‘Son günde bile talim yaptırdılar!’

Görme engelli ama gerçekleri engelsizlerden daha iyi görebilen dostum Lokman Ayva isyan ediyordu. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin engellilere sunduğu hizmetin dünya başkentlerinde bile eşi benzeri bulunmadığını söylüyor, ‘Nasıl olur da bu hizmetleri sunan belediye CHP’ye kaptırılabilir, ‘CHP’li belediyeler engellilere hangi hizmeti sunmuş?!’ diye hayıflanıyordu! 

Lokman bey diyor ki, ‘İBB’nin 1994’ten beri başlatıp geliştirdiği engellilere hizmetin kalitesi ne Newyork ne Paris ne Londra ne de Tokyo belediyelerinde var!’

Esprisi de bol olan Lokman bey ‘Biz görme engelliler bunu görüyoruz da engelsizler neden görmüyor da CHP’ye oy veriyor?!’ demeyi de ihmal etmiyor.   

*** 

İBB’nin Sağlık Daire Başkanlığı bünyesindeki Engelliler Müdürlüğü (İSEM), şehirdeki bütün engelli bireylere ve ailelerine hizmet ulaştırmayı amaç edinmiştir. 

2002-2013 yılları arasında ülkemizin ilk Engelliler Kanunu çıkarılmıştır. İlgili diğer mevzuat ile birlikte yaklaşık 1.500 maddelik bir Engelliler Hukuku oluşturulmuştur. Ülkemiz, engellilik alanında bağlayıcı nitelikteki ilk ve tek uluslararası belge olan Engellilerin Haklarına İlişkin BM Sözleşmesini 30.03.2007 tarihinde imzalayarak, sözleşmeyi ilk imzalayan ülkeler arasında yer almıştır. Engellilik alanındaki bu olumlu gelişmeler 2010 yılında anayasal düzeye taşınmış ve Anayasanın 10’uncu maddesinde yapılan değişiklikle engellilere yönelik pozitif ayrımcılık anayasal düzeyde bir güvence kazanmıştır.  

***  

İSEM, İstanbul’un çeşitli noktalarında yer alan 25 merkez, 9 irtibat bürosu aracılığıyla çalışmalar yürütmektedir. 

İSEM, İstanbul il sınırları içinde ikamet etmek kaydıyla, tam teşekküllü bir hastaneden %40 veya üzeri vücut fonksiyon kaybı olduğunu bir sağlık kurulu raporuyla belgeleyen; görme, işitme-konuşma, ortopedik ve zihinsel engelliler ile ruhsal-duygusal rahatsızlığı veya süreğen hastalığı olan bütün engelli bireylere hizmet vermektedir.

Psikolojik destek, eğitim, sosyal destek, rehabilitasyon, kamp ve ulaşım hizmetleri olmak üzere 6 alanda hizmet vermektedir. Bu 6 alanın sadece ismini yazabildim yoksa her alanda kendi içinde verilmesi gereken hizmetleri sunan birimler var. O birimlerin isimlerini bile yazmaya yerim yetmez. ([email protected]

*** 

AK Parti iktidarının ve partili belediyelerin en büyük eksiği hizmetlerini anlatamamasıdır.

Her alanda dünyaya parmak ısırtacak hizmetler sunan kadroların kimi noksanlılarını öne çıkartan muhalefet, oluşturduğu algı ile maalesef nefret tohumları ekerek bu muazzam hizmetleri sunanlarla rekabet edebiliyor! 

Lokman beyin bir hatırasıyla bitirelim yazıyı. 

İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığı, ‘Engelliler askeri tesisleri merak edebilirler, bir günlük askerlik organizasyon yapabiliriz, bize isim bildirin diye’ faks çekmiş. 

Koordinasyon merkezinin başındaki Lokman bey yine bir engelli olan yardımcısını çağırmış, birlikte ‘Askere gitmek isteyen engelliyi nereden buluruz?’ diye düşünmeye başlamışlar. Yardımcısı gidip koordinatörlerle görüşmüş aradan bir saat geçmeden ‘Talep çok fazla, ek kontenjan istememiz gerekiyor’ diyerek dönmüş. Bu etkinliğin yapıldığı gün SHOW TV haberlerinde bayan muhabir genç körlerden birine soruyor: ‘Bir günlük askerlik etkinliğini nasıl buldunuz?’ Kör espriyi patlatıyor: 

‘Ya abla sorma, son günde bile bize talim yaptırdılar!’ 

‘Gözler kör olmaz lakin sinelerdeki kalpler kör olur.’ (Hacc Suresi,46)