Batý dünyasý ile Moskova arasýndaki ipler “Ýkinci Dünya Savaþý’ndan bu yana ilk kez…” ifadesiyle baþlayan argümanlarla iyiden iyiye geriliyor.
Ýngiltere’nin güneyinde bulunan Salisbury’de bir bankýn üzerinde genç bir kadýn ile babasýnýn baygýn halde bulunmasý, týpký Avusturya-Macaristan veliahtý Franz Ferdinand’ýn öldürülmesi ile 1. Dünya Savaþý arasýndaki iliþkiyi hatýrlatýr bir konu baþlýðý oldu.
Yýllarca Rus istihbaratý içinde Batýlý gizli servislere çalýþan çift taraflý bir ajan olan 66 yaþýndaki Sergei Skripal ile kýzý Yulia’nýn Ýngiltere’de sinir gazý ile saldýrýya uðramalarýnýn üzerinden geçen her gün, eski defterlerin yeniden açýlma ihtimalini gündeme getiriyor.
Londra tereddütsüz bir þekilde Rusya’yý suçladý, Rusya tereddütsüz bir þekilde bu iddialarý reddetti.
Rusya’ya karþý birinci karede harekete geçen dört ülke, ABD, Ýngiltere, Fransa ve Almanya da, refleksleriyle yýkýldýðýný sandýðýmýz demir perdenin aslýnda orada dimdik durduðunu göstermiþ oldular.
Eski defterler açýldýkça, eski anlaþmalar da sorgulanmaya baþlandý.
Soðuk savaþýn sona erdiðinin sanýldýðý 1990’larýn baþýndan itibaren NATO ile Rusya arasýndaki hiçbir zaman giderilmemiþ olan karþýlýklý düþman algýsý daha okunur hale geldi.
Batý, Salisbury saldýrýsýný açýk bir meydan okuma olarak görüyor. Avrupa þehirlerinin göbeðinde yasaklanmýþ kimyasal silahlarla muhaliflerini, ajanlarý ortadan kaldýrmaya cüret eden bir Rusya, BM’de de öncelikli konu oldu.
Kudüs, Gazze, Arakan konusunda Türkiye’nin giriþimleri olmadan parmaðýný kýpýrdatamayan, kýpýrdatmayan BM Güvenlik Konseyi, iþ Ýngiltere-Rusya krizine gelince acil toplandý.
Þimdi ilk etapta karþýlýklý önlemler alýndý. Önce Ýngiltere, ardýndan Rusya karþý tarafýn 23 diplomatýný sýnýr dýþý etti.
Geride býraktýðýmýz Cuma günü ivme kazanan diplomatik gerilim týrmanýþý Cumartesi günü de devam etti. Önümüzdeki haftaya, (ABD’deki Rusya soruþturmasýyla paralel olarak daha da ilginç hale gelen) bu gerilim týrmanmaya devam edecek.
Küresel ölçekte ve diplomatik iliþkilerimizde yaþanan önemli geliþmeleri kýsaca hatýrlayalým.
Bir köþede ABD Baþkaný Donald Trump ile henüz birkaç ay önce savaþýn sýnýrýna geldiði algýsý oluþturulan Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un görüþme hazýrlýklarý sürüyor.
Hemen sýnýrýmýzda Zeytin Dalý harekatý, Afrin operasyonu tüm hýzýyla devam ederken, bu coðrafyanýn iki önemli aktörü Rusya ve ABD, Londra’nýn itelemesiyle gerilim güzergahýnda ilerlemeye devam ediyor.
Bulgaristan’ýn Avrupa Birliði (AB) dönem baþkaný sýfatýyla planladýðý Türkiye-AB zirvesi için geri sayým sürüyor. Bir süredir donmuþ olan iliþkiler için 26 Mart’ta Varna’da yapýlacak olan zirve bir umut huzmesi sunuyor.
Türkiye, Suriye ve Irak’taki odaklara karþý terörle mücadele ederken ve olasý tehditleri bertaraf edip sýnýr güvenliðini garantiye almaya çalýþýrken, bir yandan da Avrupa’nýn göbeðinde vatandaþlara yönelik olarak gerçekleþen terör saldýrýlarýna karþý harekete geçmiþ durumda.
Askeri cepheler, diplomatik müzakere masalarý, hortlamaya baþlayan soðuk savaþ hayaletinin belirginleþmesiyle güncellenecek belki de.
Yeni fotoðrafta, Türkiye’nin önemi daha fazla artmýþ olacak.
Bu fotoðrafýn adý elbette yeniden “soðuk savaþ” olmayacak ancak küresel sisteme format atýlacak sanki.