Sonbahar sinemayla güzel

Filmekimi Ýstanbul’dan Anadolu’ya kutu kutu film taþýyarak hüzün daðýtýyor, direnç arttýrýyor. Ýþte 11. Filmekimi’nden önerdiðim filmler ve yönetmenleri...

YENÝ sezonda en çok hangi usta yönetmenin filmini izlemek için sabýrsýzlanýyoruz? Bernardo Bertolucci, Michael Haneke, Abbas Kiarostami, Istvan Szabo, Ken Loach, Kim Ki-duk, Brian de Palma, William Friedkin... Film festivallerinde kazandýðý baþarýlar, aldýðý övgü dolu eleþtirilerle en çok hangi yeni yapýmlarý merak ediyoruz? Düþler Diyarý, Hayvanat Bahçesinden Kartpostallar, Ben Anna, Koþulsuz Sevgi, Marley, No...

Hepsi ve daha fazlasý 11. Filmekimi’nde izlenebilir! Ýstanbul Kültür ve Sanat Vakfý’nýn bu yýl sekiz ilde birden gösterimler yapacaðý Filmekimi 29 Eylül-21 Ekim tarihleri arasýnda düzenlenecek.Avrupa Birliði MEDIA programý ile Saraybosna, Sofya ve Transilvanya Film festivallerinin iþbirliðiyle Türkiye sathýna yayýlan bir program izleyicilere sunulacak. Her ili kapsayan gösterim çizelgesi ve ayrýntýlý bilgi www.iksv.org adresinden ve Biletix’ten edinilebilir. Programda yer alan 39 film arasýnda þimdiden baþyapýt olarak nitelendirilen Aþk/ Amour da Amerikan baðýmsýz sinemasýnýn heyecan verici çýkýþý Düþler Diyarý/ Beasts of the Southern Wild ve týpký onun gibi kendine özgü bir dünya kuran Hayvanat Bahçesinden Kartpostallar da var. Henüz izlemediðim bazý filmleri de yönetmenleri ve yarattýðý yankýlar dolayýsýyla merakla bekliyorum. Ýþte Filmekimi önerilerim...

KAÇIRMAYIN  DEDÝKLERÝM

Amour/ Aþk-Michael Haneke: Cannes Film Festivali’nde izlediðimden beri her fýrsatta yazdýðým, yaza yaza bitiremediðim bir film! Filmlerin sizi sarýp sarmalamasýný isteyen duygusal bir izleyici misiniz? Aþk, tam size göre! Yaratýcý yönetmen sinemasýndan taviz vermeyen eleþtirel yaklaþýmlý bir entelektüel misiniz? Aþk, tam size göre!

Hayvanat Bahçesinden Kartpostallar/ Postcards the Zoo-Edwin: Çocukken babasý tarafýndan hayvanat bahçesine terk edilen, burayý yurt edinmiþ bir grup marjinal arasýnda büyüyen genç kadýnýn gerçek dünyadaki sömürüyle yüzleþmesini anlatan son derece hoþ ve zarif bir film.

Meleklerin Payý/ The Angels’ Share-Ken Loach: Ýþsizliðin artýk ekonomik sistem haline geldiði Ýngiltere’den insan manzaralarý sunan bir Ken Loach hicvi daha! Mizah da dozunda eleþtiri de!

Düþler Diyarý/ Beasts of the Southern Wild-Benh Zeitlin: Sundance’te Jüri Büyük Ödülü, Cannes’da Altýn Kamera ve FIPRESCI Ödülü... Kimmiþ bu Benh Zeitlin, neymiþ bu film meðer! Nasýl bir enerjiymiþ! Altý yaþýnda bir siyahi kýzla ölümcül bir hastalýða yakalanan babasýnýn sular altýnda kalacak bir kasabadaki marjinal toplum içinde yaþamakta ve ehlileþmemekteki inadýndan doðan benzersiz bir film.

Çocuklar/ Djeca-Aida Begiç: Savaþ sonrasý Saraybosna’daki yoksulluk ve þiddet atmosferinde onurlu biçimde yaþamaya çalýþan iki yetim kardeþin öyküsü üzerinden acýlarý küllenmeyen bir savaþýn travmasýný anlatýyor.

Ben ve Sen/ Io e te-Bernardo Bertolucci:Yaþý ilerledikçe gençlerin dünyasýna daha fazla giren Bertolucci’den usta iþi bir film. Birbirini pek az tanýyan iki kardeþin apartmanlarýnýn bodrum katýnda saklanýrken yakýnlaþmalarýnýn öyküsü ergenlik ve kimlik bunalýmlarý, burjuva ailelerin boðucu ilgiyle ihmal arasýnda denge bulamamalarý üzerine modern bir masal.

Sevmek Gibi/ Like Someone in Love-Abbas Kiarostami: Gönül iþleri karýþýktýr... Aile baðlarý çetrefildir... Hele modernitenin de gelenekselin de aþýrý uçlara vardýðý bir toplumda! Kiarostami’nin Japonya macerasý hem yönetmen sinemasýnýn inceliklerine sahip hem öyküsünün virajlarýyla þaþýrtýyor!

Ben, Anna/ I, Anna-Barnaby Southcombe: Charlotte Rampling’in kedigil cazibesiyle ekran çatlatan oyunculuðunu bir arada ikram eden Ben, Anna polisiye olay örgüsüne sahip bir psikolojik gerilim. Yönetmen de Rampling’in oðlu!

BOÞVERDÝKLERÝM

Tepelerin Ardýnda/ Beyond the Hills-Cristian Mungiu: Yýldýzým barýþmýyor bu yönetmenle. Tarz sahibi elbette ama 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün misali bu manastýrdaki þeytan çýkarma (mý acaba) hikayesini de hiç sevmedim.

Onur Savaþý/ The Hunt-Thomas Vinterberg: Madds Mikkelsen’in karizmasý ve oyunculuðuna, yönetmenin ustalýðýna hiç itirazým yok ama mizojini minicik bir kýz çocuðunu þeytanlaþtýrmaya kadar vardýrmaya dayanamadým.

W.E-Madonna: Önyargý deðil yönetmenine karþý ama olmamýþ iþte. Bir kiþilik yok kamera arkasýnda.

FÝLMEKÝMÝ YOLLARDA

29 Eylül-7 Ekim:Ýstanbul Atlas, Beyoðlu ve Niþantaþý Citylife.

29 Eylül-1 Ekim: Bursa Korupark Sinemasý

5-7 Ekim: Ýzmir Karaca Sinemasý

12-14 Ekim:  Ankara Büyülü Fener Kýzýlay Sinemasý ve Erzurum Cinetekno Sinemasý

19-21 Ekim: Gaziantep Sinepark Nakýp Ali Sinemasý ve Diyarbakýr Avrupa Sinemasý

MERAK  ETTÝKLERÝM

Acý/ Pieta-Kim Ki-duk: Güney Kore’nin ünlü yönetmeni film yapamayýp münzevi hayatý yaþadýðý günlerin “acý”sýný Venedik’te Altýn Aslan kazanarak çýkardý! Seom/ Ada ile iç kaldýrdýðý anlayýþa da dönmüþ gibi! Esasen dini bir göndermesi olan pieta / merhamet kavramýný ele alan bu filmi korka korka izleyeceðiz korkarým!

Gölgede Dans/ Shadow Dancer-James Marsh: Çoktandýr IRA meselesine dair bir film izlememiþtik. Terör ve gizli servisler de var iþin içinde. Yönetmenin referanslarý da saðlam.

Savaþýn Gölgesinde/ Lore-Cate Shortland: Hem bir kadýn yönetmenin filmi hem II. Dünya Savaþý bitimindeki maddi manevi yýkýmýn ortasýnda iki insanýn iliþkisini anlatýyor. Avustralya’nýn Oscar aday adayý.

Ai Weiwei: Asla Piþman Olma/ Ai Weiwei: Never Sorry-Alison Klayman: Çin’in kitleleri sosyal medya aracýlýðýyla örgütleyen, ünlü muhalif ve cesur sanatçýsýnýn hayatýný konu almasý yeterli. Sundance’ten Jüri Özel Ödülü de cabasý!

NO-Pablo Larrain: Tony Manero ve Post Mortem’i çekmiþ yönetmen artýk ne yapsa izlenir. Cannes’da çok olumlu eleþtiriler aldý. Konu da küstah bir reklamcýnýn Þilili muhalifler tarafýndan diktatör Pinochet’ye karþý yürütülen bir kampanyayý yönetmesi!

Biz ve Ben/ The We and the I-Michel Gondry: Yapan Michel Gondry olmasa Bronxlu bir grup öðrencinin okulun son günü eve dönmelerini, hele hele o þakalaþmalarýný izlemeyi aklýmýn ucundan bile geçirmem! Bunu bile ilginçleþtirmeyi ancak o becerir.

Tutku/ Passion-Brian de Palma: Özlemiþiz Brian de Palma’yý! Hýrslý iþkadýnýn kendisine hayran elemanýný sömürdüðü erotik gerilim konu olarak pek ikircikli ama mizojin olmadýðýný umuyorum.

Hayalimdeki Aþk/ Ruby Sparks-Jonathan Dayton&Valerie Faris: Küçük Gün Iþýðým’ýn yönetmen çiftinden Annette Bening ve Antonio Banderas’ýn oynadýðý hayal ile gerçek arasýnda bir aþk filmi.

Tüm Arzularýmýz/ All Our Desires-Philippe Lioret: Welcome ile Fransa’daki ýrkçýlýðý deþifre eden Lioret’nin zarif sinemasýndaki yeni adým merak edilmez mi hiç? Mesleðinde bir sorun yaþarken bir de beyninde tümör teþhisi konulan ve bunu kocasýndan bile saklayan bir yargýcýn hayat mücadelesi de ayrýca merak uyandýrýyor.

Kapý/ The Door-Istvan Szabo: Yaþayan en büyük yönetmenlerden Szabo’nun altmýþlý yýllarda iki kadýnýn dostluðunu anlattýðý filmin kadrosu da muhteþem: Helen Mirren, Martina Gedeck, Karoly Eperjes!