Soma programları ve şov yapanlar...

Türkiye’de gazetelerin internet siteleri Cnn Turk’te yayınlanan Dört Bir Taraf’ın mı daha çok haberini yaptılar yoksa TRT 1’de ekrana gelen Enine Boyuna’nın mı? Cevabını bildiğim bir soru bu. Dört Bir Taraf’ın çok daha fazla haberi yapıldı zira orada fikir tartışmaları çok uzun bir süredir kişiselleştirilmiş kavgalar ve hakaret cümleleriyle geçiyor. Buna karşın Enine Boyuna’da fikir ayrılıkları sadece fikirler üzerinden tartışılıyor, hakaret cümleleri kurulmuyor. 

Bu Pazar yayınlanan Enine Boyuna’yı seyredenler gördüler ki aslında kurulan cümleler beton gibi. 

Mesela Mustafa Karaalioğlu’nun “bu işletmenin Soma Maden ve diğer ruhsatlarının hepsi
nin askıya alınması lazım” sözü. Dün gazetelerden gördük ki Soma Holding’e ait Işıklar 
madeni de alarm veriyormuş.

Taşeron sistemine dair İsmet Berkan’ın söyledikleri üzerinde durup tekrar düşünmemiz ya da Hatem Ete’nin fanatik siyasallaşma eleştirisini dikkate almamak mümkün mü? Bağırıp, çağırmadıkları ya da hakaret etmedikleri için bu cümleler havada kalsın istemedim.

***

Bu tür olaylarda haberlere yayın yasağı getirilmesine her zaman karşı oldum.

“Soma haberlerine yayın yasağı gelecekmiş” diye çok laf dolaştı ortada ama doğal olarak öyle bir hata yapılmadı. Ancak Soma üzerinden şov yapılmasına dair bir yasağın gelmesi gerektiğini söylemem lazım. 

En alakasız programlarda bile bu işin şovu yapılmaya başlandı, acı istismar ediliyor. Kafaya baret takanlardan tutun da yüzüne siyah boya sürüp ekrana çıkanlara kadar yok yok. Bu işe süratle dur denilmesi gerekiyor zira acıdan reyting çıkarmaya çalışmanın yayın özgürlüğüyle alakası olamaz... 

***

Gelelim, Cuma günü basın toplantısında elinde kalem sallayarak gazetecilere “3 gündür uyumadım” diye övünen İşletme Müdürü’ne... Utanma duygusu en önemli duygulardan biridir. Son sözü yargı söyleyecek elbette ama o İşletme Müdürü şu an tutuklu, soruşturma devam ediyor. Demek ki konunun kapatılır bir taraf yok zaten kapanmaması da gerekir. 

Maden sahasının ağzının kapatılması meselesi ve medyanın uzaklaştırılmasına gelince. Eğer o alan kapatılmasa maden içinden “işte bu koridorlarda öldüler” diye anons çekmeye kalkan ve hayatını tehlikeye atan arkadaşlar olurdu. 

Patlamamış el bombaları ve çok önemli uçak enkazı üzerinden ele parça alıp yayın yapıldığını biliyoruz bu ülkede.

O yüzden söylenmenin manası yok.