Bizi kim kullanýyor?

Ýyi bir editör hangi haberi verdiði ile deðil hangi haberi vermediði ile ölçülür. Haber kanallarý da öyle… Kaç zamandýr yazayým diyordum bugüneymiþ kýsmet: SON DAKÝKA yayýnlarý…

Bir son dakika haber merkezlerine geldiði anda onu hemen bir an önce ekrana verme telaþý baþlar. Sonrasýnda ise ÝLK GÖRÜNTÜ… Bir televizyon habercisi olarak bu kaygýlarý anlýyorum ama bu tip yayýnlarda SOÐUKKANLI olmak esas meseledir bana göre… Özellikle terör ve benzeri saldýrýlarýn çokça yaþandýðý Türkiye’de son dakika yayýnlarý daha da önemli bir hal alýyor.

Mesela bir terör saldýrýsýnda tam da o eylemi gerçekleþtiren terör örgütü ve teröristlerin hedeflediði gibi kamuoyunda infiale yol açacak görüntülere yer vermek ve o çizgide yayýn yapmak ne kadar haberciliktir? Lütfen kimse bana basýn özgürlüðü demesin çünkü benzer saldýrýlara maruz kalan batýlý ülkelerde medya çok sofistike davranýr.

Olayý biraz daha anlaþýlýr kýlmak adýna birkaç örnek vereyim…

4 Haziran 2017: Ýngiltere’nin baþkenti Londra’da hem de þehrin sembol yapýlarýndan biri olan Londra Köprüsü’nde araçla terör saldýrýsý düzenlendi. Saldýrgan kullandýðý aracý yayalarýn üzerine sürdü. Eþ zamanlý olarak hemen bu tarihi köprünün yanýbaþýndaki birkaç terörist grup insanlara býçaklarla saldýrdý. 7 kiþi terörün kurbaný oldu.

Peki bu saldýrýyý dünyanýn en prestijli Ýngiliz haber kanalý BBC nasýl verdi?

Birincisi bizim televizyonlardan çok sonra duyurdu haberi. Üstelik son dakika deðil düz verdi haberi. Ýkincisi son dakika yayýnýna geçtikten sonra asla teröre hizmet edecek görüntü kullanmadý. Ne bir parçalanmýþ araç ne de kanlar içinde yaralý insanlar ya da ceset gördük. Son derece profesyonelce hareket ederek kamuoyunu çok da telaþa sürüklemeden ve son dakika yayýnýný saatlerce uzatmadan noktaladý. (Merak edenler o günkü BBC kayýtlarýna bakabilir: http://www.bbc.com/news/uk-40146916 )

Bir örnek de ABD’den… 6 Kasým’da Teksas’ta silahlý bir saldýrgan bir kilisede katliam yaptý. Kilisede ibadet edenlerin üzerine kurþun yaðdýrdý. Saldýrýda 26 kiþi öldü. Dünyanýn en büyük haber kanallarýndan biri olan Amerikan CNN televizyonunun yayýnýnda bir kare bile rahatsýz edici görüntü kullanýlmamaya özen gösterildi. Bu kanlý saldýrýnýn yaþandýðý kilisenin içinden bir plan görüntü ya da bir kare fotoðraf kullanýlmadý. (merak edenler için CNN yayýnýný bir bölümünün linki: http://edition.cnn.com/videos/us/2017/11/05/sutherland-springs-church-shooting-hartung-newsroom.cnn)

Oysa bizim haber kanallarý “ÝLK ben son dakikayý vereyim”, “olay yerinden gelen görüntüyü ÝLK ben ekranda kullanayým” yarýþýna tutuþuyorlar. “Örnek verebilir misin?” sorunuzu duyar gibiyim… Buna o kadar çok örnek var ki… Þehit Savcý Selim Kiraz’ýn alnýna dayatýlan silah fotoðrafýndan Kayseri’deki terör saldýrýsýnýn kanlý görüntülerine… Vodafone Park’taki saldýrý anýndan Elazýð Emniyeti’ndeki patlamanýn görüntülerine birçok terör saldýrýsýnda maalesef iste-me-ye-rek de olsa terör örgütüne hizmet edildi…

Terör örgütleri üzerinden yaþanan vekalet savaþlarý çaðýnýn yaþandýðý bu zamanlarda medya olarak terörün propaganda aleti olmamak adýna SOÐUKKANLI olmak ümidiyle…