Soğuk sokaklardan ılık dükkânlara

Soğuk sokaklarda kestaneciler gizli sıcakları yaşar.  Üç tekerlekli seyyar arabalarında portakal, elma satarken meyve sandıklarını parçalayıp yakanlar. Soğuk sokaklardan sıcak ve kuru kapalı mekânlara sığınırız; Bazı adresler şöyle:

SABIRLI KEDİ

İskele meydanına yakın Migros’tan yukarı Bağlarbaşı yönüne doğru giderken solda. Şeyh Mustafa Devati Hazretleri Türbesi ve Camii girişi. Girişte hazire var. Duvarlarında sakin, sabırlı kedilere civar esnaf bakıyor. Üsküdar.

GİZLİ KAPI

Kapalı Çarşı girişi. Beyazıt Meydanından sahaflar çıkışından yüzünüz Kapalı Çarşıya dönükken sol tarafa yürüdüğünüzde ileride sağda karşınıza çıkıyor. Merdivenli. Eski eşyalar, minder kılıfları, güğümler, sedef işler arasından kapalı çarşıya girebiliyorsunuz. Kapının adı: Lütfullah Kapısı. Bayezid.

-  Şişli Cami’nin karşısında,  çaprazında. Kapısında taze nar suyu. Pasajın sonunda solda cevizli içli çiğ köfte satılıyor. Şişli Camii Pasajı. Şişli.

-  Mısır Çarşısı. Kuru Kahveci Mehmet Efendi karşısındaki kapıdan girdiğinizde. Sağınızda Malatya Kuruyemiş solunuzda yayılan kokuları ile eski bir aktar. Eminönü.

-  Eski Feneryolu tren istasyonunu ile Bağdat Caddesi arasında. Dar uzun çok çeşitli zengin bir mekân. Yumurta, oyuncak, bilgisayar ve daha pek çok obje satan dükkânlar. Sağlı-sollu baharatçıları, manavlarıyla Girişteki soldaki ambleminde  ‘a’ armuttan , ‘ı’ muzdan yapılmış. Adı: Çarşı. Feneryolu.

-  Yeniköy Camii ile çocuk parkı arasından girişi var. Arka kısmında Emek Mantı’nın dükkânı da mevcut. Esnaf lokantası, bakkal. Yeniköy Pasajı. Yeniköy.

-  Kapalı Çarşı. Beyazıt’tan girip hafif yokuş aşağı rengârenk bir kalabalıkta yürüyüş; sağa sola meraklı bakışlar. Beyazıt.

-  Balıkçılardan yukarı yürüdüğünüzde. İlerde dolmuş durağı ve arkasında fırın. Hemen sağınızda. Alt katı bol terzili. Adı: Kapalı Çarşı. Üsküdar.

-  Kurtuluş Caddesi ile Ergenekon Caddesi arasındaki köşede. Dar uzun. İçerde bol ucuz ayakkabılar ve terlikler satılıyor. Feriköy Pasajı. Feriköy.

-  PTT sokağının ucunda.  Giriş katı her yer kitap dolu. Dışarda soğuk hava varken; hem vakit geçirmek hem de alacağımız kitapları karıştırma keyfi. Çizgi roman da var sanat kitapları da. Akmar Pasajı. Kadıköy.

-  Çarşı içinde. Ayakkabı tamircilerinin ve terzilerin ağırlıkta bulunduğu bir yer. Gür Pasaj. Bakırköy.

-  Eski görkemli. Bol dükkânlı rengârenk elbiseler var.. Atlas Pasajı. Beyoğlu.

Hayat Bilgisi

MARTI

Martılar yürürken bir taraftan da beyaz karın örtmüş olabileceği yiyecekleri arıyorlar. Narlıbahçe Sokak. Kartal.

ATEŞ

Sokak esnafı, üç tekerlekli seyyar arabasında portakal, elma satıyor. Meyve sandıklarını parçalayıp tahtalarını yakıyor; karda, soğukta.  Gökçe Sokak ile ana cadde köşesi.  Cevizli.

CAM

Donmuş camlarınızı tuza batırılmış nemli bezle silerseniz buzu rahatça çözersiniz.

KONSANTRASYON

Kitap: Doğaçlama. Yazar: Derek Bailey. Sayfa 186.  Doğaçlama yapmak, kalem olmadan yazmak gibi bir şey; diğer müzisyenlerden gelen her şeyi duymak ve aynı zamanda çalıyor olmak büyük konsantrasyon istiyor.