Sonbaharda festival sefası

Sonbahara her birinin programı birbirinden renkli film festivalleriyle giriyoruz. 15 - 21 Eylül tarihleri arasında Adana Altın Koza, 10 - 18 Ekim tarihleri arasında Antalya Altın Portakal film festivalleri, 10 -  17 Ekim tarihleri arasında İstanbul filmekimi yılın en gözde filmlerini Türkiye’deki izleyici kitlesine ulaştıracak. Filmekimi Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Urfa ve Trabzon’a uğrayacak ve 2-9 Kasım tarihleri arasında Gaziantep’te düzenlenecek olan  Zeugma Film Festivali’nin uluslararası programını oluşturacak.

Söz konusu etkinliklerin gerçekleştirileceği illerde ve oralara yakın mesafelerde yaşayan bütün sinemaseverler için müthiş bir fırsat bu. Yılın bütün dünyada en beğenilen filmlerinden bazılarını sıcağı sıcağına sinema salonunda, başka sinemaseverlerle paylaşarak izleyebilecekler.

Her üç festivalin de programında yer alan bazı filmler hemen dikkat çekiyor. Cannes Film Festivali’nin de  bu yılki gözdeleri olan filmler arasında Abderrahmane Sissako’nun “Timbuktu”,  Andrey Zvyagintsev’in “Leviathan”, Jean - Luc Godard’ın “Adieu au Langage / Dile Veda”, Dardenne Biraderler’in “İki Gün, Bir Gece”, Kornel Mundruzco’nun “White God / Beyaz Tanrı”, Ruben Östlund’un “Turist”, Alice Rohrwacher’ın “Le Meraviglie / Harikalar” dikkat çekiyor. Venedik programından ise Chaitanya Tamhane’nin “Court / Mahkeme”, Roy Andersson’un “İnsanları Seyreden Güvercin” ve Fatih Akın’ın “The Cut / Kesik” filmleri istimi üstünde geliyor!

***

Önümüzdeki hafta start alacak olan Adana Altın Koza’nın uluslararası programında yılın önemli sinema olayları da farklı bölümler altında toplanacak. Shakespeare’in doğumunun 450. yıldönümü vesilesiyle sinema tarihinin önde gelen Shakespeare uyarlamalarından bir seçki yapıldı. Hollywood Hollywood olduğu dönemin son büyük starlarından Lauren Bacall’un 90 yaşında hayata veda etmesinin ardından hem onu anmak hem de sevgili eşi Humphrey Bogart ile birlikte oynadıkları, sinema tarihine geçen kara filmler gösteriliyor. 2. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında çekilen Amerikan kara filmleri “To Have or to Have Not / Malik Olmak veya Olmamak”, “The Big Sleep / Büyük Uyku / Birleşen Kalpler” ve “Key Largo / Ölüm Gemisi “ yarım asırdan fazla bir süre sonra kahramanlarının ruhları gibi gölgeli tonlarını geniş perdede sergileyecek.

Altın Portakal’da ise İspanyol sineması yılın konuğu olacak. İspanyol Film Akademisi’nin Goya Ödülleri’ni kazanan filmlerden bir seçkinin yanı sıra ülke sinemasının hali hazırdaki en ünlü temsilcisi Pedro Almodovar’ın filmlerinden bir bölüm olacak. Gençlik ve büyüme sancılarına dair filmlerden oluşan tematik bir bölüm de Antalyalı izleyicilerin beğenisine sunulacak. Venedik Film Festivali Eleştirmenlerin Haftası bölümünde yarışan, İsrail vatandaşı Arap yönetmeni Suha Arraf tarafından Filistin filmi olarak kataloğa verildiği için İsrail Hükümeti’nin tepkisini çeken, tehditler alan ve dolandırıcılık suçlamalarıyla karşı karşıya kalan “Villa Touma” Altın Portakal’ın Uluslararası Yarışması’na seçildi. Bu gibi güncel tartışmalarla uluslararası arenada olup biteni takip etmek, Altın Aslan kazanan bir Roy Andersson filmini hemen izleyebilmek hangi sinemaseveri heyecanlandırmaz ki?

Her üç festivalin de programlarında başka pek çok film bulunuyor. Programlar netleştikçe medyanın yanı sıra web sitelerinden ve sosyal medya hesaplarından kamuoyuna duyuruluyor. Genellikle yıl boyu vizyona giren ve niteliği oldukça tartışmalı olan ticari yapımların dışında sosyalleşerek izleyecekleri film bulamayan sinemaseverler için Türkiye geneline yayılan bu festivaller hayati önem taşıyor. Film kültürünü geliştiriyor, insanları olumlu ortak paydalarda buluşturuyorlar.