Cüneyd Altýparmak
Cüneyd Altýparmak
Tüm Yazýlarý

Sokak hayvanlarý konusu: Ýþ uzadý, baðlam koptu

Sokak hayvanlarýnýn bu toplumdaki kýymetini bilmeyenlerin meseleyi konuþtuðu ve yaygara kopardýðý bir evredeyiz. Bu zevat, hemen her konuda kendi yaþam tarzýný tüm topluma kabul ettirmek istiyor. Bu istek farklý görünümlerde tezahür eden bir dizi durumu içeriyor. "Sokak hayvanlarý" meselesi ise bu dizinin son sezonu...

Marjinal meziyet!

Türkiye'de muhalefetin içinde makul ve meseleyi saðduyu ile tartýþacak kimseler var ancak marjinal bir grup var ki hangi konu olursa olsun meseleyi derhal "solculaþtýrabiliyor". Bu bir meziyet(!) Sonra konu baðlamýndan kopuyor, gerçeði ve esas niyeti anlatýn anlatabilirseniz. Bu tayfa, ülkeye zarar veriyor ancak en çok muhalefete yük!

Kimse tüm hayvanlar ölsün demiyor!

Öyle bir algý oluþtu ki sanki tasarý geçerse tüm hayvanlar ölecekmiþ gibi bir düþünce var toplumda... Yani baþýboþ köpeklere dair bir 'istisnai' uygulamaya yetki veren düzenleme, tüm hayvanlarýn katledileceði algýsýna çevrildi. Gerçek olmayan bu yargý, tüm topluma sunuldu. Ýçinde olduðumuz durum bu maalesef. Tamamen gerçeklikten kopuk...

Ýstatistikler ne diyor?

Bugünlerde TBMM'de Tarým, Orman ve Köyiþleri Komisyonu gündeminde olan teklifle ilgili metnin gerekçesinde birtakým hususlar var ki "komisyonun kalabalýðý" sebebiyle gözden kaçtý. Bu yasa neden gündeme alýndý sorusunun cevabýný þöyle veriyor teklifin gerekçesi;

► Emniyet Genel Müdürlüðü verilerine göre 2019-2023 yýllarý arasýnda hayvana çarpma þeklinde 3.534 trafik kazasý olmuþ, buna baðlý 55 ölüm ve 5.147 yaralanma meydana gelmiþ.

► Dünya Saðlýk Örgütü'nün yayýnladýðý "Kuduz Riskli Temasýn Yüksek Olduðu Ülkeler" kategorisinde yer almýþýz.

► Saðlýk Bakanlýðý verilerine göre; 2018-2022 yýllarý arasýnda kuduz riskli temas sayýsý ortalama 267 bin 125 iken 2023 yýlýnda bu sayý 437 bin 601 olmuþ.

► Bir çok ülkenin Dýþiþleri Bakanlýðý, Türkiye gidecek vatandaþlarýný "saldýrgan baþýboþ köpek çeteleri", "yüksek kuduz riski" konusunda uyarmakta.

Alternatif ve uygulanmýþ çözüm de yok!

Bir baþka durum ise "uyutma" konusuna alternatif bir çözümün uygulamalý olarak ortaya konulmamasý. Çoðunluðu muhalefetin olan yerel yönetimlerin bu konuda birkaç küçük uygulama haberinin dýþýnda bir çözüm ortaya koyduðunu da göremedik. Þayet bu yasa geçmesin diyorsa muhalefetin net bir çözümü uygulamaya koyup bunu topluma sunmasý gerekmez miydi? Yani CHP, "tüm belediyelerimiz seferber oldu, tüm Türkiye'de hayvanlarý toplayýp barýnaklara alýyoruz, kanuna gerek kalmayacak" diyemez miydi? Diyebilirdi. Demedi yada demek istemedi... O zaman þu durum kalýyor geriye: Sorunu çözmek deðil, sorunu konuþmak, konuþmak, konuþmak ve sorunu iktidara tahmil etmek!

4 milyon sokak köpeði var!

Ýllerden gelen bilgilere göre ülkemizde yaklaþýk 2 milyon sahipsiz köpeðin olduðu bildirilmiþ 2023 itibarýyla. Ancak hayvanlarýn yýl içerisinde 1-2 defa doðum ve her doðumda ortalama 6-8 arasýnda yavrulama yapmasý sebebiyle sahipsiz köpek popülasyonunun yaklaþýk 4 milyon olduðu kabul ediliyor.

Popülasyon ürkütücü!

Bir köpek, 1. yýlýn sonunda 16 yavru, 2. yýlýn sonunda 128 yavru, 3. yýlýn sonunda 512 yavru, 4. yýlýn sonunda 2048 yavru, 5. yýlýn sonunda 12.288 yavru ve 6. yýlýn sonunda 67.000 hayvandan oluþan bir popülasyona ulaþabilmekte... Bu üreme hýzý baþ edilebilir deðil. Sahipsiz hayvanlarýn kontrolü için 20 yýldýr popülasyon kontrolü maksadýyla kýsýrlaþtýrma ve bakýmevi kurulumu çalýþmalarý yürütülmekte... Kýsýrlaþtýrma konusunda da sorunlar var.

Çözümü konuþmak...

Çözüm istemeyerek de olsa uyutmanýn önünü açmak ve kýsýrlaþtýrma konusunda taviz vermemek, yoksa döngü baþa döner birkaç yýl sonra! Bu teklifteki düzenleme "hayvanlarý uyutalým" anlamýna gelmiyor. Uyutmayý da köpek terörü ile mücadelede bir silah haline getiriyor. O kadar!...

En kolayý eleþtirmek

Eleþtirmek kolay. Bu tip konularý maniple edip bunun üzerinden siyaset yapmak da. Ama boþ laf nasýl karýn doyurmuyorsa, bu tip davranýþlarda vatandaþýn sorununu çözmüyor... Bu sebeple bu konuyu uzatmamak gerekiyor. Zaten geç kalýndý. Ve mesele mecrasýndan yeteri kadar saptý.