Soma’da insanlık öldü

Soma’da 301 madencimizi şehit verdik. Bir milat olsun bu, ülkemizin kaderinde güvenliksiz ve sağlıksız çalışma ortamlarının bitişi olsun Soma. İnsan hayatının ve insanımızın paradan daha değerli olduğunu görelim artık. 

Burada ülkem adına utandığım günler yaşadım. Soma’da, madencilerimizle birlikte insanlığımızın da öldüğünü gördüm. Nasıl vicdansız, nasıl tahammülsüz ve anlayışsız bir toplum olmuşuz! Bu kadar yurttaşımızın hayatını kaybetmesine sevinen, ‘müstahaktılar, çünkü AK Parti’ye oy vermişlerdi’ diyenler, hatta daha çok ölüm olmasını dileyenlere ‘insan’ denebilir mi?  Soma’da hayatını kaybedenlerin içinde eminim AK Parti’ye de, CHP’ye de, MHP’ye de ve hatta diğer partilere de oy verenler olmuştur. Bu dünyada verilebilecek en büyük bedeli, canını verenleri oy verdiği partiyle eleştirmek ne kadar yanlış olur. Soma’da insanlık öldü, biz öldük, hepimiz öldük. 

Gün birlik ve beraberlik günüdür

Soma’da ülkemizin en büyük ve en acı kaybını yaşadık. İş Kazası açısından sonuçları oldu ve hiçbir şekilde bu kazanın üstünün örtülmesi mümkün olmaz. Kazanın nedenleri, kayıpları ve sonuçları tartışılırken sorumsuz söylemlerin, önyargıların kesinmiş gibi paylaşılması son derece yanlış.

Sosyal medyada; ‘işverenlerin ev ev gezerek ya da hastanelerde ailelere zorla ibraname imzalattığı, 600 kişinin üzerine beton döküldüğü, madende ölmüş kişilerin güya daha az tazminat ödenmesi için hastanelere götürüldüğü, 10-15 yaşında çocukların çalıştırıldıkları, yüzlerce sigortasız işçi olduğu, Suriyeli işçilerin çalıştırıldığı vs. vs.’  gibi birçok gerçekdışı ve tamamen toplumu kışkırtmaya yönelik ahlaksız ve şerefsizce ortaya atılmış iddialar fenomen haline geldi. Birilerinin gündemde olmak, unutulmamak için yaptıklarını utançla izliyoruz.

Şehit olan madenci kardeşlerimiz için hepimiz (sapıklık derecesinde kin ve nefret kusan birkaç kan emici hariçaynı şekilde üzülüyoruz. Burada siyasi düşüncesi, dünya görüşü, memleketi ne olursa olsun herkesin aynı yerde durduğunu görüyorum. Amaç toplumsal duyarlılıksa herkes aynı yoğunlukta üzülüyor.

Hiç kimse bu olayın üstünü örtme gayretinde olmadığı gibi, herkes bir an önce olayın aydınlanmasını istiyor. Kazanın olduğu madende hangi ihmallerin bulunduğunu bilirkişi raporlarıyla savcılık soruşturmasıyla göreceğiz. Ancak şunu mutlaka belirtmeliyiz; bu madende ülkemizin en güçlü sendikaların birisi olan Genel Maden-İş Sendikası örgütlüdür. Sendika olan yerde 19 yaşından gün almamış veya sigortasız işçi çalışmayacağı gibi, kaçak yabancı da (Suriyeli işçi) olmaz.

İşçisine, işçinin örgütüne dahi güvenmeyen, ancak ortalıkta serseri mayın gibi dolaşan ve kusmuğunu çıkaran provokatörlere inanır olduk.

Bakan Yıldız’a yürekten alkışlar

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ı yürekten alkışlamak istiyorum. Soma’da cansiperane ve insanüstü gayretlerle harcadığı emek ve çabalar için. Sosyal medyadaki yanlış haberleri anında düzeltmesi, toplumsal tepkilere yaklaşımı ve şehitlerin ailelerine verdiği destek ve duyarlılık için.

Soma isyan yeri değil

Kimileri Soma’yı isyan ve başkaldırı olarak görüyor. Bana göre bunun Soma şehitlerine ve ailelerine büyük bir saygısızlıktan öte bir anlamı yok. Kaosu ve kafa karıştırmayı alışkanlık haline getirmek acıları körükler. Sosyal medyadan yayılan yalan-yanlış haberler üzüntüden başka hiç kimseye bir yarar sağlamaz.

Soma’da neler olacak?

Soma faciasıyla ilgili olarak müteveffa işçi ailelerinin ve yüzde 10’dan fazla çalışma gücü kaybına uğrayan madenci kardeşlerimizin maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı vardır. Sosyal medyada üfürüldüğü gibi kimseye bir şey imzalatılması söz konusu olmadığı gibi, bu tür durumlarda mahkemeler konuyu enine boyuna araştırır. Uzman ve bilirkişilerce yapılan değerlendirme ve hesaplamalar dikkate alınarak maddi ve manevi tazminatlar hesaplanır. Bu tazminatların tutarı 500-600 bin liralara kadar çıkmaktadır. Her durumda 10 yıl içinde dava açma hakkı vardır.

Yine SGK tarafından müteveffa işçi ailelerine ve yüzde 10’dan fazla çalışma gücü kaybına uğrayan madenci kardeşlerimize iş kazası maaşı (sürekli iş göremezlik geliri) bağlanmaktadır. Bunun rakamsal değeri aylık 1.000-1.500 liralara kadar çıkmaktadır.

Ayrıca madenci şehitlerimizin dul ve yetimlerine ölüm aylığı da bağlanmaktadır.

İş kazasında vefat eden işçi sigortasız ise ya da işverenin kusuru varsa SGK işverene rücu etmektedir.

İş kazası sonucu yetim aylığı/iş göremezlik geliri bağlanan kız çocuğu evlendiği takdirde 24 aylığı tutarında çeyiz parası verilmektedir.

İş kazasında vefat edenler için SGK tarafından 415 TL cenaze yardımı yapılmaktadır.

Görüldüğü gibi işçilerimizin hakları yasalarla güvenceye alınmıştır. Uyduruk iddialarla insanları korkutmaya ve topluma düşman etmeye gerek yok.

Farklılıklarımız zenginliğimizdir 

Bugün kavga günü değil, birlik ve beraberlik günüdür. Farklılıklarımız kin ve nefret kaynağı olmamalı. Farklılıklarımız zenginliğimizdir.

Son olarak belirtelim ki, bu olay bize liyakatin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bu tür kurumlarda en ufak bir ihmal ve sorumsuzluk ciddi sonuçlar getiriyor. Soma’yı unutmayalım, unutturmayalım.