Sonbaharýn kadim meyvesiyle sýradýþý yemekler

Þu günlerde sonbahar hasatlarý tezgahlara yayýlmaya baþladý. Kimi meyve sebze sadece sonbahara ait yani mevsimi kýsa, kimisiyse ilkbahara kadar devam edecek. Hünnap tam sonbahar meyvesi. Ýlginç bir meyve. Parlak, yeþil kahverengi kabuðuyla içi kof ve kuru hissi veren belki de sadece bu nedenle bazýlarýnýn tatmayý bile düþünmediði bir meyve. Tadý biraz elmayý bile andýrýyor. Lezzeti göreceli ama bence çok güzel. Asya’dan, Afrika’ya geniþ bir coðrafyada hüküm sürüyor, bolca yetiþtirilip tüketiliyor. 

Þu sýralar her gün gözüme alýþveriþ yaparken takýlýyor. Anavatanýnýn Suriye mi yoksa Çin mi olduðu konusunda tartýþmalar, rivayetler bulunmakta. Güney Anadolu’da zaten bolca yetiþiyor. Araplar kurutulmuþ olarak çerez niyetine tüketiyor. Hatta yabanisinin þifa kaynaðý olduðu, hastalýklarýn seyrini olumlu yöne deðiþtirdiði, eklem aðrýsýndan gribe, kansýzlýktan, gaz problemine kadar bir çok rahatsýzlýða iyi geldiði iddia edilmekte. Þeker hastalarýnýn da yiyebileceði söyleniyor. Gerçi bunu doktorunuzla bir konuþun, bana bol þekerli bir meyve gibi geliyor. Ama muz yiyemediði için potasyum alamayanlara ciddi bir potasyum kaynaðý alternatifi.

Peki hünnabý aldýk, çerez gibi bir iki yedik ya sonra? Sonrasý tabii ki mutfaðýnda fark oluþturmak isteyenlere. Bomonti Kiva’da dolmasý bile yapýlýyor. Restoranýn þefi Deniz Þahin, alýç, hünnap, rezene gibi Anadolu topraklarýna yüzlerce yýl önce kök salmýþ sebzeleri hatýrlatmayý çok önemsiyor ve menüye dahil ediyor. Merak edenler tam da mevsimiyken deneyebilir. O minicik sebzeleri tek tek doldurmak cidden büyük sabýr, yapanlarýn eline saðlýk. Bense zeytinyaðlý sýra dýþý bir yemek ve basit bir salata denedim. Gayet baþarýlý oldu. Deneyeceklere þimdiden afiyetle!

Firikli hünnap

- 200 gr hünnap

- 5-6 adet taze soðan 

- Yarým su bardaðý firik bulguru 

- Yarým su bardaðý arpa þehriye

- 200 gr shitake mantarý

- 1 yemek kaþýðý krema 

- Bolca biberiye, zeytinyaðý, tuz ve karabiber üzeri için parmesan peyniri ve yeþillik.

Hünnabý soymadan þerit olarak dilimleyin. Ortasýndaki çekirdeði unutmayýn, çýkarýp atýn. Biberiyeyi kýyýn. Mantarý temizleyin büyükleri ikiye kesin küçükleri bütün olarak býrakýn. Soðaný dilimleyin. Bir tavaya yaðý koyup mantarlarý atýn. Biraz çevirip soðaný ekleyin ve hünnabý koyup hafifçe karýþtýrýn. Biberiye, firik bulguru ve þehriyeyi ekleyin tuzunu ve karabiberini serpip 1,5 su bardaðý su ve kremayý ekleyin. Tencerenin kapaðýný kapatýp kýsýk ateþte 20 dk piþirin ve ocaktan alýn. Kapaðýný açmadan 5 dk dinlendirin, daha sonra karýþtýrýp üzerine arzu ederseniz parmesan rendesi serpip yeþilliklerle birlikte servis yapýn.

Hünnap salatasý

- 100 gr hünnap

- 200 gr akdeniz yeþilliði n Kavrulmuþ fýndýk kýrýklarý

- 30 gr rokfor peyniri veya Erzincan tulumu

Sos için; 

1 tatlý kaþýðý üzüm sirkesi, 1 yemek kaþýðý limon suyu, 1 tatlý kaþýðý su, yeteri kadar zeytinyaðý, susam ve 2 adet mandalina kabuðu rendesi, az miktar tuz

Sos malzemesini bir kapta karýþtýrýp incecik dilimlenmiþ hünnabý ekleyin, buzdolabýna koyup 20dk marine edin. Yeþillikleri yýkayýp elinizle parçalayýn. Hünnaplý sosu ve fýndýk kýrýklarýný ekleyip karýþtýrýn üzerine elinizle ufaladýðýnýz peyniri de ekleyip kýzarmýþ ekmekle birlikte servis yapýn.

Yazarýmýz Aydan Üstkanat’a ödül!

Konya Ateþbaz-ý veli Aþçý Dede ödüllerinin yedincisi, 30 Eylül akþamý verildi. Un hakkýnda olumsuz söylemlerin olduðu günümüzde, kadim dostumuz buðdaya karþý yapýlan haksýzlýða karþý UN Tarihi/Tarifi kitabýný yazan yazarýmýz Aydan Üstkanat En Ýyi Araþtýrma ve Ýnceleme Kitap Ödülü’ne layýk görüldü. Star Gazetesi’nde 10 yýldýr sürdürdüðü gazeteciliðin yaný sýra La Cuccina Italiana dergisinin baþyazarlýðýný üstlenen Üstkanat 2014 yýlýnda Gourmand tarafýndan Avrupa’nýn En Ýyi Þef Yazarý seçildi. Gastronomi alanýnda engin bilgisi ile yedi yemek kitabý yazan Üstkanat, dünya kaynaklarýnýn bilinçsizce tüketimine karþý olan ahlaklý tüketimin bayraktarlýðýný yapýyor. Ayný zamanda mevsiminde beslenmenin önemine her fýrsatta deðiniyor. Ödül töreninde ayrýca yýlýn þefe Mengen’de dört kuþaktýr aþçýlýk yapan Aydýn Demir layýk görüldü, yýlýn restoraný Seraf seçildi. Türkiye genelindeki bölgelerin lezzet noktalarý ise þöyle belirlendi: