceklere yaklaþtýrýr. Sonuç bolca yað ve kilo olarak bize geri döner.
ÝNCE GÝYÝNÝN
Öyleyse ne yapmalý? Daha ince, ama kat kat koyu renk kýyafetler giymeli, mutlaka kulak ve burnu kapatacak atký ve þapkalarý tercih etmeli, kesinlikle eldiven kullanmalý, hatta beþ parmak yerine, iki parmak eldivenler tercih etmeliyiz. Bizler birer kardan adam deðiliz, o yüzden atký-þapka-eldiven üçlüsünü kullanmak için kar yaðýþýný beklemeyin. Zira bu küçük aksesuarlar, sizi soðuk algýnlýðýndan da en iyi koruyan yardýmcýlarýnýzdýr.
TOPRAK SUYA DOYDU
SAÐANAK yaðýþ dere yataðý çevrelerinde sel riskini daha da artýrýyor çünkü toprak artýk suya daha doygun.
SAÐLIK ÝÇÝN HAVALANDIRIN
HASTALIK sezonu baþladý, evleri ve kapalý ortamlarý sabah havalandýrýn.